S čim bodo dobri možje obdarili vaše otroke?

S katerim darilom boste zagotovo najbolj razveselili svojega otroka?

Pred kratkim sem spoznala dve dekleti različne starosti, ki imata eno močno skupno željo.

Prvo dekle je najstnica, ki mi jo je mama predstavila kot naporno, trmasto, jezikavo, zaljubljeno v neprimernega fanta. Deklico sem spoznala kot izjemno občutljivo, ranljivo, lačno pozornosti in zaljubljeno.
Dekle si želi predvsem stika s starši. Njena želja je, da bi mama v njej prepoznala tudi njene pozitivne lastnosti. Njeno mnenje pa je, da od mame prejema predvsem nerganje glede ocen in njenega fanta.
Najstnica ima občutek, da sta starša vedno jezna nanjo.
Na vprašanje, kdaj se ima s staršema lepo, je odgovorila, da nikoli.
Kaj počnejo skupaj? Prav tako je mnenja, da ničesar ne počnejo skupaj ter da se neprestano kregajo.

S čim bodo dobri možje obdarili vaše otroke?

Kaj menite, česa si najstnica želi najbolj od vsega na svetu? Ne želi si nove tablice, novejšega telefona, ne nove torbice … Pravzaprav si želi nekaj zelo preprostega, samoumevnega. Želi si, da bi šla kdaj na sprehod z mamo.

Mamo je že zaprosila, da bi šli skupaj na sprehod. Vprašala je že mamo, če gresta skupaj, pa je dobila odgovor, da raje hodi na sprehode sama. Nisem popolnoma verjela.
Pa sem preverila pri mami. Potrdila je, da na sprehode hodi sama, ker potrebuje mir. Potrdila je, da jo je hčerka vprašala, da bi šli skupaj, pa jo je zavrnila.

 

Drugo dekle je deklica, ki mi jo je mama predstavila kot izredno ljubosumno, nemogočo, težko vodljivo.
Deklico sem spoznala kot izjemno čustveno in ljubosumno na sestrico. Od vsega si najbolj želi biti kdaj sama z mamo. Kaj bi rada počela z njo? Morda pekla, morda kaj izrezovala. Izdelali sva dve sporočili, na kateri je deklica napisala, kaj si želi. Sporočili je pustila na kuhinjskem pultu, mamo je opozorila nanju.
In po desetih dneh mi je prišla povedati nekaj, kar me je zabolelo enako, kot bi mi to sporočil moj otrok. Zaupala mi je, da je sporočilo še vedno tam, kjer ga je pustila. Na pultu. Mama ga še opazila ni.

S čim bodo dobri možje obdarili vaše otroke?

Kaj je obema dekletoma skupnega?

Obema je nekaj skupnega, potrebujeta pozornost, pozitivno pozornost svojih mam, potrebujeta njun čas. Potrebujeta sporočilo, da sta pomembni.

Kaj pa vi?

Ali tudi v hitrem ritmu življenja spregledate poglede, sporočila svojih otrok?
Si rečete večkrat, samo to še naredim? In tako mine dan, dva, … in otroci odraščanju v pomanjkanju naše pozornosti.

V vsak odnos moramo vlagati najprej čas. Otroci so na čas, ki jim ga namenimo, še posebej občutljivi.
Na tem mestu se zastavlja vprašanje.
Zakaj si starši vzamemo čas šele, ko ima otrok težave?
Čas si starši vzamejo, ko gredo stvari narobe, ko pade učni uspeh, ko jih pokličejo iz šole.
Najstniki mi večkrat povedo, kako starši odreagirajo, ko dobijo dobro oceno. Njihov komentar je, da naj bodo pozorni, da bodo take ocene tudi v prihodnje. Ko pa dobijo slabo oceno, pa se v mnogih primerih zbere vse sorodstvo, ki z nespodbudnimi komentarji otroka še bolj spravljajo v stisko.

Janja Dermastja v članku z naslovom Kaj podariti otroku?, ki je bil objavljen v Nedelu dne, 13.12.2015, opozarja prav na dejstvo, da ne more še tako bogato darilo, za katerega starši odštejejo velike vsote denarja, nadoknaditi slabe vesti, ker nimamo časa za naše otroke.
Psiholog, Dr. Aleksander Zadel, poudarja, da je potrebno v odnose vlagati čas. V hitrem tempu, ko smo razpršeni med različne obveznosti, nam pogosto zmanjka časa za naše najbližje.
»Saj bodo že počakali.« Zavedati se moramo, da ne bodo čakali. Čas, ki ga boste vlagali v odnose, načrtujte vnaprej.

Ali se tudi vam dogaja, da se vam v tednu nabere toliko obveznosti, da si s partnerjem samo še pišeta kdo in kdaj bo šel po otroke? Ali se vam dogaja, da ste le še otrokov taksist, ki ga vozite iz dejavnosti na dejavnost?

In tako minevajo dnevi, tedni, meseci.
Ali čakate praznike in dopust, da si boste vzeli čas za otroke?

S čim bodo dobri možje obdarili vaše otroke?

Katero je najboljše darilo, ki ga lahko namenite svojemu otroku?

1. Načrtujte čas, ki ga boste v tednu namenili igri z otrokom.
2. Če imate več otrok, posvetite čas samo enemu naenkrat. Ko boste z njim v dvoje, boste vzpostavili stik, ki se ne bo pretrgal. Zvedeli boste za skrivnosti, ki jih otrok v družbi sorojencev ne bi povedal.
3. V tem času, ko boste prebudili otroka v sebi, z njim igrali družabne igre, košarko ali preprosto z njim gledali film, boste nanj prenesli vrednote, ki jih bo ponotranjil zaradi vas. In vzgoja postane preprosta.

Morda se sedaj sprašujete kdaj naj si vzamete čas? Katere so vaše prioritete v življenju? Koliko časa namenjate vzdrževanju kvalitetnih medsebojnih odnosov?
Ponovno si postavite prioritete, pogovorite se s seboj. Kaj je za vas najpomembnejše v življenju? Kateri odnosi?

Čas teče naprej, za nazaj ne moremo spreminjati, popravljati, nadoknaditi.
Poglejte otroka v oči in ga samo poslušajte. Otrok mora biti slišan. Za to potrebujete čas.

Letošnja poslanica ob tednu otroka je bila: Biti slišan.

Katerega darila, ki ga boste postavili pod novoletno jelko, se bo otrok najbolj razveselil?
Pod novoletno jelko pa naj bo v letošnjem letu tudi darilo, napisano na barvnem listku.
»Podarjam ti uro mojega časa. Kaj bova počela in kdaj, pa izberi ti.«

Ali verjamete, da bo to darilo najlepše za vašega otroka? Kljub gori igrač, ki jih bo itak dobil.

In naj vam prišepnem. Tak listek sem našla spravljen v škatli pomembnih stvari pri mojem odraslem sinu. In to je bila potrditev, da je to bilo eno njegovih najlepših daril. Je tu sploh še kaj dodati?

Če se vam zdi, da se zgubljate v oblici obveznosti, da zgubljate stik z vašim otrokom, vas vabim, da se prijavite na 20- minutni brezplačni telefonski pogovor o vzgoji. Vaš otrok je namreč vaše največje bogastvo. Najbogatejše darilo za našega otroka je pozornost, ki mu jo namenimo.
Prijavite se na naslov: carobnapalcica@gmail.com.

Neva Strel Pletikos, univ.dipl.pedagogike in prof.sociologije, TA counsulter, NLP coach.

Neva Strel Pletikos

Neva Strel Pletikos

Sem univ.dipl.pedagog, prof.sociolog, transakcijska analiza – counsulter, NLP – praktik coach, s končnami dvoletnim usposabljanjem iz teorije izbire.

Vabljeni na mojo stran cor.si

Rezervirajte si termin za 20 minutno brezplačno svetovanje po telefonu. Ponujamo pa tudi druge oblike svetovanj glede vzgoje oziroma učnih težav. Prijavite se na naslov info@cor.si.
Neva Strel Pletikos
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor