Nosečniški dnevnik 2: 28. teden nosečnsoti

Nosečniški dnevnik 2: 28. teden nosečnsoti

Teža: +7,4 kg (Teža narašča približno po kilogram na teden)
Obseg: 92,5cm

Punčka

Mala gospodična meri približno 24,7 cm in ima že dober kilogram. Velikost lahko primerjamo z glavico kitajskega zelja.

Zdi se, da se je njena pozicija v tem tednu spremenila in to praktično čez noč. Vse do enih zjutraj na sredi tedna me ni pustila spati, saj se je v trebuščku dogajalo vse živo. Poskusila sem menjati pozicijo, jo božala, trepljala trebušček (sliši se smešno ampak pri prvi punčki se je to izkazalo za izredno učinkovito, kadar je z glavo rinila navzgor in s tem povzročila kar nekaj bolečin in težav z zgago) pomagalo pa seveda ni nič. Zjutraj sva se z možem, potem ko je hči oddal v vrtec, slišala po telefonu in ker me je zanimal odziv, sem vklopila zvočnik in medtem ko je govoril, telefon prislonila bližnje trebuščku, tega je bilo vse skupaj le nekaj sekund, pa je bil odziv takoj po pogovoru neverjeten in ker se mi je zdelo, da bo temu tako, sem takoj po pogovoru posnela trebušček, ujela pa sem tole.

Vsak dan pa čutim v spodnjem delu trebuščka, kako mala kolca. Tudi prva je to počela zelo pogosto. Upam pa, da to ne pomeni kaj podobnih težav, saj je tudi izredno veliko polivala, včasih je prišel nazaj cel obrok in naju z možem redno spravljal v skrbi. Teža je sicer napredovala normalno, zato se pediatrinja ni kaj pretirano obremenjevala s tem. Nama pa ni bilo vseeno in sva poskušala vse živo, zato smo nekje pri štirih mesecih že počasi pri enem obroku po malem dodajali tudi gosto hrano. Dojenje se je po treh mesecih končalo, če vprašate mene je mleko izginilo, ker sem po dveh mastitisih izgubila veselje do dojenja in posledično ostala brez. Zato sem tudi vedela, da bomo vsaj pri pol leta starosti začeli uvajati gosto hrano, tako pa smo pač pričeli malce prej, seveda pa je tudi tisti prvi obrok, pri katerem smo jo dodajali, v polovici dopolnila z adaptiranim mlekom. Šele pri šestih mesecih sva ta obrok popolnoma nadomestili z gosto hrano in pričeli z naslednjim. To smo poskusili tudi zaradi tega, ker sem izvedela, da nekateri otroci s polivanjem prenehajo ob uvajanju goste hrane in temu je bilo res tako, pazili smo le, da smo res uporabljali najbolj blago hrano in težav nismo imeli z nobeno vrsto hrane (z izjemo cvetače, ki je žal njen želodček še vse do leta in pol ni sprejemal).

Simptomi

Ko sem že mislila, da so navali energije dosegli višek, sem ugotovila, da temu pa le ni tako. Ta teden je to še bolj očitno. In, ja, včasih naredim tudi kaj, česar načeloma ne bi smela, ampak ko enkrat že imaš otroka, greš večkrat preko lastne meje, ker pač moraš in druge ni. Seveda pa ne pretiravam, v trenutku, ko občutim karkoli, kar ni v redu, preneham. To se dogaja večinoma v trenutkih, ko bi rada kakšno stvar prestavila ali dvignila in v spodnjem delu trebuha začutim zategovanje (ne kot otrdevanje trebuha, ampak le po določeni liniji), takrat vem, da to ni zame in moram zadevo prepustiti drugim. Obenem pa, kadar sem dolgo v rahlo sključeni drži, začutim v spodnjem delu hrbta na desni strani precej močno bolečino, ki sicer v trenutku, ko se poravnam, mine. Nekaj tednov nazaj sem lahko še brez težav posesala celo stanovanje, zdaj moram na polovici že počakati in nadaljevati kasneje, ko mine. Tako je bilo tudi, ko sem si pripravljala tisto majceno gredico, v katero sem posadila solato, seveda mi je tašča tokrat priskočila na pomoč in je bilo že vse pripravljeno, tako sem zemljo le še malce zrahljala in vanjo vrgla semena. Pa je bilo vseeno za hrbet kar naporno.

Zdravje

Končno pri tem odstavku nimam kaj napisati. Pa naj le traja.

Previjalna podloga

To je še ena od stvari, ki čakajo na vrsto. Prvič sem se odločila za klasično plastificirano previjalno podlogo. Debela je nekaj cm, čez njo pa smo ponavadi dali podlogo za enkratno uporabo in preko še tetra pleničko. Zakaj? Otroci ob tem, ko jim slečemo umazano pleničko, prav zadovoljno spustijo še kakšno kapljico ali dve (no, deklice jo spustijo, dečki so pri tem malce večji izziv) in da nam ni potrebno imeti ob tem vedno čistilne akcije, raje uporabimo tetra plenico, ki jo preprosto operemo, ali pa podlogo za enkratno uporabo, ki jo seveda po uporabi zavržemo. Seveda pa ne le to, otroci seveda na tej stopnji razvoja polivajo in to se dogaja pogosto, predvsem kadar ležijo tako, kot bodo med previjanjem. Mi smo uporabljali oboje, ker se je kar redno dogajalo, da smo imeli na previjalni celo lužo in ne le nekaj kapljic. Hči je bila res izredno občutljiva na mraz, tako smo morali kupiti tudi grelec, ker je bilo previjanje zanjo res nekaj groznega.

Debela plastična podloga je načeloma zelo praktična, z nečim jo prekrijemo, da dojenček ne leži na hladnem in ko je potrebno, jo lahko preprosto očistimo. Pri nas smo jo ob vsaki večji luži tudi razkužili, kar načeloma ni potrebno, ampak občutek je bil absolutno boljši.

Za tole punčko pa trenutno razmišljam o tekstilni podlogi, ki je ravno toliko debela, ampak za otroka bolj prijetna. Na zgornji strani je oblikovala tako, da so robovi višji, na sredini pa se malce spusti. Preko bom seveda prav tako uporabljala podlogo za enkratno uporabo in tetra pleničko. Pri nas smo porabili kar precej tetra pleničk. Med drugim je ta pod ritko služila tudi temu, da sem z njo popivnala vodo, potem ko je bila umita, saj bi se lahko mokra ritka veliko hitreje vnela, tega si pa seveda ne želi nihče.

Se beremo kmalu,
Nosečka Nina

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor