Nosečniški dnevnik 2: 17. teden nosečnosti

Teža: +1,5 (nobenih sprememb, tokrat očitno le ne bom dobila dodatnih 23 kg kot v prvi nosečnosti 🙂
Obseg: 80cm

Nosečniški dnevnik 2: 17. teden nosečnosti

Simptomi

Neverjetno izsušena koža na obrazu, zato redno uporabljam vlažilno kremo znamke Mixa (enako znamko šampona uporablja moja 2-letnica, ker ima izredno občutljivo kožo in je le ta šampon ne izsuši).

Kilogrami so se med tednom rahlo dvignili in potem spustili, ker me občasno napade neverjeten apetit. Zopet pa mi prav super dišijo pomaranče, tega se spomnim tudi iz prve nosečnosti.

Nihanje razpoloženja seveda še ni našlo vrat in se poslovilo in vem, da bo tako ostalo vse do konca in še nekaj časa po porodu, že tako občutljive punce hormoni še dodatno zmešajo.

Križ nastrada vsak dan posebej, sploh če se na vsake toliko pozabim usesti in malce počakati. Občasno pa je na obisk prihajal še glavobol.

Opazila pa sem, da na vsake toliko vidim pred očmi zvezdice in da se mi včasih prav neprijetno vrti, kar pomeni, da bom v ponedeljek vsekakor poklicala ginekologinjo in jo vprašala če je potreben obisk v ambulanti ali lahko sama kako odpravim težavo, preden postane problem.

Otroček

Moja prva ni bila tudi približno ne tako aktivna, kot je tale. Premike in brce (Brez heca, BRCE!) čutim prav vsak trenutek, ko ležim ali sedim. Ko se uležem, se seveda že lepo čuti na dotik pozicijo dojenčka kar dovolj nad sramno kostjo, zato res ni nič čudnega, da vse te akrobacije v trebuščku že dobro čutim.

Za hec pa sem naredila primerjavo med bodijem v številki 50 za novorojenčka in 92, ki ga sedaj nosi moja gospodična in prav na rit me je vrglo, koliko je že zrasla, konec koncev bodoča velika sestrica čez dva dni praznuje že drugi rojstni dan.

Nosečniški dnevnik 2: 17. teden nosečnosti

Priprave

Malo sva z možem premislila, kako in kam bomo postavili previjalno in podobno in jasno je bilo, da bo potrebno v eni sobi urediti prostor za odlaganje. Tako smo postavili regale, ampak kdaj mi bo uspelo stvari spraviti nanje, pa niti slučajno ne vem :).

Pregled

Vmes med tem tednom sem imela še hitri tretji pregled, o katerem sem vam že pisala, tisti dan pa se začutila tudi prvo brco (noseča 16 tednov in 3 dni).

Šola za starše

Od prve šole za starše res še ni minilo pet let (to je minimalna doba, ko šola velja. Če bi očka želel biti poleg ob porodu kasneje kot po petih letih od zadnje šole, bi jo moral obvezno opraviti še enkrat, če je prej, mu ni potrebno znanja obnavljati), ampak je moj dragi rekel, da pa bi se mogoče spomnila na kaj, kar sva že pozabila in da se ne bi bilo neumno spet spraviti tja, konec koncev sva prvič hodila v ZD Kamnik, tokrat pa ZD Trebnje.

Na prvem srečanju smo imeli predavanje o nosečnosti, potem pa smo nosečke odšle še na pol ure telovadbe. Priznam, bilo je prav prijetno. Naslednjič pa se vidimo bolj proti koncu, ko bomo slišale vse, kar bo potrebno vedeti o porodu in prvih mesecih.

Zdravje

Vedno mi nekaj pokvari teden, ki bi bil lahko skoraj brez težav popoln. Počasi me boste imeli za eno sitno nosečko, ki ji nikoli ni prav. Ampak žal, povem tako, kot je, ker je vse del nosečnosti.

V tem tednu me je čakala še kontrola po čiščenju zobnega kamna. Nekaj malega ga je bilo potrebno še odstraniti in ko sem tako odhajala domov, sem se prav super počutila s popolnoma čistimi zobki. Ampak zvečer so postali zobje na enem koncu prav čudno boleči.

Za večerjo smo si pripravili mlado govedino in prav težko sem pojedla vsak mali košček. Potem se je bolečina stopnjevala in zajela lokacijo le enega zoba. Ponoči je postalo huje. Spala sem vsega skupaj nekaj uric in se zbudila nenaspana in sitna.

Ugotovila sem, da moja zobozdravnica tisti dan ne dela, kar pomeni, da moram počakati dežurnega. Ker je bilo le slabše, sem se spravila zgodaj popoldan k dežurnemu, ki je jezen ugotovil, da bi mi morali namesto zobnega kamna raje oskrbeti mrtev zob. Na srečo mi je zob odprl, dal napotke, kako se ravnati naprej, me prosil, da se naslednji dan vrnem, če ne bo bolje.

Tako sem skrbela, da v zob ni zašla hrana in da sem ga res dobro očistila po vsakem obroku. Tisti dan sem v večini jedla le tekočo hrano, ker ugrizniti seveda nisem mogla. Dobro, da imamo starši na svoji desni roki babice, ki nam vedno skočijo na pomoč, takoj ko utegnejo, brez njih večkrat ne bi šlo.

Sem pa zelo pridna, kar se tiče vnosa sveže zelenjave in sadja (privoščila sem si celo jagode in ananas) in spijem kolikor le lahko tekočine.

Nosečniški dnevnik 2: 17. teden nosečnosti

Upam, da ste si pogledali seznam za novorojenčka, če še niste, pa ga le preglejte, saj se v njem skriva kar nekaj izkušenj iz prve roke, ki bi mamicam pred prvim otročkom lahko zelo pomagale.

Sem pa na njem pozabila omeniti spominski album za dojenčka, res da to ni neka obvezna stvar, brez katere se ne da preživeti, ampak jaz zelo rada pogledam svojega in ga primerjam z albumom moje punčke. Res je zanimivo, ko najdeš notri vse spomine svoje mamice in mogoče dobiš malce občutka, kako je ona doživljala tvojih prvih 12 mesecev in podobno, tokrat smo bili v trgovini in zagledala sem čudovit album, s katerega se je smehljal Peter zajec in moža sem prepričala, da bo popoln, glede na to, da je tudi album najine prve zelo lep (v njem se skrivajo ilustracije Jelke Reichman, ki jih naravnost obožujem), kupila pa sva ga predvsem zaradi tega, ker se vanj beležijo tudi mali podatki iz časa nosečnosti in mami je srečna.

Lep pozdrav do prihodnjič.

Glejte tudi: Nosečnost po tednih: 17. teden nosečnosti

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor