Nekoč starši niso imeli časa za nas, smo pa zato imeli čas za igro

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Piše Denisa Lavrenčič, akreditiran inštruktor lokomotornega, socialnega in mentalnega razvoja za dojenčke in predšolske otroke, akreditiran reševalec iz vode in akreditiran vaditelj otroškega plavanja in terapevt v vodnem okolju

Problemi in težave ne obstajajo! So samo situacije, ki imajo mnogo skritih rešitev

Spomnim se, da se nisem mogla ustaviti. Ali smo bili zunaj, ko je bila že čista tema ali smo iz odej in s pomočjo kljukic za perilo delali na sredini sobe šotore, v katere smo se skrili s smokijem in pijačo.

Zunaj so bile najbolj zanimive zapuščene in napol podrte hiše in jame. Spomnim se velikega travnika za našo hišo, do katerega si moral čez zelo prometno glavno cesto. Ko si jo hitro prečkal, se je odprl svet fantazije. To je bilo mesto polno rož in začimb, ki sem jih nabirala in sušila, spet drugič so pobegnili konji, ki sva jih s prijateljico jahali brez sedla. V ogromnem seniku v bližini smo skakali iz višine v seno … Gledam za nazaj in razmišljam, kako smo vse to preživeli, kolikokrat mama niti ni vedela, kje smo in kaj počnemo, zaradi zaposlenosti ni nikoli imela časa zame.

Po eni strani je bilo to, da je ni zanimalo, kje sem in kaj počnem, celo olajšanje, saj sem lahko brezskrbno raziskovala svet, a po drugi strani je bil to zame zelo močen čustveni primankljaj. Zdaj, ko imam sama tri otroke, razmišljam o tem, da mi je  v bistvu manjkalo to, da nisem bila slišana, objeta, pohvaljena … da nisem imela te pozornosti in prisotnosti.

Kako hitro je vse bilo takrat. Spomnim se kričanja in hitenja. Popoldan zopet kričanje, hitenje in zopet novi dan in to se je ponavljalo iz dneva v dan. Veliko let sem izgubila z zdravljenjem svojih notranjih bolečin, pa tako malo je bilo potrebno, samo malo pozornosti, naklonjenosti in spodbude.

Moja mama je bila prepričana, da ne obstaja nič pomembnejšega od službe. Ko je prišel zadnji dan službe pred upokojitvijo, se je pri 63 letih zgrudila na tla in se do danes ni več pobrala (okvara živčnega sistema in okostja).

Od tega dneva so minila že 4 leta in nima moči, da bi vzela svoje vnuke v naročje, jih objela, jih videla rasti in odraščati, doživela njihove prve nasmeške, besede … Danes ve, da je razmišljala narobe, v slabih trenutkih to s solzami v očeh celo prizna. Seveda ni znala drugače! Tako je doma spremljala svoje starše in enako nadaljevala tudi sama.

Hvaležna sem ji za vse, zelo jo imam rada, a odločila sem se delati drugače, čeprav to pomeni stalen boj. Vsakdanji boj, vsakdanji trud, stalno moram vzdrževati svojo močno voljo in včasih je to zelo izčrpajoče.

Želim si, da bi sinova dobila drugačen vzor, ampak brez truda in sproščeno, da v njih raste zavedanje da sta slišana in zame pomembna!

Ta močna izkušnja je imela svoj pomen. Danes se ne trudim samo za svoje otroke, ampak tudi za ostale otroke in starše, ki so se izgubili v orkanu kaosa in zaslepljenega sistema. Rezultati so odlični, moja bolečina se je spremenila v poslanstvo. Stopite z mano na pot trdega dela in močne volje. Bo šlo?

Pravila življenjske igre imajo eno dobro lastnost, lahko jih ustvarjamo po svoje. Vse imamo v svojih rokah!

Tema tega tedna , ki jo Denisa vodi v Odgovornem starševstvu, je Praktične in razvojne igre za družine s časovno stisko. Če vas zanima, vabljeni.

Denisa Lavrenčič

Denisa Lavrenčič

Akreditiran inštruktor lokomotornega, socialnega in mentalnega razvoja za dojenčke in predšolske otroke, akreditiran reševalec iz vode in akreditiran vaditelj otroškega plavanja in terapevt v vodnem okolju.
Denisa Lavrenčič

Latest posts by Denisa Lavrenčič (see all)

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Denisa Lavrenčič

Denisa Lavrenčič

Akreditiran inštruktor lokomotornega, socialnega in mentalnega razvoja za dojenčke in predšolske otroke, akreditiran reševalec iz vode in akreditiran vaditelj otroškega plavanja in terapevt v vodnem okolju.

Dodaj odgovor