Aronija – priljubljena rastlina za večanje odpornosti pri otrocih

Čudežne jagode aronije so se znašle v družbi najbolj priljubljenih zdravilnih zelišč za večanje odpornosti in izboljšanje splošnega stanja organizma. Nekateri pravijo, da je aronija najbolj zdrava rastlina na svetu, izredno očna, antikarcenogena, z bogato vsebnostjo antioksidantov. Šele nedolgo nazaj je prišla v naše kraje, je pa že zdaj  zvezda vsake zeliščne lekarne in lokalnih kmetijskih sejmov.

Na srečo ta zgodba o aroniji ni ena izmed marketinških trikov, ampak gre resnično za učinkovito živilo, ki ga lahko uživamo kot sokove, marmelade, tinkture, čaje ter kot jagode.

aronija-priljubljeno-rastlina-za-vecanje-odpornosti-pri-otrocih

Nosečnice, pazljivo z aronijo

Podobno kot ribez in borovnice, ima aronija precej grenak okus in mnogi se pritožujejo, da je ni enostavno popiti, še težje pa to ponuditi otroku. Vendar je seznam koristnih stvari aronije tako dolg, da mnogi med uživanjem stisnejo zobe, sčasoma pa jo celo vzljubijo. Oboževalci aronije pa po drugi strani uživajo v njenem ostrem okusu in jo uporabljajo pri pripravi sladic.

Aronija je bogata z antioksidanti, vitamini skupine B , C in E, ki delujejo protivnetno in se borijo proti virusom in bakterijam. Antocian je zaslužen za večanje odpornosti pri odraslih in otrocih, pripisujejo pa mu tudi antikarcenogene lastnosti. Aronija je odlična za preprečevanje ali zdravljenje srčnožilnih bolezni, hipotiroze,  uravnava delovanje trebušne slinavke in sladkorja v krvi.

Čeprav mnogi aronijo hvalijo kot koristno sredstvo pri prebavnih težavah pri otrocih in tudi pri  odraslih, ki trpijo za kronično vnetno črevesno boleznijo, ji nekateri očitajo, da težko “sede” na občutljiv želodec.

Nosečnice, ki imajo težave z zaprtjem, morajo aronijo jemati previdno, saj dokazano zapira. Tudi nosečnice, ki imajo težave z nizkim krvnim pritiskom, ne smejo dnevno konzumirati več kot 1/2 dcl soka aronije.

Aronija ni za otroke, mlajše od enega leta

Izkušnje uporabnikov aronije so večinoma pozitivne, starši pa jo radi dajo tudi svojih otrokom, še posebej v zimskih in jesenskih mesecih, da bi jim povečali odpornost in preprečili morebitne gripe in viroze. Aronijo je mogoče dobiti v različnih oblikah v zeliščnih lekarnah ali direktno od pridelovalcev. Priporoča se jo jemati na prazen želodec v obliki zgoščenega soka.

Če je aronija otrokom grenka in je nočejo piti, lahko sok razredčite, lahko pa uporabite tudi domačo marmelado iz aronije in z njo obogatite palačinke ali piškote.

Preden otroku začnete dajati pripravke iz aronije, se posvetujte z njegovim pediatrom ali pa farmacevtom, da se prepričate, če obstaja kakršenkoli razlog, zaradi česar je otrok ne bi smel uživati. Aronije najpogosteje ne smejo jemati otroci, ki imajo  težave z zaprtostjo ali ne prenašajo sadnih sladkorjev.

Glede na to, da aronija še vedno ni dovolj raziskana rastlina, se  gojitelji in farmacevti pogosto ne morejo sporazumeti  okoli tanke starostne meje, od kdaj je aronija dovoljena.

Strinjajo se, da otroci, mlajši od enega leta, ne bi smeli uživati aronije, nekateri pa menijo, da ni priporočljiva do tretjega leta starosti. Dokler znanost ne določi varne starostne meje, bi se morali starši držati priporočila, da aronije dojenčkom ne smejo dajati, otrokom, starejših od enega leta pa je potrebno po posvetu s farmacevtom ali pediatrom prilagoditi odmerek in spremljati reakcijo.

Klinfo

Recept za marmelado iz aronije

Foto: vangelyst.dk
Foto: vangelyst.dk

Sestavine

  • 1 kg zrelih jagod aronije
  • sok ene limone
  • 350 g sladkorja
  • 2 veliki jabolki

Postopek

Jagode aronije damo v lonec, dodamo malo vode in sok limone. Dušimo na majhnem ognju, dokler se jagode ne zmehčajo, približno  35 – 40 minut.

Neolupljena jabolai narežemo na koščke, jih damo v drugo posodo z malo vode in dušimo, dokler ne postanejo mehki in kašasti. Jabolka stisnemo skozi cedilo, da se ločijo od olupkov in jih damo na stran.

Ko so jagode zmehčane, postopoma dodajamo sladkor.

Dodamo jabolčno kašo.

Na ognju segrejemo marmelado do vretja. Bodite previdni, saj lahko zelo šprica.

Po približno 15 minutah se bo marmelada zgostila in kot takšna je pripravljena za shranjevanje v kozarce.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor