Naučite otroka izbirati prave prijatelje

Pomagajte svojemu otroku krmariti v njegovem družabnem svetu z učenjem veščin, ki jih rabi, da bi prijatelje izbiral pametno.

Naučite otroka izbirati prave prijatelje

V zadnjem letu sem spoznal, da so dnevi izbiranja prijateljev za mojega sina uradno zaključeni. Ko je Kristijan hodil v vrtec, je večji del dni preživel s šestnajstimi drugimi otroki, od katerih jih štirinajst nisem srečal nikoli.

Ker je bil sam zelo živahen otrok, so Kristijana pritegnili drugi živahni otroci v igralnici in nekateri od njih niso vedno izbrali najboljšega načina za izražanje te svoje živahnosti. Ko sem gledal te majhne fante v akciji, sem se začel spraševati, kako bi lahko pomagal Kristjanu izbrati nekatere druge prijatelje, ki bi iz njega potegnili tisto najboljše, ne pa najslabše. Preden sem odkril, da obstaja nekaj načinov, kako starši lahko pomagamo spodbujati zdrave odnose v otrokovem življenju, sem veliko prebral na to temo, diskutiral  z otrokovim pediatrom, se posvetoval s starši, ki že imajo s tem izkušnje.

Učite

Najboljši  nasvet, ki sem ga dobil, je, da naj Kristjana enako učim, kako prepoznati dobrega prijatelja, kot če bi ga učil o varnosti vožnje s kolesom ali o nevarnosti tujcev ali katero drugo pomembno stvar, povezano z zdravjem, varnostjo ali dobrim počutjem. Pri šestih letih se je Kristjan ravno začel učiti, kako graditi odnos. Bolj ko ga bom lahko usmerjal  pri tem procesu, boljši bo. S svojim otrokom se pogosto pogovarjajte o tem, kako naj bi se prijatelji obnašali drug do drugega. Pojasnite mu, da dobri prijatelji spoštujejo druge, upoštevajo pravila in pomagajo tistim, ki to potrebujejo. Bolj kot bo otrok vedel, kaj naredi dobrega prijatelja, lažje ga bo prepoznal, ko ga sreča – in bo tudi sam eden zmed njih.

Bodite vzor

Če si prizadevate svojega otroka naučiti zdravih prijateljskih odnosov, jim ne pozabite biti dober zgled. Izkazovanje dobrih odnosov z ženo ali partnerjem in negovanje tesnih prijateljskih stikov z drugimi sta prav tako pomembna kot  pogovor o teh veščinah, če ne celo bolj.

Otroci se učijo, kako se vesti do ljudi izven družine skozi odnose v družini.

Pogovarjajte se

Prav tako, kot se je z otrokom pomembno pogovarjati o tem, kakšen naj bi bil dober prijatelj, se je dobro tudi pogovarjati o tem, kakšno vedenje ni sprejemljivo. Pri tem pa ne omenjajte točno določenih otrok in zakaj so »slabi«, ostali pa »dobri«. Namesto tega otroku razložite vrednote, ki jih spoštujemo in po katerih živimo, kot so spoštljivo govorjenje, spoštovanje drugih, deljenje in pošten odnos.

To lahko pojasnimo npr. takole: »Pri nas doma imamo nekatera pravila. Ko nekdo pride na obisk in noče upoštevati teh pravil, s tem ne kaže spoštovanja in zato smo vsi žalostni.« Lahko dodamo tudi pozitiven primer: »Zelo se zabavamo, ko smo s prijatelji, ki upoštevajo pravila.«

Spodbujajte

Za spodbujanje zdravih odnosov ustvarite priložnosti, da se bo vaš otrok igral s tistimi otroki, za katere mislite, da lahko pozitivno vplivajo nanj. Povabite druge otroke, da se igrajo pri vas doma in jih med skupno igro opazujte. Spodbujajte ponovna srečanja s tistimi otroki, za katere menite, da so za vašega otroka dober vzor.

Pri izbiri otrokovih prijateljev bi morali starši aktivno sodelovati. Kdo lahko pri tem otroku bolje pomaga kot prav starš? Spoznajte otrokove prijatelje, opazujte, kaj počnejo in če izražajo želene vrednote.

Povežite se

Osredotočite se na vaš odnos z otrokom. Raziskave kažejo, da tisti najstniki, ki imajo dober odnos s starši, vzpostavljajo pozitivnejša prijateljstva. Dober odnos je tisti, pri katerem so starši in otroci skupaj vključeni v dejavnosti, se pogosto pogovarjajo in izražajo naklonjenost drug drugemu.

Bolj kot boste vključeni v otrokovo življenje, več priložnosti boste imeli, da pomagate otroku razviti trdnejša prijateljstva.

Medvrstniško nasilje

Ne glede na to, koliko dobrih prijateljev ima vaš otrok, bo lahko vedno naletel na kakšnega nasilneža, ki se bo spravil nanj. Pogovarjajte se z otrokom o medvrstniškem nasilju oz. o ustrahovanju in mu dajte teh pet nasvetov.

  • Umakni se. Nasilneži običajno pričakujejo, da se žrtev na ustrahovanje odzove. Če odziva ne bodo dobili, bodo verjetno šli dalje.
  • Oglasi se. Če nasilnež nadaljuje z ustrahovanjem, se postavi pokonci, ga poglej naravnost v oči in mu jasno in glasno povej: »ni mi všeč, kar počneš. Prosim, prenehaj.«
  • Poišči pomoč. O težavi se pogovori z odraslo osebo, ki ji zaupaš. Starš ali učitelj lahko pomagata razrešiti situacijo.
  • Poišči dobre prijatelje. Nasilnež je samo ena oseba. Sklepaj močna prijateljstva s tistimi, s katerimi se počutiš dobro.
  • Ne pusti se motiti. Ne dovoli, da zaradi nasilneža prenehaš početi tisto, pri čemer uživaš.

healthychildren.org

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor