Sramota, imenovana “tretji otrok”

Moja prijateljica je noseča. Pričakuje tretjega otroka. Zaupala mi je, da ne ve, kako naj to novico pove svojim staršem, čeprav je vstopila že v drugo trimesečje.

Sramota, imenovana tretji otrok
Foto: jenny downing

Se vam zdi to nenavadno? Odrasla oseba, s 30+ leti, poročena, finančno neodvisna, ima dva otroka in ne ve, kako komunicirati s svojimi starši?

Pa še kako dobro jo razumem! Lansko leto v tem času sem bila v njeni koži. Noseča že tretjič. Preplavljena s srečo. In z veliko željo, da ta občutek delim še z drugimi.

No, realnost je drugačna. Ko pričakujete novico (včasih samo, da načrtujete) tretjega otroka, ni prave povratne evforije. Ni veselja. Nekateri vas gledajo kot da ste nori, nekateri to celo povejo. Tolikokrat sem v zadnjem letu slišala stavek: ” Kapo dol, vi ste pa resnično pogumni (beri: nori), jaz tega nikoli ne bi zmogla,” da sem v pogovorih po ugotovitvi, da imam tri otroke, sama prehitela sogovornika :”Ja, vem, pogumni smo in nori.”

Vse to je še huje, če sta prva dva otroka enakega spola (še posebej, če imate dve hčerki). V mojem primeru sem dobila tudi komentarje: ” Saj imate že fantka in punčko, kaj vam bo še tretji otrok?”

Po podatkih Statističnega urada RS je bilo 1. januarja 2015 v Sloveniji 576.177 družin, od tega 37.535 družin (7%) s  tremi ali več otroki.

Prepovedano je roditi toliko otrok iz ljubezni. Padajo komentarji in vprašanja o denarju, socialnih prejemkih … Kot da se za tretjega otroka odločaš le iz tega vidika.

Neznani ljudje na ulici te gledajo, analizirajo, poskušajo te uvrstiti glede na socialno pripadnost. Tvoj nosečniški trebuh izgubi na svoji ljubkosti v trenutku, ko okolica zagleda tista dva, ki se motata okoli tvojih nog.

Pogosto vam predavajo in pri tem delijo polno nasvetov “kako boste pa zdaj zmogli”. Nič ne bi imela proti, če bi nasvete dajali ljudje, ki imajo tudi sami tri ali več otrok. Vendar praviloma nimajo.

Tretji otrok ni odločitev, ki jo sprejmeš tako, da vržeš kovanec. Tretji otrok je odločitev, s katero želiš povečati svoj svet in svet svojih otrok. Da dosežek neko potrebno ravnovesje v življenju, da zaokrožiš čustva v sebi.

Vsaj pri meni je tako. To je bil mali, a zelo potreben košček, s katerim sem zapolnila svoj svet.

Ljudje s tremi (in več) otroki SO pogumni, ne pa nori. In si zaslužijo malo več spoštovanja, kot ga dobijo.

Prevzeto z bloga Mama iz oslovske klopi.

Ocena:
[Skupaj: 20 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor