Sindrom nemirnih nog

Sindrom nemirnih nog (RLS) je motnja dela nevrološkega sistema, ki povzroča potrebo po premikanju nog. Ker se večkrat vmeša tudi v spanje, jo smatramo tudi za spalno motnjo.

Sindrom nemirnih nog

Simptomi sindroma nemirnih nog

Ljudje, ki jih muči sindrom nemirnih nog, imajo v svojih nogah neprijeten občutek (včasih tudi v rokah ali drugih delih telesa) in neustavljivo želijo, da bi noge lahko premikali in tako ta občutek sprostili. To stanje povzroča nelagodno ščipanje, čudno gomazenje po nogah. Najhuje je ponavadi ob počitku, predvsem med ležanjem ali sedenjem.

Resnost sindroma RLS je razpeta vse od blage do nevzdržne. Simptomi lahko pridejo in grejo, ravno tako pa se tudi njihova intenziteta spreminja. Najhujši simptomi se sprožijo zvečer ali ponoči. Nekaterim ljudem simptomi povzročajo resno odžiranje spanca ponoči, kar ima ogromen vpliv na kvaliteto njihovega življenja.

Koga se lahko loti sindrom nemirnih nog?

Podatki pravijo, da se z sindromom nemirnih nog muči 10 odstotkov celotne Ameriške populacije. Zajema oba spola, pogosteje ženske in lahko človeka prizadene v katerikoli starosti, lahko tudi že zelo majhne otroke. Večina ljudi, ki se sooča s hudimi simptomi pa je v srednjih letih ali so celo starejši.

RLS je večkrat neprepoznan ali napačno diagnosticiran. Do tega pride predvsem v primeru, če simptomi niso stalni ali so zelo blagi. Ko enkrat postavijo pravo diagnozo pa lahko RLS uspešno pozdravijo.

Primeri sindroma nemirnih nog

V večini primerov zdravniki ne vedo, kaj je povzročilo sindrom; kljub vsemu pa sumijo, da so grivi geni.  Skoraj polovica ljudi z RLS ima sorodnika z enako diagnozo.

Obstaja pa še nekaj faktorjev, ki botruje razvoju ali poslabšanju sindroma nemirnih nog:

 • Kronične bolezni. Določene kronične bolezni, kot so pomanjkanje železa, Parkinsonova bolezen, odpoved ledvic, diabetes in periferna nevropatija pogosto zajemajo tudi simptome RLS. Ko zdravimo predhodno stanje, se ponavadi pomirijo tudi simptomi RLS.
 • Nekatere vrste zdravil, kot so zdravila proti slabosti, antipsihotične zdravila, zdravila za prehlad ali alergijo vsebujejo antihistaminike in poslabšajo simptome.
 • Nosečnost. Nekatere ženske med nosečnostjo začutijo simptome RLS, predvsem v zadnjem trimesečju. Približno v roku meseca po porodu naj bi simptomi popolnoma izginili.

Poleg teh pa lahko tudi alkohol in uspavala sprožijo ali poslabšajo simptome. Boljši spanec in prekinitev uživanja alkohola lahko vsekakor omili simptome.

Diagnosticiranje sindroma nemirnih nog

Kakšnega testa, ki bi pri diagnozi pomagal, ne poznamo; kakorkoli pa lahko zdravnik uporabi test krvi in druge pripomočke, da ovrže vse druge možnosti. RLS se diagnosticira na podlagi pacientovih sindromov in zdravstvene zgodovine sorodstva, uporabo zdravil, prisotnost drugih sindromov ali zdravstvenih stanj ter težav s spancem čez dan.

Zdravljenje sindroma nemirnih nog

Zdravljenje RLS se nagiba predvsem k lajšanju simptomov. Pri ljudeh z blagimi do zmernimi simptomi sindroma nemirnih nog se predvsem priporočajo spremembe življenjskega sloga, kot je začetek stalne telovadbe, uveljavljanje rednih vzorcev spanja, prenehanje ali zmanjšanje uživanja kofeina, alkohola in tobaka, vse to lahko pomaga. Zdravljenje stanja, ki RLS botruje, ga tudi lahko omili.

Druga zdravljenja za RLS brez uporabe zdravil so:

 • masaža nog
 • tople kopeli ali topli/hladni obkladki na nogah
 • dobre spalne navade
 • obkladki, ki sproščajo vibracije

Tudi zdravila lahko pomagajo pri RLS, a vendar ne pri vseh pacientih enaka. Tista, ki bodo nekomu pomagala, lahko drugemu stanje celo poslabšajo. Seveda pa v določenih primerih učinek zdravila po določenem času popusti in ne prime več.

Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje RLS:

 • Dopaminergična zdravila, ki se naslonijo na nevrousmeritev dopamina v možganih. Nekaj je takšnih, ki jih odobrava FDA za zdravljenje blagega do hudega RLS-ja. Obstaja pa še nekaj drugih, ki se jih lahko predpiše.
 • Benzodiazepini, razred uspavalnih zdravil, lahko se jih uporablja pri spanju, ampak obenem povzroča dnevno utrujenost.
 • Nevrotična protibolečinska zdravila se uporabljajo ob hudih bolečinah.
 • Antikonvulzivi ali zdravila proti napadom.

Trenutno zdravila za sindrom nemirnih nog ne poznamo, zdravljenje ki se uporablja pa lahko pomaga kontrolirati stanje, umirjati simptome in izboljšati spanec.

webmd

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor