(P)ostanite odlični starši – organizirajte družinske sestanke

(P)ostanite odlični starši - organizirajte družinske sestanke
Designed by Freepik

Odkar imamo pri nas doma družinske sestanke, so se naši družinski odnosi izboljšali pa tudi odnos z možem je enkraten. Enkrat na teden, ponavadi v nedeljo popoldan imamo družinski sestanek. Sestanek je dobro imeti zmeraj ob isti uri oziroma dnevu, da nam to preide v navado. V mislih imejte, da potrebujemo 66 dni, da nam nekaj preide v navado. Dobro je, da na sestanku nič ne jemo ali pijemo, ker drugače so to motilci in nas odvrnejo od sestanka.

Pri sestanku prisostvujejo vsi družinski člani, otroci naj  bodo stari več kot 2 leti, mlajši otroci še pri sestanku ne morejo sodelovati, zato je bolje, da takrat spijo, se igrajo. Vsakič na sestanku določimo vodjo sestanka ali predsednika. Boste videli kako zelo bodo vaši otroci veseli, ko bodo vodje. Začetek sestanka naznanite s kakšnim zvokom; zvončkom, bobnom, da bodo vsi družinski člani vedeli kaj sledi. Sedite za mizo ali kjer vam bo udobno in se boste vsi med seboj dobro videli.

Na začetku sestanka, vodja pove dnevni red, o čem se boste pogovarjali in potem vsak član pove, zakaj je ta teden hvaležen. Boste videli, na začetku, se boste še malo lovili, ko bo to praksa, boste konec tedna že prav komaj čakali, da poveste zakaj ste pa ta teden hvaležni. Otroci vas bodo še posebej presenetili, saj bodo hvaležni za takšne stvari, ki jih sploh ne bi pričakovali.

Potem sledi druga točka sestanka, kjer skupaj iščete rešitve za kakšne težave, ki so nastale tekom tedna. Recimo, da sta se otroka med tednom veliko kregala ali celo pretepala poiščete skupaj rešitev, da se to več ne bo ponovilo. Pomembno je, da se rešitve na družinskih sestankih sprejmejo soglasno. In to je posebej odlična priložnost, da se v miru pogovorimo, kaj nas je med tednom razburilo in kako naj naslednjič odreagiramo. Npr. med tednom je sin udaril hčerko, ko se to zgodi, ga samo odstranimo in mu napovemo, da se bomo o tem pogovorili na družinskem sestanku. Zagotovo bomo odreagirali bolj mirno in brez kričanja, na sestanku ko se bomo že ohladili, pa se bomo pogovorili, kaj se je zgodilo, kako naj sin prepreči svojo jezo, …

Sestanek je tudi odlična priložnost, da se s partnerjem pogovorita o urniku naslednjega tedna, kdo bo vozil kam otroke, kdaj bo kosilo, itd. In najboljše je, da si urnik zapišete na kakšno tablo, ki je vsem na očem cel teden. In le tako boste organizirano vstopili v nov teden. Ob koncu sestanka naj zmeraj sledi kakšna skupna aktivnost, ali si ogledate kak odličen družinski film ali igrate karte, pojeste sladico.

Družinski sestanki bodo obogatili in poenostavili vaše družinsko življenje sploh zdaj septembra, ko se bodo začele nove obveznosti v šoli ali vrtcu.

Tadeja Krajnc

Tadeja Krajnc

Tadeja Krajnc, prof. zgodovine in univ. dipl. prevajalka za angleški jezik, certificiran NLP Praktik, svetovalka za izboljšanje družinske klime in trenerka komunikacijskih veščin in osebne rasti.

tadeja.krajnc@lopis.si

Lopis
Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor