Poglejmo, kako rastejo otroci

Preberite, koliko in kako rastejo otroci v času od rojstva do odhoda v šolo. Obdobje rasti se začne že v času fetusa in konča nekje med 20. in 25. letom starosti. Ob rojstvu je dojenček povprečno dolg 52 cm in ima obseg glave 35 cm (pri fantkih malce več).

Poglejmo, kako rastejo otroci

Koliko bo vaš otrok velik?

Večina pediatrov uporablja naslednjo formulo: Izberite višino mame in očeta, dobljeni rezultat delite z 2 (to je povprečna višina staršev). Za fante prištejte 6,5 cm, za deklice pa odštejte 6,5 cm.  Vendar ta formula ni ravno zanesljiva.

Poglejte, kako se dojenčki oz. otroci razvijajo in rastejo iz tedna v teden, iz meseca v mesec, iz leta v leto …

Prvi teden

V prvih nekaj dneh življenja dojenček izgubi od 5 do 10 odstotkov svoje celotne mase, ker izgubi veliko tekočine skozi urin in blato.

Od sedmega dne do tretjega meseca

Dojenčki v tem obdobju napredujejo za 150 do 200 gramov tedensko, poseben poskok v rasti lahko pričakujete v tretjem in šestem tednu.

O 3 do 6 mesecev

Dojenček pridobiva vsak mesec okoli pol kilograma, do šestega meseca bi moral podvojiti svojo telesno maso.

od 7 do 12 mesecev

Dojenček še naprej pridobiva na teži, okoli 100 do 200 gramov tedensko. To je obdobje, ko dojenček porablja več kalorij, ker se začenja plaziti, je pa verjetno zrasel okoli 24 cm in potrojil svojo telesno maso.

Prvo leto

V tem obdobju rasejo otroci počasneje. Vsak mesec bodo pridobili okoli pol kilograma in v celem letu zrasli za okoli 12 do 13 cm.

  • pri 24 mesecih naj bi otrok dosegel polovico svoje končne višine

Drugo leto

Otrok bo do konca svojega tretjega zrasel še okoli 8 cm in početveril svojo telesno maso, dobil bo dodatnih 4 kg.

Obdobje med 3. in 4. letom

Vaš otrok zdaj raste okoli 8 cm na leto in pridobiva od 2 – 3 kg telesne mase.

Od 5 let in več

Predšolski otrok v povprečju zrase za 6 cm in pridobi okoli 3 kg vsako leto do pubertete (za deklice je to obdobje med 8 in 13 letom, za dečke pa med 10 in 14 letom). Deklice ponavadi dosežejo svojo polno velikost dve leti po prvi menstruaciji. Fantje dosežejo svojo polno višino do 17 leta.

Ocena:
[Skupaj: 21 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor