Sami sebi zdravilo in bolezen

Človeško telo je narejeno, da se brani pred zunanjimi vplivi, kot so stres, bolezni … Ker je v tesnem razmerju z nami, nam velikokrat pokaže, da je z nami nekaj narobe na mnoge načine. Pa ga ničkolikokrat prezremo. Sam v tej bitki bije boj za obstanek. Velikokrat je vojna pridobljena, a kdaj se zgodi, da nas sovražnik podredi. Takrat objamemo svoje telo in se z njim borimo na vse pretege. Redki posamezniki boj strateško pridobijo, drugi podležejo. Če bi razumeli, kako telo deluje, bi morda uspelo mnogim.

Sami sebi zdravilo in bolezen

Naše telo se odziva preko endokrinoloških organov. Ti organi proizvajajo hormone, celice, ki pošiljajo signale skozi krvni obtok do določene ciljne celice za v odziv, odvisno od hormona. Nekako se prisesajo na receptor, ki bo stimuliran, da proizvede proteine, ki jih telo potrebuje.

Z zaužitjem hrane ali zdravil, s pomočjo prebavil v telo dovajamo kemične sestavine. In ravno tako, na takšen način s telesom komuniciramo. Zatorej velja, da si to, kar ješ.

Predvsem s hrano pripomoremo k boljšemu imunskemu sistemu. Človeško telo ves čas teži k homeostazi. To je sila, kjer vsi naši organi in telesni sistem, vsi delajo sinergično, da poiščejo dinamično ravnovesje ne glede na situacijo in se hitreje pozdravi. Za to skrbijo endokanabinoidi, mikroglija, endokrinološki sistem ter glutamatni receptorji. Vsi so med seboj povezani v smislu komuniciranja na ravni kemičnih reakcij.

 

ENDOKRINI SISTEMizločanje hormonov ob signalu preko krvnega obtoka v organe1. češerika, 2. hipofiza, 3. ščitnica, 4.priželjc, 5. nadledvična žleza, 6.trebušna slinavka,

7. jajčnik, 8. testis

optimalno delovanje žlez
GLUTAMATNI RECEPTORJIživčni prenašalci v možganih, ki nadzira druge živčne prenašalce (dopamin, serotonin, epinerfin…)komuniciranje preko sinaps osrednjega živčevjavzpostavljanje brezhibne kemične komunikacije
MIKROGLIJAimunska možganska celica, ki izloča imunske vnetne citokine, ki se zažene, da bi zaščitila možgane ob kakršnemkoli vnetju v celotnem telesu in se ugasne, ko zaključi deloosrednje živčevješčiti možgane
ENDOKANABINOID NI SISTEM2AG

AN ( anandamid ) KANABINOIDI- CB1, CB2

centralni živčni sistemhomeostaza

 

Za sinergično ravnovesje oziroma optimalno delovanje našega telesa lahko vplivamo s farmacevtskimi izdelki ali po naravni poti z lastnimi pripravki. Tako farmacevtski, kot tudi naravni izdelki stremijo k lajšanju simptomov. Kljub načinu zdravljenja pa je telo tisto, ki se odzove stimulaciji ali se bo dokončno pozdravilo.

Za vzrok abnormalnega stanja telesa leži v kemični komunikaciji le tega in duha. Že z vsakim razmišljanjem, razpoloženjem, odločanjem, sprejemanjem informacij oziroma stimulacij iz okolja, načinom prehranjevanja, vzdrževanja kondicije telesa … vplivamo.

Sami sebi smo zdravilo in bolezen.

Vitaminski in mineralni ter razni imunski sintetični pripravki niso v pomoč, če v telo vnašamo nezdravo razmerje nizkovlakninske prehrane, z malo ali nič sadja in zelenjave, industrijsko predelane hrane polne aditivov ter se sproščamo ob brskanju po spletno družabnih omrežjih. Ne obstaja magična palica, ki bi rešila pred bolezni ožilja in srca, akutnimi vnetji in psihičnim vplivom duha. Telo kriči od ekscitotoksičnosti. Predozirani s toksini. Jasno je, da se telo bori na vse pretege proti toksinom. Od tod utrujenost in brezvoljnost. Ko se takšno abnormalno stanje ponavlja, telo izpostavljamo hujšim boleznim.

Če želimo spodbuditi svoje imunske funkcije je potrebno razumeti kemično reakcijo med celicami. Spodbujanje enega sistema telesnih funkcij vodi v ravnovesje drugega sistema in posledično se vzpostavi sinergija ali jin in jang v celotnem telesu.

Spodbujanje endokanabinoidnega (poimenovan po kanabisu v konoplji) sistema lahko poteka z dovajanjem kanabinoidov. Le te telo samo proizvaja, a ne vedno v zadostni meri, da bi si telo opomoglo od zunanjih vplivov. Anandamid ( AN ) je eden izmed integratorjev naše mentalne funkcije imunskih lastnosti (vzdrževanje homeostaze), ki se veže na CB1 receptorje in povzroči enak efekt kot THC v konoplji v manjših koncentracijah. Torej kanabis se vede, kot adaptogen, ker podpira homeostazo. Kanabis podpira spekter bioidentičnih kompandov, ki se proizvajajo v našem telesu.

Ko vzpostavimo ravnovesje se sproži verižna reakcija. Endokrinološki sistem brezhibno oddaja signale, mikroglija funkcionira s prestankom in nič več neprestano, raven glutamata pa se vzpostavi na normalen nivo. V takšnem ravnovesju telo optimalno deluje.

Potrebno se je vprašati ali nam je zdravje pomembno in ali smo pripravljeni sprejeti način zdravljenja. Predsodki o reševanju življenj s konopljo so odveč in nesmiselni, če je znanstveno dokazano uživanje le te zdravilno. Sami odločamo na kakšen način sodimo sebi in svojim najbližjim. In kot pravi dr. Gradišnik: “A nekritična raba, posebno preparatov , ki vsebujejo THC, je lahko nevarna. Tudi morfij je zelo koristno zdravilo, a lahko tudi hud strup.“.


Avtor: Gordana Štimac, vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja

Viri:

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor