Jogurt v otrokovi prehrani

Okusen in hranljiv jogurt je odličen izbor za vašega otroka, ne glede na to, ali ga boste postregli kot osvežujoč zajtrk, zdravo kosilo ali lahko večerjo pred spanjem.

Jogurt v otrokovi prehrani

 

Jogurt predstavlja pravo “prehransko elektrarno”, ki se lahko pohvali z veliko kalcija in fosforja, dvema elementoma, ki sta izredno pomembna za rast kosti in razvoj celotnega organizma. Upravičeno lahko rečemo, da je to prehransko dragoceno živilo dobro uravnotežen vir beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in mineralov. V povprečju jogurtov lonček vsebuje okoli 30 odstotkov priporočene dnevne vrednosti kalcija in okoli 20 odstotkov dnevno potrebnih beljakovin. Beljakovine v jogurtu so visoke biološke vrednosti – vključujejo vse bistvene aminokisline.

Mnoge vrste jogurtov vsebujejo kulture živih organizmov – koristne bakterije, ki izboljšujejo absorpcijo drugih hranljivih snovi, še posebej kalcija in vitaminov skupine B. Nekaterim jogurtom dodajo tudi vitamin D, ki je pomemben za absorpcijo in pravilen izkoristek kalcija. Poudariti je treba, da jogurt z nizkim odstotkom mlečne maščobe ni primeren za otroke, mlajše od dveh let.

Jogurt – varuh imunskega sistema

Probiotične bakterije v jogurtu krepijo imunski sistem oz. obrambne sposobnosti organizma. Raziskave so pokazale, da poleg tega spodbujajo tudi bele krvničke – borke proti okužbam. V primeru alergije izboljšujejo imunski odziv, kar je zelo pomembno, ko gre za otroke, ker zmanjšajo pojav atopijskega dermatitisa. Prav tako lahko preprečijo razmnoževanje škodljivih bakterij.

Jogurt – za zdravo prebavo

Ta kisli mlečni napitek je zelo koristen za zdravje celotnega prebavnega sistema. Kot prvo spodbuja prebavo. Zahvaljujoč delovanju mlečnih encimov se beljakovine v jogurtu že deloma razgradijo, zaradi česar so lahko prebavljive. Ker jogurt ne vsebuje mlečnega sladkorja (laktoze), ga lahko tudi otroci, ki imajo intoleranco na laktozo, z lahkoto prebavijo. Prav tako jogurt lajša tudi praznjenje črevesja, zlasti pri dojenčkih, ki se hranijo z adaptiranim mlekom, ker mehča blato.

Pomaga pri okrevanju po črevesnih okužbah

Če otroci trpijo zaradi raznih prebavnih težav, številni pediatri priporočajo uživanje jogurta. To je prava “hrana za ozdravitev” prebavnih težav. Raziskave so dokazale, da se malčki, ki pijejo jogurt, hitreje opomorejo pri driskah. Probiotične bakterije v jogurtu predstavljajo tudi dobro preventivo proti črevesnim okužbam. Lahko preprečijo delovanje neugodnih povzročiteljev bolezni (kot so rotavirusi ali bakterije, vključno s stafilokoki in salmonelo), še posebej pri dojenčkih. Prav tako pa blažijo tudi simptome vnetnih procesov.

Jogurt zmanjša stranske učinke antibiotikov

Ker je uporaba antibiotikov, ki uničujejo zdravo črevesno mikrofloro, vse večja, je uživanje jogurta zelo pomembno, ker zmanjšuje njihov negativen vpliv na dobre bakterije v črevesju. Antibiotiki namreč uničujejo ne samo škodljive, ampak tudi zdrave bakterije. Zato strokovnjaki med jemanjem zdravil in še dva tedna potem priporočajo “dnevno dozo” jogurta. Dobre bakterije v jogurtu tudi uspešno uravnavajo črevesno floro v primeru driske, ki se včasih pojavi zaradi antibiotikov.

Ideje za serviranje jogurta

Tukaj je nekaj idej, kako uporabiti jogurt, da bodo vaši otroci v njem uživali.

  • Okusna jogurtova omaka – kot dodatek k zelenjavnim jedem ali kot zanimiv preliv za solato.
  • Idealen način za začetek dneva in za zagotavljanje energije je mešanica jogurta, polnovrednih žitaric in priljubljenega otrokovega sadja.
  • Poleg tega, da boste s kombinacijo jogurta in sadja dobili okusno jed, se lahko pri pripravi zabavate skupaj s svojim otrokom – naredite sadne ražnjiče (na leseno palčko nataknite koščke sadja)
  • Naredite enostavno in okusno poslastico. V modelih za kolače zamrznite jogurt kot sladoled z dodatkom sadja.

Snežana Damnjanović Mitić/yumama

Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor