Razvoj dvoletnika

 

Otroci običajno napredujejo v naravnem, predvidenem vrstnem redu iz enega razvojnega mejnika v drugega. Vendar vsak otrok raste in pridobiva spretnosti in znanja v svoji lastni hitrosti. Nekateri otroci so lahko naprednejši na enem področju, kot je govor, zaostajajo pa na drugem, kot sta senzorični in motorični razvoj.

Pri dveh letih postaja vaš otrok vedno bolj neodvisen – pove že nekaj besed, se obleče in celo vozi tricikel. Čeprav ga imate ves čas pred očmi, dovolite, da vas popeljemo skozi to vznemirljivo obdobje razvoja.

Razvoj dvoletnika

Kaj vaš otrok že počne pri dveh letih

Vsak otrok se razvija z različno hitrostjo, ampak tu imamo vodnik tistih zanimivih stvari, ki jih vaš otroka v tem obdobju morda že počne:

 • Vozi poganjalčka ali tricikel.
 • Pove stavek iz treh besed ali več.
 • Lahko si sam obleče preprosta oblačila.
 • Si prepeva.
 • V nekem trenutku je prilepljen na vas, že v naslednjem pa izjemno neodvisen.

Različni strahovi

Večina dvoletnikov gre skozi fazo, ko jim postane nenadoma strah stvari, npr. nevihte, teme, pajkov in celo pošasti. Pomembno je, da iz tega ne delate “slona”, še posebej, če so strahovi tudi vaši (bolj verjetneje pajki kot pošasti). Otroka samo pomirite s prijazno besedo in objemom in potem ga z nečim zamotite.

Kako lahko vašim dvoletnikom pomagate

Da bi pomagali dvoletnikom v razvoju, lahko veliko naredite:

Bodite fizično aktivni

Aktivno se igrajte z otrokom, npr. tecite skačite in plezajte. Tako bo otrok okusil aktivnosti, ki mu bodo pomagale spodbujati njegove motorične spretnosti.

Naj gre vse ven

Če vaš otrok začenja s spektakularnimi izpadi besa, mu pomagajte, da se nauči, kako izražati svoja čustva. Raje kot da mu govorite naj neha, ga pomirite in ga prosite, naj vam pove, kaj ga je tako razjezilo.

Igrajte se

Igra je osnovni način učenja in vi lahko zanetite otrokovo domišljijo tako, da se igrate igre pretvarjanja z lutkami in igračami, s katerimi se rad igra.

Naučite ga poslušati

Prepričati malčka, da bi vas poslušal, zna biti kar velik izziv. Veliko mamic je spoznalo, da kričanje na drugi konec prostora preprosto ni učinkovito.

“Rada imam način, ko se spustiš na otrokovo višino in znižaš ton glasu. Spoznala sem, da kričanje iz kuhinje povzroči samo to, da se otrok zmede in me ignorira. Namesto tega pristopim do njega, se spustim na njegovo raven, s čimer zbudim njegovo pozornost in potem znižam svoj ton, da ve, da mislim resno. Vedno deluje, še posebej v javnosti,” pravi Alenka, mamica dvoletnika.

Kaj vaš otrok pri dveh letih še zna?

Večina dvoletnikov lahko:

 • začenja razumeti enostavne časovne pojme, kot so zdaj, potem, čez nekaj minut.
 • sledijo enostavnim navodilom, kot npr. odloži knjigo na polico. Navodila, ki vsebujejo dva koraka, kot npr. umij roke in pridi sem, običajno ne bodo zmogli izvesti.
 • prepoznajo osnovno simboliko, kot je prikimavanje in odkimavanje z glavo za JA in NE.
 • pogosto si želijo delati dve nezdružljivi stvari hkrati, npr. iti ven na sneg in imeti obute svoje sobne copate.
 • začne se igrati “pretvarjanje”, kot npr. pogovor po telefonu-igrači.
 • začne prepoznavati predmete po obliki in barvi

Vaše življenje zdaj

Ne samo, da vas vaša življenjska senca povsod sledi, ampak vas tudi zelo pozorno opazuje. Ali bi morali pred njim skrivati svoja močna čustva? V večini primerih ne. Dobro je, da razume, da ljudje izražamo svoja čustva. Razložite mu na preprost in razumljiv način: ” Jokala sem, ker sem pogrešala očka in zaradi tega sem bila žalostna. Toda zdaj se počutim bolje. Dajva se močno objeti in potem se bom resnično počutila odlično in bova lahko imela kosilo!” Če imate izbruh jeze, ga pomirite, da ga ne bo strah. (Vsi starši kdaj “pademo ven”, pa čeprav je vaš cilj biti čim bolj umirjen in racionalen, kot je mogoče). Vaš otrok zdaj razvija močan občutek empatije.

Ocena:
[Skupaj: 19 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor