Česa se lahko naučimo od parov, ki zmorejo ohranjati povezanost v partnerstvu

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Piše Mojca Šeme

Česa se še lahko naučimo od tiste tretjine parov, ki zmorejo ohranjat povezanost v partnerstvu, kljub skrbi za male otroke?

Tega, da ti pari aktivno skrbijo za ohranjanje medsebojnega prijateljstva!

Vendar pozor! Ne interpretirati besede prijateljstvo, kot cimerstvo ali sostanovalstvo! (Pravzaprav so zame besede: “Sva kot ena cimra, sostanovalca.” znak, da sta partnerja že nekaj časa v čustveno-intimno odtujenem odnosu!)

Kako ti pari, o katerih pišem zgoraj, skrbijo za ohranjanje medsebojnega prijateljstva?

Dr. Gottman, priznani raziskovalec partnerskih odnosov pravi, da na tri načine:

  1. Pogovarjajo se o najbolj skritih delih sebe (čustvih, hrepenenjih, ranljivostih) – in to na način zastavljanja odprtih vprašanj ( npr. “Kaj pogrešaš v najinem odnosu, odkar sva postala starša?”)
  2. Izražajo si hvaležnost, cenjenje, občudovanje (“Čeden si v tejle srajci.” 🙂 )
  3. Ko jih partner nagovori, se k njemu/njej fizično in psihično obrnejo. Niso torej neodziven, “mrtev” ampak so “živ” odsev svojemu partnerju. (npr.: Ona: “U, tale članek v Sobotni prilogi je ful dober, poglej si ga.” odziv njega: “U, pa res zgleda zanimiv, bom pogledal.”)

Česa še se lahko naučimo od parov, ki tudi po prihodu otrok živijo v povezanem partnerskem odnosu?

Da je prijateljstvo, ki ga živijo ti pari, ključen dejavnik, ki vpliva na to, da je tudi njihova spolnost izpolnjujoča. Povsem v nasprotju s pari, kjer partnerja živita čustveno odtujeni življenji …
Resnično je prav preprosto (čeprav tako zapleteno) – bolj, ko imam občutek, da me vidiš, bolj ko imam občutek, da sva tim, bolj, ko se lahko naslonim nate, ko mi je težko – in seveda obratno, bolj se moje telo ob tebi čuti varno, sproščeno, kar neizogibno vodi v več spolnosti oz. v spolnost z več stika.

Nemogoče je začutit željo po spolnem stiku, če je en partner po cele dneve “službeno” odsoten in če je skrb za otroke in družino skoraj v celoti prepuščena drugemu partnerju.

Nemogoče je začutit željo po spolnem kontaktu, če partnerja ne zanimajo tvoja čustva, tvoji pogledi na svet in življenje.

Brez čustvenega stika, tudi želja po spolnem stiku umre.

A to je realnost, ki jo živi veliko parov …

Zato poudarek – če želita popraviti svojo spolnost, bo nujno potrebno pričeti vlagati energijo tudi v obnavljanje čustvenega stika, torej prijateljstva, o čemer sem pisala na začetku prispevka.

Pot ven iz samosti je možna. Vodi skozi pogovor!

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Mojca in Primož Šeme

Mojca in Primož Šeme sva najprej partnerja in starša treh nadebudnih fantov, potem pa tudi sodelavca v terapevtskem Inštitutu VARNA BAZA, kjer izvajava individualne terapije (Mojca), partnerske terapije (Mojca in Primož, vsak posamično) in skupaj tudi povezovalne vikend delavnice za pare z naslovom Močno me objemi®. Terapijo s pari in povezovalne delavnice Močno me objemi® izvajava po načelih v čustva usmerjene partnerske terapije (Emotionally Focused Couples Therapy – EFT), ki velja za enega izmed najbolj učinkovitih pristopov v partnerskih terapijah.

Dodaj odgovor