Kdo je najpomembnejši človek v vašem življenju?

Ali tudi vi na to vprašanje odgovarjate z naštevanjem svojih bližnjih, prijateljev …?

Zakaj sami s sabo delate tako mačehovsko? Kdo, mislite, bo poskrbel za vas? Vi sami.

kdo-je-najpomembnejsi-clovek-v-vasem-zivljenju-3

Naj vam zaupam svojo zgodbo, kako se je pridna punčka začela imeti rada. Vedno sem si želela biti učiteljica. Že kot deklica sem se najraje igrala »šolo.« In me je pot peljala na pedagoško gimnazijo in nato na študij pedagogike in sociologije. Vedno PRIDNA, da so bil starši ponosni name, da so bili učitelji ponosni name.

Ampak pot zorenja se je pričela šele po končani fakulteti, tako v zasebnem življenju kot poklicnem. Zakonsko zvezo sem idealizirala, poročila sem se že med študijem. Izobrazbo sem idealizirala, ko pa sem začela delati kot vzgojiteljica v Centru za korekcijo sluha in govora, sem spoznala, da ni vse tako, kot piše v knjigah, in da so nas profesorji na faksu naučili ogromno teorije. Praksa pa … Težko je bilo, nisem imela avtoritete v skupini fantov, počutila sem se nemočno, bila sem nemočna in neuspešna.

Kaj sem takrat potrebovala?

Izkušnje ali vsaj nekoga z izkušnjami, ki bi mi pomagal in me naučil veščin, ki jih človek potrebuje v praksi. Pa sem si nabirala izkušnje sama in rasla. Zakon sem še vedno idealizirala.

Kaj potrebuje človek, če je neprestano jezen na okolico? Kaj mu manjka?

Pozneje sem začela delati kot svetovalna delavka v osnovni šoli, izkušnje sem prinesla s sabo. Seveda sem imela veliko teoretičnega znanja, bila pa sem neprestano jezna na starše, ki niso znali vzgajati svojih otrok, na učitelje, ki niso znali poučevati, na vodstvo šole, ki ni znalo voditi šole, ki ni bila …
Jezna na moža, ki ni bil … In bila sem nesrečna zaradi vseh njih.

Rodila sem tri otroke, želela sem si jih in bila neizmerno srečna, vesela vsakega posebej. Vso energijo, čas, čustva, znanje sem vložila vanje, v naše odnose. In danes, ko odraščajo, vem, da sem to nalogo opravila z odliko.
Zakaj sem prepričana, da sem to nalogo opravila tako dobro? Zato, ker so odgovorni, vsi trije uspešni na svojih področjih, vsi trije vrhunski športniki.

No, to še ni merilo, da sem svojo nalogo dobro opravila. Zakaj mirno spim? Ker so odgovorni, srečni, imajo postavljene cilje, ni mi težko, ker študirajo v drugem kraju ali so na športnem prizorišču na drugem koncu sveta.
Naj vam zaupam, včasih mi je tudi težko, ko jim ne gre vse po načrtih. Takrat bi prevzela njihovo bolečino. Pa ne morem, ni prav, življenje je njihovo in težave rešujejo sami. Na to sem ponosna, ni pa vedno lahko. Saj sem vendar mama.

Vsa ta leta so bili moji otroci moja prioriteta. Nisem se odločila za nadaljevanje študija, ker sem se zavedala, da so me otroci v obdobju odraščanja potrebovali.

Ali ni dovolj kvaliteta preživetega časa z otroki in ne kvaniteta?

Otroci potrebujejo mamo in očeta ob sebi od rojstva do »odrasle dobe«. Ne velja le kvaliteta preživljanja časa, velja tudi kvantiteta.

Ali veste kdo je najpomembnejši človek v vašem življenju? Seveda, vi sami.

Otroci so odrasli, uresničujejo svoje cilje – ne mojih, živijo svoje življenje – ne mojega.
In napočil je čas, da svojemu življenju dodam novo kvaliteto. Najprej sem se srečala s teorijo izbire Wiliama Glasserja.

»Nikogar ne moremo spreminjati, lahko spremenimo le odnos do njega.«

To je bilo najpomembnejše spoznanje, v začetnem obdobju seznanjanja s teorijo izbire. Če ne morem biti jezna na druge, na koga pa bom? Torej bom nesrečna, če se nihče ne bo spremenil.

Vendar mi je prav teorija izbire pomagala, da sem spoznala, da imam odločitve v svojih rokah in da moja sreča ni odvisna od drugih, ampak popolnoma in samo do mene. In nekega dne, po mnogih urah izobraževanja, sem začutila neizmerno svobodo. Nisem odgovorna za vedenje drugih, le za svoje vedenje in svoje počutje sem odgovorna.
O tem, kako se bom počutila, se odločim sama. Marsikatero stisko mame, ki ima otroke v najstniškem obdobju sem reševala s pomočjo teorije izbire. In naučila sem se, da energijo vlagam v reševanje težav, na katere imam vpliv. Opravila sem s pretiranim strahom, s pričakovanji do drugih in bolestno ljubosumnostjo.

Kaj pa sem spoznala s transakcijsko analizo – TA in dr. Zoranom Milivojevićem?

Imam otroka v sebi, ki ga moram negovati, preveč sem ga potlačila, ta otrok mi danes pomaga, da sem kos vsem zahtevam, ki so postavljene pred mene. Znanje s pomočjo transakcijske analize mi je pomagalo, da sem prepoznala vse preganjalce v mojem življenju in da sem čisto o.k., če nisem vedno pridna punčka in če ne izpolnim pričakovanj drugih. In ni mi mar, če vsem nisem všeč. Saj sploh nimam več te potrebe. In tudi meni vsi niso všeč.
Postala sem izbirčna s kom grem na kavo. S čustvenimi vampirji gotovo ne. Izbirčna sem glede svoje družbe.
Pomembno je, da znam iz vidika odraslega povedati bistvo sporočila tako, da sem slišana doma in v šoli. Če komu moja sporočila niso všeč, pa to ni moj problem.

Kaj pa mi je dalo nevrolingvistično programiranje – NLP?

Tehnike, včasih sem dvomila vanje, res delujejo. Preizkušeno! Pomagajo mi, da znam poiskati svoja močna področja v najbolj kritičnih trenutkih, da si znam zasidrati pozitivne občutke. Znam si razporediti čas tako, da zvečer sama sebe vprašam, koliko ur je imel moj dan, ker sem toliko postorila. In nimam slabe vesti za svari, ki jih nisem postorila.

S pomočjo nevrolingvističnega programiranja znam načrtovati svoje življenje, znam se pogovoriti kaj je najpomembneje v življenju. Ob letošnjem novem letu pa sem si postavila veliko večjih in manjših ciljev, ki jih pridno uresničujem. In vpliv imam na sedanjost, preteklosti ne morem spreminjati, kvalitetno prihodnost pa bom imela, če bom znala živeti danes.

Preko facebooka me je »poklicala« Maja Novak iz Akademije za Inovativni marketing in me nagovorila tako močno, da sem z njeno pomočjo naredila tudi korak k samopromociji.
In letom dodajam življenje in ne let življenju. Pretekla sem prvič 21 km, shujšala 10 kilogramov. Seveda ni vsak dan sončen, seveda se zapeljem v stare vzorce, pa vendar to traja krajši čas in manj intenzivno.

Kaj boste storili vi za najpomembnejšega človeka v svojem življenju? To je zase?

Svoje znanje vseh treh teorij in izkušnje že nekaj let delim z učenci, starši, učitelji in vsemi, ki se imajo radi.
Ali vas zanima, kaj je z mojo avtoriteto v razredu? Že dolgo nimam pri tem nobenih težav, in sicer ne v skupini prvošolčkov, ne v skupini najstnikov. Roditeljske sestanke vodim suvereno, v razgovorih s starši pa znam postaviti meje odgovornosti. Nismo pa si vedno všeč. To ni potrebno.

Naredite prvi korak zase, prijavite se na energetsko delavnico, ki jo bom vodila v Marini Portorož v petek, 25. 3. 2016 z naslovom Kako v komunikaciji z drugimi poskrbeti zase?

Vabljeni tudi na seminar, ki ga bom vodila prav tako v Marini Portorož v soboto, 19. 3. 2016. Obe vabili sta v prilogi.
Brez dela na sebi, brez božanja od znotraj, boste svojemu življenju dodajali le leta. Zaslužite si veliko več od tega.

Lahko pa mi preprosto pišete na carobnapalcica@gmail.com in se dogovorite za 20 minutno brezplačno svetovanje.

Neva Strel Pletikos

Neva Strel Pletikos

Sem univ.dipl.pedagog, prof.sociolog, transakcijska analiza – counsulter, NLP – praktik coach, s končnami dvoletnim usposabljanjem iz teorije izbire.

Vabljeni na mojo stran cor.si

Rezervirajte si termin za 20 minutno brezplačno svetovanje po telefonu. Ponujamo pa tudi druge oblike svetovanj glede vzgoje oziroma učnih težav. Prijavite se na naslov info@cor.si.
Neva Strel Pletikos

Latest posts by Neva Strel Pletikos (see all)

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor