Nauki Pajsija Atoškega o vzgoji otrok

Menih Pajsij Atoški je en od najpomembnejših in najbolj cenjenih atoških starcev 20. stoletja, pravoslavni krščanski menih, ki je v preteklih desetletjih postal ena od najsvetejših grških osebnosti. Vaseljenska patriarhija ga je kanonizirala 13. januarja 2015 leta, veliko število pravoslavcev v Grčiji, Rusiji in Srbiji je očeta Pajsija smatralo za svetnika, še preden so ga uradno kanonizirali.

nauki-pajsija-atoskega-o-vzgoji-otrok-3

Tukaj je nekaj njegovih naukov o vzgoji otrok.

Niso krivi …

Niso otroci krivi. Danes so zaprti po stanovanjih in nimajo prostora, da bi tekli in se igrali. Otroci so prisiljeni v nemirnost. Ne morejo se gibati, da bi se izpraznili. Za to, da bi se otroci lahko naravno razvijali, potrebujejo dvorišče. Če prideš v kakšno stanovanje z otroki in vidiš, da je tam vse do potankosti urejeno, potem vedi, da to ni dobro. Ti otroci živijo pod vojaško disciplino in tako strah vstopa v njihove duše.

Ne bojte se …

Ne bojte se za otroke, ki so od malega odraščali v spoštovanju. In tudi če zaradi svoje starosti, skušnjave malce zaidejo s poti, se bodo vrnili nazaj. Oni so kot les, ki smo ga premazali z oljem, zato je zaščiten pred trohnenjem.

Naj se kalijo …

Svoje otroke morate od malih nog naučiti kaliti se, delati in biti možati. Tako dečke kot deklice. Tudi deklice morajo biti plemenite, da bi bile pogumne. Otroci morajo opravljati hišna opravila že od malega, saj večina staršev razvadi svoje otroke, zaradi česar so pozneje v življenju nesrečni.

nauki-pajsija-atoskega-o-vzgoji-otrok-1

Prazne kasete …

Dober učitelj je velika stvar, posebej v današnjem času! Otroci so prazne kasete: na njih posnamete ali pesmi brez vrednosti (šund) ali bizantinsko glasbo. Delo učitelja je sveto delo.

Vežimo z ličjem …

Mlada drevesa vežemo z ohlapnim ličjem, ne z žico, ker z žico poškodujemo skorjo mladih dreves, zato potem venijo in se sušijo. Mlado bitje je treba vezati z naklonjenostjo. Mladeniča, polnega živahnosti in sebičnosti ne smemo umiriti naenkrat, ker bo spustil mlade poganjke, tako kot mlado drevo, polno sokov.

Posnemajo vse …

Otroci že v zibelki posnemajo starše. Kopirajo vse, kar delajo odrasli in si zapisujejo na svojo prazno kaseto. Zato se starši morajo truditi brzdati svoje strasti.

nauki-pajsija-atoskega-o-vzgoji-otrok-2

Ostajajo prazni …

Danes noben ne gleda, da bi otroke s čim napolnil, ampak jih puščajo prazne. V družini danes en starš gleda na eno stran, drugi pa na drugo in kako lahko otrok v takih razmerah najde ljubezen? Moramo poskrbeti, da otroke napolnimo z dobrimi vsebinami, šele potem sledi izobraževanje.

Ne razumejo se …

Danes se je v civilizaciji zgodil velik preskok, starši ne razumejo otrok, otroci pa ne staršev. Vsak bi se moral postaviti na mesto tistega drugega in tako bi se vsi razumeli. Niso otroci krivi. Z vseh strani jih bombardirajo z raznimi teorijami: to je prav in to ne itd. Tako otroci na koncu ne vedo, kaj naj bi si mislili. Moramo vezati otroke, vendar pozorno in nežno. Evo, jaz sem paradižnik vezal z vrvico, kaj bi bilo, če bi ga z žico? Mar ga ne bi poškodoval?

Dejanja …

Smatram, da bodo otroka, ki je zašel na kriva pota, grobi postopki naredili še slabšega. Govorite z njim o dobrem in na dober način in ne dopustite, da opazi, kako vas žalosti, ker gre po taki poti. Naj se pokažejo dejanja in samo dejanja, ker ne radost ne trpljenje ne bosta ostala neopažena.

Ne odrinite ga …

Potrudite se kolikor le morete, da otroka ne odrinete od sebe, kot sem vam že rekel, ker bi lahko pretrgal vezi in zapustil družino. Potem bi se lahko zgodilo, da se zaradi svoje trme ne bo želel približati in vi ga boste povsem izgubili.

nauki-pajsija-atoskega-o-vzgoji-otrok-4

Brez pretiravanja …

Starši včasih iz prevelike ljubezni otrokom delajo zlo. Dušijo jih s pretirano pozornostjo. To je bolna stvar. Vidiš, tudi ljubezen hoče neko zavoro, neko mero.

Ne navijajmo  preveč …

Nekateri starši veliko oštevajo svoje otroke in to pred drugimi! Kot da imajo nekakšnega osla, ki ga zauzdanega vodijo ravno naprej. Držijo povodec v roki in pravijo: “Samo ti svobodno korakaj!” Ure ne smemo preveč navijati. Danes tako mladi kot stari na tem svetu živijo kot v norišnici. Zato je potrebno veliko strpnosti. Mnogi otroci danes doživijo možgansko kap. Ura je malce pokvarjena in tudi starši ga preveč navijajo pa potem vzmet poči. Moramo pravilno oceniti. En otrok potrebuje več “navijanja”, drugi manj …

Upoštevati je treba dobre lastnosti …

Učitelji ne bi smeli gledati samo tega, da se učenci dobro naučijo lekcije, ampak bi morali upoštevati tudi druge lastnosti, ki jih imajo otroci, kot so poštenost, dobrota, iskrenost.

Norišnica …

Svet je postal norišnica. Majhni otroci gredo v posteljo šele ponoči, čeprav bi morali v posteljo ob sončnem zahodu. Zaprti so v večnadstropnih stavbah v betonu in so vključeni v dnevi razpored odraslih. Kaj naj počnejo ti otroci, kaj naj počnejo njihovi starši? Otroci pridejo k meni in mi pravijo: “Starši nas ne razumejo.” Pridejo starši k meni in pravijo: “Otroci nas ne razumejo.” Med starši in otroci je nastal prepad. Da bi to presegli, bi starši morali pogledati stvari iz otrokovega zornega kota in obratno. In če zdaj otroci ne spoštujejo staršev, tudi njihovi otroci ne bodo spoštovali njih. Ker če oni danes ne poslušajo in ne spoštujejo svojih staršev, bodo tudi oni pozneje trpeli zaradi svojih otrok, saj bodo delovali duhovni zakoni.

Zaščitimo vrednote …

Starši, ki ne razumejo pomena discipline, popuščajo otrokom in na koncu od njih naredijo pokvarjence. Ti mu poveš eno besedo, oni pa tebi nazaj pet grdih. Takšni otroci lahko postanejo kriminalci. Današnja mladina je povsem razuzdana. Svoboda! “Ne tikajte otrok!” Otroci pa pravijo: “Kje je še tak režim?” Zato se upirajo, ne poslušajo staršev, ne poslušajo učiteljev, ne poslušajo ničesar in ne slišijo nikogar. To jim olajšuje njihov cilj. Če starši iz otrok ne naredijo upornikov, kako lahko ti otroci pozneje uničijo vse sisteme vrednot?

Zdaj, ko so vaši otroci še majhni, ste jim dolžni pomagati razumeti, kaj je dobro. To tudi je najgloblji smisel življenja.

Detinjarije

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor