Sliva, slive, slivi, slivo, pri slivi, s slivo
Sliva – asociacije
Ko omeni kdo slive, padejo prve asociacije: slivovka, slivova marmelada, slivovi cmoki, slivov džem … skratka, žganje in kulinarika. Sliva je predvsem zelo koristno živilo, ki vsebuje ogromno zdravilnih sestavin. Tega ne smemo pozabiti. Les slive je pa tudi zelo dragocen in ga ni kar tako za nametati v peč. Na dražbi januarja letos se je kubik slivovega lesa v povprečju prodal po ceni 361 €, najdražji kos celo po 803 €/m3!
Kakšen učinek ima že samo pet sliv dnevno na naše telo?
Slive so naravni multivitamin, vendar mnogi izmed nas nimamo navade, da bi jih redno jedli. Ker pa so zelo zdrave in ko boste prebrali še dejstvo, kaj lahko samo s petimi slivami dnevno naredite za svoje telo, si boste morda premislili.
Ena sliva vsebuje 84 odstotkov vode, 0,6 odstotka beljakovin, 10 odstotkov ogljikovih hidratov, 2,1 grama vlaknin. Poleg tega imajo slive nizko raven maščob in kalorij ter visok odstotek vitaminov A, C in E, kalcija, magnezija in kalija.
Slive zmanjšujejo raven sladkorja v krvi
Slive imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da vam lahko pomagajo nadzorovati raven sladkorja v krvi in zmanjšajo tveganje za diabetes tipa 2.
Slive izboljšujejo spomin
Če pojemo pet sliv dnevno, bomo našemu telesu pomagali, da se osvobodi negativnih učinkov prostih radikalov, ki slabo vplivajo na naš spomin.
Slive ščitijo srce
Sveža sliva v povprečju vsebuje 113 mg kalija. Kalij znižuje visok krvni pritisk, s tem pa zmanjšuje tveganje za infarkt.
Slive izboljšujejo in spodbujajo celoten prebavni sistem
Suhe slive so odličen način za pospeševanje prebave. En od načinov, da jih jeste čez celo leto, je, da jih namočite v sveže prekuhano vodo, ohladite in zamrznete.
Slive krepijo kosti in preprečujejo osteoporozo
Raziskovalci z univerz Floride in Oklahome so eno leto testirali dve skupini žensk v postmenopavzi. Prva skupina je jedla 100 gramov suhih sliv na dan (približno 10 sliv), druga pa je jedla 100 gramov posušenih jabolk. Obe skupini sta kot dodatek jedli kalcij in vitamin D.
Rezultati so pokazali, da je skupina, ki je jedla suhe slive, imela precej večjo gostoto kosti v hrbtenici in podlahti.
Slive izboljšujejo zdravje oči
Slive so zelo pomembne za zdravje oči. Fitohranila, ki so v slivah, lahko zmanjšajo tveganje za nastanek rumene pege, bolezni, ki prizadene predvsem starejše osebe.
Kdaj lahko otrok prvič je slive?
Slive ne predstavljajo tveganja za alergije, zato so zelo primerne za uvajanje goste hrane. Če z uvajanjem začnete pri šestih mesecih, je slivova kašica najbolj primerna. Če z uvajanjem goste hrane pričnete prej, se o uporabi sliv posvetujte s pediatrom.
Zdravilne in koristne sestavine v slivah
Plod slive vsebuje majo kalorij (približno 40), tako, da so primerne za nizko kalorično dieto, kot diuretik, za čiščenje organizma … vsebuje pa tudi veliko koristnih snovi:
- beta karotin
- rastlinska vlakna
- rastlinske maščobe
- rastlinski hormoni
- vitamini skupine B
- vitamin C
- vitamin E
- vitamin K
- železo
- eterična olja
- kalij
- kalcij
- magnezij
- mineralne soli
- organske kisline
- ogljikovi hidrati
- celulozu
- sladkor (naravni)
Slive v prehrani
Za prehrano uporabljamo sveže ali posušene slive, koščice niso uporabne.
Poleg svežih in posušenih slive priporočamo tudi džem, marmelado, slivov kompot in slivov sok, ker se lahko uporabljajo celo leto.
Suhe slive so vir koristnih sestavin, jemo pa jih lahko celo leto in iz njih naredimo tudi zelo okusen kompot.
Čeprav slivovke zaradi alkohola pri zdravi prehrani ne priporočamo, pa obloge iz slivovke pomagajo proti mnogim boleznim in težavam (povišana temperatura, bolečine v sklepih, revmatizem …)
Nekaj idej za uporabo slive v kulinariki:
- slivovi cmoki
- slivova marmelada iz pečice
- krostata s slivami
- slivov kompot
- slivov džem
- biskvit s slivami
- slivov zavitek
- jogurtov kolač s slivami
- tiramisu s slivami
Pa dober tek!