Nosečniški dnevnik 2: 29. teden nosečnosti

Nosečniški dnevnik 2: 29. teden nosečnosti

Teža: ostaja ista, glede na praznike pa najbrž ne bo več dolgo takšna
Obseg: 93cm

Punčka

Ta teden meri nekaj malega preko četrtine metra in že tehta 1,2 kg. Velika je približno toliko kot tale ročna lutka. Tako močnih premikov kot so bili prejšnji teden tokrat ni bilo, res se zdi da so vedno bolj nežni, ampak le na pogled. Občutim pritisk na različne dele v notranjosti kar pa je seveda grozno neprijetno ampak se temu večinoma le z veseljem nasmejem. Vsako jutro je ponavadi v trebuščku vse mirno, dokler do njega ne pridejo ročice in poljubčki starejše sestrice, ki malo zaspanko hitro zbudijo. Sestrica vedno prime očkovo roko, jo postavi na trebušček in mu ob tem razlaga »premika se, oči, čutiš?«. Ti premiki, ki jih je čutil tudi mož so bili že v prvi nosečnosti nekaj posebnega, zdaj pa so sploh čudoviti del dneva, ko jih spremljamo v troje. Mala v trebuščku ne mara nikakršnega prepogibanja naprej, že normalno sedenje na stolu je včasih preveč in hitro si zagotovi prostor, ker se moram takoj usesti bolj nazaj. Biti na nogah načeloma v tem tednu niti ni bil hud problem, res pa je, da kljub praznikom nismo obrnili stanovanja na glavo kot je to v navadi. In veste kaj? Nič drugače ni bilo kot če bi ga.

Nosečniški dnevnik 2: 29. teden nosečnosti

Simptomi

Na trenutke mi postane rahlo slabo. Nisem še uspela priti zadevi do dna in ne vem ali je problem v določeni hrani ali je pač nazaj prišla nosečniška slabost. Ta teden je nekajkrat tudi pritisk zopet naredil svoje, to bomo kar pripisali slabemu vremenu. Hormoni se ne držijo nazaj in vsa ta nihanja so včasih prav nadležna. Na trenutke si ne želim bližine živega bitja in bi se najraje zakopala pod posteljo in ostala tam do poletja, spet kak drug dan pa bi imela okoli sebe prav vse.

Lasje precej rastejo, ampak so dan po umivanju vedno videti obupno. Da ne omenjam kože. Ne vem kaj točno se dogaja na tem področju, če so problem hormoni potem mi ne bo kaj dosti pomagalo tudi če obrnem vso kozmetiko na glavo, zato sem nekaj dni namesto pudra ob odhodu od doma uporabila le nekaj malega vlažilne kreme. Situacija se je na žalost še poslabšala. Pravijo, da nosečnicam punčke v trebuščkih poberejo vso lepoto, pa recimo da je to ena od starih vraž, ki ima prav.

Zdravje

Še vedno traja, mi smo zdravi! Upam da se sreča drži tudi vas.

Otrokov vid in igrače

Počasi malce razmišljam tudi o igračkah za našo malo dojenčico. Prav jasno mi je, da od začetka ne bo potrebovala prav ničesar. Seveda jih lahko kupim in obesim na ročaj lupinice, voziček, posteljico in ne vem še kam, ampak od začetka bo to le okrasek za mami. Zakaj? Ker otroci od samega začetka ne vidijo prav ničesar. Potem počasi sledijo oblikam podobnim obrazu. Prve barve, ki jih otroci opazijo pa so močni kontrasti, ki do njih seveda pridejo v črno beli kombinaciji. Celo pri starosti pol leta ne vidijo tako kot mi in je njihova slika še vedno rahlo nejasna (tako z vidika barv kot ostrine).

Zato bodo otroci najbolj opazili igrače, ki bodo imele obraz in bodo v kontrastnih barvah. Zato vse tiste čudovite pastelne igračke in podloge raje pustimo za kasneje oziroma, jih kupujmo predvsem za lastno veselje.

Družina in prazniki

Letos smo se na praznike pripravljali veliko manj kot sicer, še vedno pa smo napolnili svojo košarico in skupaj uživali, konec koncev je to zadnji april v troje, tudi to mora biti nekaj posebnega.  Glede na moj povečan apetit že iz prejšnjega tedna pa lahko sklepam, da bom od tega vikenda odnesla še veliko več kot le lepe spomine.

Nosečniški dnevnik 2: 29. teden nosečnosti

Kontrolni pregled

V tem tednu sem bila tudi na kontrolnem pregledu ob 28t. Posebnega članka na račun tega pregleda nisem pisala, saj je šlo res le za kontrolo. Zdravnica je poslušala srček, izmerila do kje sega vrh maternice, s sestro sva se pogovorili o trenutnih težavah oziroma stvareh, ki me še čakajo. Tako sem recimo izvedela, da so doječim mamicam, ki jim primanjkuje mleka, na voljo naravne tabletke z izvlečkom janeža in komarčka, z njimi ga prejmemo veliko več kot zgolj s pitjem čaja. Seveda pa sem mnenja, da ob pravilnem pristopu k dojenju ne potrebujete prav nobenih dodatkov. In brez skrbi, tudi sama sem mislila, da vem vse o tem, pa sem pri prvi hčerki na tem področju popolnoma zgrešila, zato sem tokrat v roke prijela nekaj dobrih knjig in sem na stalnem lovu za novimi, dobrimi članki glede dojenja. In povem vam, kljub temu, da imam eno izkušnjo za sabo sem izvedela ogromno novih informacij, ki mi bodo tokrat vsekakor v pomoč in mislim, da mi bo zaradi njih popravi izpit iz dojenja uspel. Ja, res je, v mojem predalu se skrivata tudi dve flaški tommee tippee. Če bi se odločala v tem trenutku, jih ne bi bilo. Kupila sem jih z občutkom, da moram biti pripravljena na vse, zdaj pa vem, da nekateri otročki flašk ne vidijo niti od daleč, sliši se odlično, kako nam bo šlo, bomo pa kmalu videli.

Tokrat sem že prejela napotnico za porod, naslednji pregled pa me čaka čez 4 tedne in takrat naj bi tudi opravili ultrazvok in takrat videli v kakšni poziciji je naša dojenčica. Zaenkrat se mi še vedno zdi, da sedi, saj se brce čutijo v spodnjem delu trebuha, premikov pa je tudi nekaj nad popkom, možu se zdi, da bi se punčka rada obrnila ampak ji zaenkrat še ni uspelo.

Naj nam vreme prinese kaj sončka nazaj do naslednjega tedna,
Nosečka Nina

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor