Zakaj so otroci tako nemogoči v bližini svojih mamic

Jokanje, stokanje, metanje igračk, obešanje po vas takoj, ko pridete domov. Poznano? Pa vi ste pravzaprav ena srečna mamica.

Zakaj so otroci tako nemogoči v bližini svojih mamic

Pridete v vrtec po svojega otroka in vzgojiteljice ga ne morejo prehvaliti, kako je priden, ljubezniv in poslušen. Pustite ga malo pri babici in tudi ona je navdušena nad tem, kako je priden in se čudi, zakaj se vi neprestano pritožujete nad njegovim obnašanjem. Delate, otrok je ves dan s svojim očetom – priden, zabaven, ubogljiv, sodelujoč – povsem nasprotno od obnašanja, ko je z vami. V čem je poanta? Mar res tako zelo ne mara svoje mamice, da ne zamudi niti ene priložnosti, da bi vam malo zagrenil življenja?

Ste se že več kot stokrat prijeli za glavo in vprašali – zakaj? Joj, zakaj? Potem vam povemo, da je to zato, ker vas imajo najraje, vi ste njihovo varno zatočišče in če se vam včasih zdi, da ste jim poleg tega še vreča za vse njihova negativna čustva, je to ravno zato.

Ni večje varnosti kot mama, ki ljubi, ki razume, ki se trudi pomagati svojemu otroku in ko vas ni, otroci v sebi enostavno nabirajo vse svoje doživljaje, misli in samo čakajo na vas, da vam jih lahko stresejo. Tiste dobre občutke, ki so jih zapolnili, vašo odsotnost, ki so jo občutili, bodo pokazali z objemom, poljubčkom in skakanjem okoli vas – in to vas ne bo motilo. To vas bo še bolj osrečilo, ampak že kakšno sekundo kasneje se začne stokanje, jokanje, metanje igrač, obešanje po vas med kričanjem … situacija, ki vas ubija, ker ne razumete, kaj se je pravkar zgodilo, da so prav zdaj tako znoreli.

Drage mamice, zgodilo se je to, da je prišel njegov varen pristan, v katerega tako kot ladja izvrže balastne vode, izvrže vse, kar ga je do zdaj jezilo, težilo in mučilo. Z vami je prišel tudi občutek, da zdaj lahko končno spusti zavore in osvobodi svoja čustva. In naj vas ta mora ne mori, ker to samo pomeni, da otrok v vas vidi nekoga, ki mu dovoljuje biti to, kar je, da pokaže svoja čustva, da se potolaži. Zato ne norite in ne jezite se naslednjič, ko vas bo vaš ljubljeni otrok že na vratih pričakal kot mali divjak – pustite mu, da spravi vse iz sebe. Morda ste njegova boksarska vreča, ste mu pa tudi največja opora v življenju – zavetje, v katerem bo celo življenje imel posebno mesto, kjer bo lahko najbolj iskren in najbolj to, kar je. Mesto, kjer bo najprej pričel razvijati čustveno inteligenco, izražati svoje občutke in sočutje ter na osnovi tega razvijal tudi svojo samozavest.

Zakaj so otroci tako nemogoči v bližini svojih mamicic-1

Zato vedite, da vaš otrok ni razvajen in ni poreden, on samo čaka, da vam vse pove. Naj se ve, da tudi očetje niso daleč od tega, ker ko njega dolgo časa ni in se nenadoma pojavi, bo verjetno prav tako deležen porcije gromkega sproščanja čustev. Tu se torej skriva tudi odgovor na tisto vprašanje, zakaj so otroci v prisotnosti staršev slabši, kot če jih čuva kdo drug.

Če stanje v vaši družini ni tako, če nikoli niste opazili takšnih nihanj v otrokovem obnašanju, verjetno obstajata samo dva ustrezna odgovora – ali ste prav neprestano z njim ali pa otrok v vas ne vidi svojega najvarnejšega pristana. To pa ni ravno dobro zanj.

Torej, ko se naslednjič vrnete domov, se že pred vrati sprijaznite s tem, da vas bo vaš otrok zasul z vsemi svojimi doživetimi čustvi. In ne jezite se nanj, pričakajte ga s široko odprtimi rokami, da čim prej iz sebe strese vse, kar mu leži na duši in se čim hitreje vrne v svoj ritem – potolažen in srečen, da vam je prav vse povedali.

M.P.K

Ocena:
[Skupaj: 26 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor