Umirjeno v zgodnje najstništvo

Umirjeno v zgodnje najstništvo

Vaš otrok postaja najstnik in sprašujete se, ali obstaja umirjen in učinkovit način starševskega vodenja v tem težavnem obdobju. Vzgojiti želite mladostnika, ki bo odgovoren, razumevajoč in ki bo znal sprejemati pametne odločitve (vsaj večino časa).

Mogoče se vam zdi, da kot starši nimate veliko vpliva na najstnikovo vedenje, toda to ni res. Kakovost odnosa v družini se močno odraža v najstnikovem vedenju. Tako starši kot najstniki navajajo, da dobri odnosi pozitivno vplivajo na šolski uspeh in zadovoljno življenje mladostnika.

Slabi oz. konfliktni odnosi pa so povezani z zgodnejšo spolno aktivnostjo, eksperimentiranjem z alkoholom in drogami, nasilništvom (mladostnik je lahko ali nasilnež ali žrtev) in samomorom.

Ključno je torej, da ohranjate močno povezanost z otrokom, ki se razvija in zori v odraslo osebo. Včasih se vam bo zdelo, da ga sploh ne poznate. V nadaljevanju predstavljamo nekaj smernic, ki vam bodo pomagale, da ohranite povezavo z otrokom in mirneje prebrodite najstniška leta.

Vzpostavite navado, da vsak dan preživite nekaj časa skupaj

Vsak dan vsaj nekaj minut namenite pogovoru z otrokom, četudi med pospravljanjem mize po večerji ali pred spanjem. Tudi otroci, ki za 23 ur na dan ‘pozabijo’ na svoje starše, se dobro odzovejo na objem in klepet, preden utonejo v sen. Vsaj enkrat tedensko pa s svojim najstnikom počnite nekaj skupnega. Lahko si omislite kakšen hobi, v katerem bosta oba uživala ali pa gresta samo na sprehod ali sladoled.

Zanimajte se za otrokove dejavnosti

Ne zanikajte dejstva, da vaš otrok odrašča in potrebuje določeno mero svobode. Naleteli boste na upor. Ne oklevajte pa jih vprašati kam gredo, s kom se družijo in kaj počnejo. Spoznajte otrokove prijatelje in njihove starše. Bodite seznanjeni z njegovimi aktivnostmi.

Poskusite biti doma, ko se otroci vrnejo iz šole

Največja nevarnost za zlorabo drog in spuščanje v spolnost ni sobota zvečer, temveč med tednom, med tretjo in šesto uro popoldan. Če le lahko, si organizirajte službo tako, da boste ob tem času že doma. Če vaš otrok popoldan preživi pri prijatelju, se prepričajte, da bodo doma tudi odrasli (starejši sorojenci ne štejejo).

Vztrajajte pri skupnih obrokih

Naj bo skupen čas za mizo družinska stalnica. To je čas, ko se lahko pogovorite o vsem, kar se je zgodilo čez dan. Tako boste na tekočem z dogodki v otrokovem življenju, vedeli boste za njegove izzive in težave. Sproščeno druženje in klepet s starši sta pomembna dejavnika za otrokov uspeh in srečo.

Poslušajte, bodite sočutni, vzdržite se dajanja nasvetov

Ni pomembno, kako dobre nasvete imate v rokavu. Vsakič, ko jih dajete, najstniku sporočate, da sam ni zmožen reševati svojih problemov. Poslušajte ga in mu bodite na razpolago, nasvet pa ponudite le, če vas zanj prosi.

Privzgojite otroku zdrave navade

Vsak najstnik potrebuje zdravo prehrano in devet do deset ur spanja. Kava v zgodnjem najstništvu ni primerna. Tudi preveč časa pred zaslonom, še posebej zvečer, vpliva na zmanjšano proizvodnjo melatonina in otrok težje zaspi. Raziskave kažejo, da mladostniki spijo manj, kot je zanje priporočljivo. Spat hodijo pozno ponoči, zjutraj težko vstajajo, čez dan so zaspani. Zadnje študije pričajo o tem, da so vzorci spanja pri najstnikih dejansko bistveno drugačni kot pri odraslih ali otrocih. V najstniškem obdobju je namreč notranja biološka ura nastavljena nekoliko drugače. Hormon melantonin se takrat izloča kasneje kot pri odraslih ali otrocih, kar povzroča, da najstniki zaspijo kasneje. Razlogi za manj spanja ležijo tudi v potrebi mladostnikov, da delajo dobro (kar pomeni, da se veliko učijo), imajo veliko zunajšolskih dejavnosti in preživljajo več časa z vrstniki. Tudi zgodnji začetek pouka lahko  vpliva na pomanjkanje spanja pri najstnikih. Mladostniki, ki zaradi različnih razlogov hodijo spat pozneje, premalo spijo, posebno, če začnejo pouka zgodaj zjutraj. Občasno pomanjkanje spanca ni problematično. Težave pa nastopijo, če se pomanjkanje spanca kopiči.

Imejte visoka pričakovanja

Najstniki se trudijo stvari opraviti dobro in po najboljših močeh. Vaša naloga kot starša je, da jim pri tem pomagate in stojite ob strani. Ne vsiljujte otroku ciljev in ambicij, ki ste jih vi predvideli zanj. Otrok mora slediti svojim sanjam, željam in ambicijam, vi pa ste pri tem njegova najmočnejša opora. Spremljajte ga na poti odkrivanja svojih talentov in strasti.

Bodite starši, ne prijatelji

Otroci potrebujejo razumevajoče in trdne starše, na katere se lahko zanesejo v vsaki situaciji. Otroci ne želijo, da ste njihov prijatelj, saj včasih potrebujejo, da jim postavite omejitve, ki jih sami niso zmožni postaviti. Včasih boste morali trmasto vztrajati pri svojem in reči ne, pa naj gre za zabavo ali pozen odhod v posteljo. Včasih bo otrok pod vašim vodstvom uspel najti rešitev, ki bo zmagovalna za vse vpletene. Želite, da se otrok do vas vede spoštljivo in obzirno? Če boste taki do njega, bo tudi on do vas.

Računalniki in elektronske naprave naj bodo v skupnih prostorih

Za starše je velikokrat težko ali praktično celo nemogoče slediti vsemu, kar otrok počne na spletu. Najstniki to področje obvladajo veliko bolje kot njihovi starši. Toda če so računalnik in ostale elektronske naprave v skupnih prostorih, je dosti manjša verjetnost, da bo na spletu iskal vsebine, ki jih ne odobravate. Dandanes je virtualni svet pomemben del življenja mladostnikov. Pomembno je, da ga otrok uporablja zmerno in po pameti.

Vzdržujte družinske sestanke in srečanja

Družinski sestanki so odlična priložnost, ko se lahko člani družine pogovorijo o vseh stvareh, ki se jim zgodijo: uspehi, obžalovanja, spori, zadolžitve, skrbi itd. Dobro je vzpostaviti osnovna pravila komunikacije. Vsak ima priložnost spregovoriti. Ko nekdo govori, ostali poslušajo, brez prekinjanja. Dovoljeni so samo pozitivni odzivi in konstruktivna mnenja. Če se najstnik upira udeležbi na družinskem sestanku, ga premamite s pico ali sladoledom po srečanju ali pa mu namenite pomembno vlogo, npr. vlogo sodnika, ki bo skrbel za spoštovanje pravil.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor