Kako skrbeti za nohte vašega malčka

 

Kako skrbeti za nohte vašega malčka

Večina malčkov ne mara ščipalcev in škarjic za nohte. Njihov strah je sprejemljiv, ker vse, kar jih lahko ureže, povezujejo z občutki bolečine in nelagodja. Če vaš otrok sodeluje ali ne, morate skrb za njihove nohte uvesti kot rutino, ne le, da je njihov videz lep. Naj vedo, da je to pomembno za zdravje.

Dolgi nohti niso higienski, saj umazanija in bacili lahko zaidejo tja med igro. Zaradi njih lahko pride tudi do prask ne le na vašem, ampak tudi na drugih otrocih. Obenem pa dolgi nohti na palcih lahko pričnejo rasti na noter in otroka poškodujejo.

Pogosti problemi z nohti pri malčkih

Vraščeni nohti: pri tem stanju se noht ukrivi navzdol v kožo, kar povzroča bolečino in v določenih primerih lahko tudi okužbo.

Obnohtna kožica: ob nohtu se manjši del mrtve kože loči stran od nohta.

Deformacija nohta: malčki, ki grizejo nohte ali pogosto dajejo prste v usta, se srečujejo s tem problemom. Takrat noht ni več lepo gladek in njegov izgled ni zdrav.

V večini primerov otroci, predvsem malčki, ne bodo dovolili, da jih v času striženja držite pri miru. Kako torej otroka prepričati, da bi ostal na mestu in vam dovolil striči nohte? Preberite v naslednjih vrsticah.

Bodite vzor in najprej postrižite nohte sebi

 

Pokažite otrokom, kako si urejate nohte, ko vas lahko opazujejo. Otroci so po naravi radovedni in ko vidijo nekaj, kar jim je zanimivo, si to želijo poskusiti tudi sami. Torej pustite otrokom, da vas opazujejo. Pokažite jim, kakšen imate vi odnos do tega in sčasoma bo tudi vaš malček brez težav pripravljen na striženje svojih nohtov.

Striženje nohtov po vroči kopeli

Zelo lahko je striči nohte malčkom, ki so jih nekaj časa namakali v toplo vodo. Zapomnite pa si, da nohtov ne smete nikoli striči pod vodo. Ko so nohti dlje časa v stiku z vodo, postanejo mehki, v vodi striženje postane nevarno, ker bi lahko malčka prav hitro ranili.

Naučite se, kako otrokom striči nohte s pomočjo video posnetkov, da boste vedeli, na katere stvari morate biti pozorni, da bi se izognili nepotrebnim poškodbam.

Ne hitite

Striženje vseh nohtov na rokah in nogah naenkrat bi se lahko izkazalo za velik problem. Otrokou ponavadi takšna ideja ni všeč, saj zahteva od njega veliko mero zbranosti in daljšo izpostavljenost negativnim čustvom. Bodite potrpežljivi in otroka nežno prepričajte v idejo, da bi nalogo kar se da hitro opravili.

Igranje vlog

Igrajte se igro, ki bo vključevala malčkove prste na rokah in nogah. Malčki obožujejo igranje vlog in če lahko striženje nohtov spremenimo v zabavno igro, bo ta proces takoj bolj enostaven. Lahko si na primer pojeta zabavno pesmico med striženem posameznega nohta in otroka ob vsakem postriženem nohtu močno objamete.

Preverite pod nohti

Pogosto preglejte tudi, če se za malčkovimi nohti skriva umazanija. Če opazite kje umazanijo, jo lahko odstranite s pomočjo zobotrebca ali posebne krtačke.

Malčku morate nohte vedno striči naravnost in ob vrhu rahlo zaobljeno. Postriženih nohtov pa malček ne sme gristi ali prste držati v ustih.

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor