Otrokov notranji svet – vabilo na delavnico

Ko se naši otroci neprimerno vedejo, starši poskušamo narediti vse, samo da bi jih naučili lepega vedenja. Posegamo tudi po vzgojnih pristopih, s katerimi se mogoče v srcu ne strinjamo, saj nas je strah, da se naš otrok nikoli ne bo naučil lepega vedenja, če ga ne bomo kaznovali.

Otrokov notranji svet

Novejše raziskave so pokazale, da je pri uporabi starih pristopov (kaznovanje, nagrajevanje, pretirana popustljivost) težava tudi v tem, da morda v nekaterih primerih res ustavijo grdo vedenje, vendar se le-to kmalu ponovi. Zakaj?

Za tovrstno vzgojo je namreč značilno, da želi popravljati vedenje pri otroku, ne potrudi pa se razumeti globljih vzrokov neprimernega vedenja. To pa ni nikoli dovolj, saj je otrokovo primerno ali neprimerno vedenje kot se kaže navzven vedno le odsev otrokovega notranjega sveta.

Novejše raziskave so pokazale, da je želja po sodelovanju in povezovanju s starši, sorojenci in prijatelji že prirojena otrokovi naravi. Razlog, da tega ne zmorejo početi, je v občutkih nemoči, jeze, žalosti ali zaskrbljenosti, ki se navzven izrazijo kot zmerjanje, pretepanje med sorojenci, ugovarjanje odraslim ipd. Z vidika pozitivnega starševstva je primarnega pomena delo na vzrokih, popravljanje vedenja pa sekundarnega pomena. Če bomo spremembe delali v temelju, tam kjer so težave nastale, bomo imeli veliko bolj srečne, umirjene in sodelovalne otroke.

Ker so to novi pristopi v starševstvu, starši nismo navajeni razmišljati na tak način, zato pa potrebujemo več vaje in potrpežljivosti, da se vsega tega nanovo naučimo.  Pomembno pa se je tudi zavedati, da otrokovo slabo vedenje ne pomeni, da smo mi slabi starši in da so naši otroci slabi otroci, ampak pomeni, da otroci potrebujejo starševsko pomoč, da bi svoj notranji svet lažje obvladali.

Če vas zanimajo drugačni pristopi v starševstvu, potem vas vabim na delavnico Kako pomagati otroku, da postane bolj sodelovalen in poslušen, kjer boste dobili veliko novih idej, nasvetov in rešitev.

Učili se bomo:

  • Kaj naši otroci potrebujejo, ko so nemirni, imajo izpade besa in so ljubosumni?
  • Kateri so najboljši načini, da jim pomagamo, da postanejo bolj sodelovalni, umirjeni in poslušni?
  • Kako postavimo spoštljive in odločne meje, brez kaznovanja in slabe vesti?
  • Kako otroku postavljati kreativna vprašanja in ga spodbuditi k samostojnem razmišljanju?
  • In še mnogo več.

Kdaj?

Datum: četrtek, 6. Oktober 2016 ob 17. uri (trajanje dve do tri ure)

Kje?

Varstvo Mozaik, Pristniška 47 Koper

Cena?

Cena: 19 eur na osebo; če se delavnice udeležita oba starša, je cena 29,00 eur

Lepo vabljeni!

Kaj pravijo zadovoljni udeleženci?

“Življenje gre na bolje. Moram ti povedati, da se moj otrok počasi spreminja, pa čeprav sem samo malo spremenila način življenja. Tvoji napotki pomagajo in delujejo na polno. “Življenje gre na bolje. Za to sem ti zelo hvaležna. Tvoji napotki pomagajo in delujejo na polno. Se res dosledno držim tvojih navodil in zadeva deluje. Za to sem ti zelo hvaležna. ”

“Draga Klara, včeraj je bilo odlično in zelo koristno. Kljub temu da mi imamo pozitivno in kreativno vzgojo, vedno se človek nekaj pomembnega nauči. Lepa hvala za podporo v najinem rastu. Z veseljem se bom odzvala za naslednjo delavnico in se priporočam za knjigo.”

»Delavnica je super, zelo zanimiva. Tehnike so preproste in uporabne, vsebina jasno podana in predstavljena, strokovno in hkrati poljubno, s konkretnimi primeri. Delavnico bi priporočala vsem staršem, ne samo mladim in novopečenim… Vsebine so podane zelo zavzeto in srčno, ga. Bajec pa s svojim navdušenim načinom navdušuje.« svetovalna delavka

Kako se prijaviti?

Prijave pošljite na e-mail: info@pozitivnavzgoja.com

FB stran: Pozitivna vzgoja in starševstvo

 

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor