Avtonomnost, ljubezen in pristni stik

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Avtonomnost, ljubezen in pristni stik

Avtonomnost (šesta stopnja v Spirali ljubezni)

Bolj ste se v otroštvu morali prilagoditi, več svoje avtonomnosti ste morali žrtvovati. Morda še danes ne živite sebe in svojih potencialov, ker dajete vedno prednost drugim. Morda ne znate reči NE in ste tik pred tem, da pregorite. Morda v odnosu sploh zares ne upate izraziti sebe, ker se bojite zavrnitve, čeprav vas partner mora sploh ne bi zavrnil, pa je to vaš strah z otroštva, ki prežema vsako celico vašega telesa. Morda se izogibate konfliktom, ampak se vaš partner zato počuti, da vas sploh ne pozna, ker v odnos sebe zares sploh ne prinašate. Morda ste težko sami, ker je partner tisti, ki vas regulira, vas pomirja. Zato neprestano tiščite za njim, zanj pa je to dušeče.

Kje so vaše meje? Kje se torej jaz končam in kje se partner začne? Večanje lastne avtonomnosti pomeni, da postajam bolj cel, da imam jasne meje, da pa hkrati večam spodobnosti za stik, za odprtost in za bližino. Na ta način zmorem bolj pokazati tudi svojo ranljivost.

Ljubezen in pristni stik (sedma stopnja v Spirali ljubezni)

To je varen in povezan odnos dve avtonomnih, samostojnih oseb, ki sta v stiku z vsemi čustvi, ki jih zmoreta čutiti in izražati, ne da ranita eden drugega. S tem, ko prevzemaš odgovornost v prvi meri zase in nato še za odnos, rasteš in s tabo vred raste tudi odnos.

Dejansko je ena izmed značilnosti zrelega, zavestnega odnosa, da imaš iskreno rad sebe in partnerja. S tem postaneš bolj cel. In z manj ranami. In potrebno se je zavedati, da je zavestni partnerski odnos pot in ne cilj.

Harville Hendrix pravi: »Partnerstvo ni trdno zakoličena zveza, ki se ne bi mogla spreminjati in razvijati. Partnerstvo je potovanje, ki se začne z vznemirljivo medsebojno privlačnostjo, nato vodi skozi trnovo pot odkrivanja samega sebe in partnerja in se lahko konča v tesni, trajni in ljubeči zvezi.«

Vodič Partnerska čustvena gugalnica

5 korakov kako ljubeče in uspešno reševati konflitke, si lahko prenesete tukaj

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor