Kako sem ukrotila hormonsko divjanje v času menstruacije – moja osebna izkušnja

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kako sem ukrotila hormonsko divjanje v času menstruacije - moja osebna izkušnja

Tokrat pa bom govorila o energetski usklajenosti znotraj ženskega cikla, natančneje pa bomo naslovile energijo v času menstruacije. Zakaj sem se odločila za takšno vsebino? Ker so v meni vzniknila nova spoznanja, nove ideje, novi navdihi.  In, ja, morda bo zvenelo čudno, ampak vedno zaupam navdihu, ki pride od znotraj (ali pa ga nekaj od zunaj spodbudi, kdo bi vedel, kajne? ). Verjamem tudi, da so najboljše vsebine plod naših osebnih izkušenj. Moje osebne izkušnje z menstrualnim ciklom so me popeljale na zahtevno pot iskanja smisla, kjer sem našla in

Deliti neprijetne osebne izkušnje, kjer je potrebno pokazati svojo ranljivost, je zahtevno, saj je ranljivost v našem svetu še vedno označena kot šibkost in nekaj, česar se je treba sramovati. A hvala bogu tudi sodobna znanost ugotavlja, kar polnosrčni ljudje že itak čutimo in sprejemamo, da je ranljivost zibelka ustvarjalnosti, ustvarjalnost pa je nujno potrebna za reševanje izzivov, tudi čustvenih. V ranljivosti je skrita tvoja prvinska moč, ki ti lahko pomaga zaceliti tvoje čustvene rane.

Prvinska energija

Pred par leti sem se znašla v vrtincu čustvenih in telesnih izzivov, za katere sem kar precej časa iskala vzroke. Bila sem izčrpana, pojavljale so se mi omotice, palpitacije, telesna teža se je kar naenkrat zvečala, čeprav sem jedla povsem enako kot prej. Temu so se sčasoma pridružili še močni tesnobni in panični napadi, ves čas sem bila nemirna in razdražljiva. Bila sem tudi šokirana in zamajali so se mi temelji pod nogami, saj takšnih občutkov prej nisem poznala. Vse do takrat sem bila namreč polna veselja do življenja, polna energije, rada sem ustvarjala, bila sem dinamična mama treh otrok in partnerka, odpirala se mi je nova poklicna pot, ustanovila sem svoj spletni center za podporo dojenja in materinstva, SRČNA.si, vodila sem delavnice, pomagala mamam pri dojenju, sodelovala pri pomembnih strokovnih projektih, se izobraževala …

Potem pa kar naenkrat, bum, kot strela iz jasnega: brez energije s tesnobami in paničnimi napadi ter palpitacijami! Bila sem sesuta. Osebni zdravnik je menil, da gre za virus, kar pa me dolgoročno ni prepričalo, saj ni nič od tega, kar se je dogajalo, izzvenelo, le še slabšalo se je. Zato sem začela sama veliko raziskovati. Kljub močnim tesnobam in paničnim napadom sem globoko v sebi čutila prvinsko notranjo moč, ki mi je pomagala narediti prve korake k reševanju izzivov. Brskala sem in brskala, da sem našla odgovore na vprašanja o svojih izzivih in končno sem ugotovila, da gre za predmenopavzo. To je obdobje ženskega cikla, ko menstruacija lahko poteka še povsem normalno, vendar se že začnejo dogajati hormonske spremembe, ki lahko vplivajo na telesno in čustveno neravnovesje. Lahko se pojavi nekje po 35. letu, veliko žensk pa tega obdobja cikla sploh ne doživi in gredo iz rodne dobe v menopavzo brez večjih pretresov.

Zame pa je bil začetek tega obdobja kot peklenski preporod, levitev levitve, puberteta na deseto potenco, travmatično, a vendar na koncu osvobajajoče novo rojstvo! Veliko lažje bi mi bilo, če bi vse to vedela že prej! Vsi so govorili, mah, ne, saj si še premlada, pa saj imaš še vedno menstruacijo, to ne more biti to. Jaz pa sem se odločila, da bom poslušala SEBE, svoje telo, svojo dušo in sem se odpravila na globoko in bolečo, a tudi očiščujočo in zdravilno pot celjenja svojih ran, na srčno pot k sebi. ❤ Svoje takratne poslovne vizije sem morala dati za nekaj časa na stranski tir in osredotočila sem se na skrb zase. Če tega takrat ne bi naredila, ne vem, kaj bi se zgodilo. Bilo je NUJNO!

Kako sem si pomagala?

Najprej sem šla globoko vase. Rada sem povezana s sabo in svojimi čustvi, zato mi to ni bilo težko. Spraševala sem se, kaj mi je, zakaj mi je tako in iskala sem, česa bi se lahko oprijela. Kljub močni napetosti in tesnobnim občutkom sem čutila izvorno in močno ter iskreno ljubezen do sebe in do družine in v objemu svoje družine sem se počutila varno. In to je bila moja prva rešilna bilka! Oprijela sem se je. To mi je dalo moč, da sem lahko šla v reševanje svojih izzivov. Svoje telo, čustva in um sem začela celiti in obnavljati na celosten način. Uporabila sem naravne regenerativne postopke. Ustvarila pa sem tudi svoja orodja in pripomočke, ki so mi pomagali vzpostaviti energetsko, čustveno in telesno ravnovesje. V njih popolnoma zaupam ter jih nekatere redno, nekatere pa občasno po potrebi, še vedno izvajam in uporabljam. Prav vsi načini pomoči, ki sem jih uporabila, so na pravi način in z jezikom ljubezni in sprejemanja nagovarjali moje izzive in spoznala sem in verjamem, da so univerzalni, kar pomeni, da lahko nagovorijo čustvene izzive v vsakem obdobju ženskega razvoja in da lahko pomagajo tudi tebi!

V sodobnem svetu je vse več pojavov anksioznosti in depresivnih stanj, ženske smo izčrpane in ne najdemo temeljev zaradi različnih vzrokov. Postopki, ki jih uporabljam, naše izzive nagovarjajo in nas regenerirajo celostno. Naučila sem se tudi, da je redno izvajanje načinov podpore nujno za vzdrževanje in obnavljanje ravnovesja. Z redno in predano skrbjo zase in z ljubeznijo do sebe sem sicer izgubila nekaj posla, a pridobila sem tudi bolj zrelo, polno in močno SEBE. Kmalu so prišle tudi nove priložnosti za strokovna in poslovna delovanja in so-delovanja!  In to čudovito in zdravilno (čeprav na začetku bolečo in strašno) priložnost mi je prinesla prav moja ženska cikličnost!
Danes ti bom razkrila enega od postopkov, s katerim sem si pomagala do ravnovesja.

Kako mi pomaga ženski cikel

V našem svetu na žensko cikličnost ne damo veliko. Prej bi rekla, da punce dobivamo že od malih nog sporočila z vseh strani, da sta naša cikličnost in še posebej menstruacija nepomembni in nezaželeni. V očeh sodobne družbe mora biti ženska na vsakem koraku seksi in zapeljiva, tudi kadar se tako ne počuti. Če hoče uspeti v poslu, se od ženske pričakuje, da bo delovala s t. im. moškimi vrlinami. Ko je mama, se ne sme preveč povezati s svojimi otroki, da ne bi postala (in ostala) »samo mama«. Ko rabimo menstrualni počitek, nas prepričujejo, da moramo biti tudi med menstruacijo enako dejavne kot sicer. Preko družbenih odnosov, reklamnih sporočil in filmov smo ženske že kot deklice usmerjene v prepričanje, da je menstruacija breme, nekaj, kar te ovira pri vsakdanjem življenju, partnerstvu, karieri, športu, in da bi bilo najboljše, če menstruacije sploh ne bi bilo. In postopoma začneš vse to zares verjeti in tudi živeti.

Koliko pričakovanj, koliko predsodkov, koliko manipuliranja! V takem prepričanju sem tudi sama živela kar dolgo. Moj cikel mi ni pomenil veliko. Da bi počivala, ko sem imela menstruacijo, se mi je zdela potrata časa. Šele s pojavom mojih hormonskih težav, sem začela menstruacijo in celoten cikel doživljati in sprejemati čisto drugače. Najprej svojih neprijetnih občutkov tesnobe in panike ter pojava tahikardije nisem povezovala s ciklom. Ko pa sem začela beležiti menstruacijo in lunin cikel, sem sprevidela povezavo z mojimi občutki in počutjem. Že pred tem sem sicer zaznavala nihanja v razpoloženju glede na cikel, a do nastanka mojih psihičnih in telesnih izzivov si nisem dopustila, da bi svoje spremembe v razpoloženju sprejela in spoštovala.

Zdaj pa je bilo neizbežno, ker če nisem počivala, se je tesnoba stopnjevala. Enostavno morala sem vedeti, v katerem delu cikla sem, da sem lahko iskreno in ustrezno nagovorila svoje počutje. Začela sem ceniti in upoštevati značilnosti svojega cikla. Menstruacija mi je v obdobjih tesnobe in napetosti prinašala olajšanje, saj so po navadi tesnobni občutki prvi ali drugi dan krvavitve izzveneli, pojavila pa se je neizmerna utrujenost in enostavno morala sem počivati.

In tako je šlo eno z drugim: moj cikel me je naučil, kdaj se pojavljajo moji neprijetni občutki in moji občutki so mi sporočali, v kateri fazi cikla sem. Zato sem lahko, preko sprejemanja in vzljubljanja svojega cikla, začela s sprejemanjem in z ljubeznijo nagovarjati tudi svoje neprijetne občutke. In tako so se tesnobni in panični občutki začeli zmanjševati, seveda tudi zaradi podpore vseh ostalih postopkov, ki sem jih uporabljala, ter se postopoma prelevili v občutke pristne moči, varnosti, veljave in miru. Eden od načinov pomoči pri vzpostavljanju čustvenega in telesnega ravnovesja je torej tudi beleženje in sprejemanje cikličnosti oziroma menstruacije.

Kako je sedaj, kako bo naprej?

Moje težave so izzvenele, a še vedno sem pogosto pred menstruacijo nemirna, razdražljiva, rabim biti v svoji »ženski luknji«, rabim čas zase, ne da se mi kuhati, nisem razpoložena za animiranje otrok … Moj cikel je še vedno dejaven in samosvoj. Še vedno pogledam v svoj koledarček, če ni morda čas ovulacije ali menstruacije, ko se moje razpoloženje drastično spremeni iz danes na jutri. Moji hormoni še vedno spreminjajo svoje stanje in me tako večkrat opominjajo, da je čas za več ljubezni do sebe. To je čudovit opomnik, čeprav tudi izzivalen. Ali se mi še pojavljajo tesnobe in panični napadi? Občasno še, vendar v zelo mili obliki in takrat jih nagovorim z ljubeznijo in sprejemanjem, ne več z jezo in strahom. Vsega tega pa ne bi zmogla brez podpore, ki sem jo bila pripravljena sprejeti in tudi ustvariti. Zase in zate, srčna! ❤ Tekom celjenja svojih ran sem namreč začutila in sprejela pomembno spoznanje, ki ga danes delim s tabo:

S svojim znanjem želim pomagati tudi vsem drugim ženskam! TEBI, ŽENSKA,
ko se počutiš nemočna,
ko nate pritiskajo tesnobni ali depresivni občutki,
ko si izčrpana in je težko najti pot, čeprav morda čutiš cilj,
da boš s postopki in pripomočki, ki sem jih razvila zate, lahko stopila na pot celjenja tvojih čustvenih ran,
da boš znala uporabiti takojšnjo in trajno energetsko podporo, s katero boš vzpostavila lastno moč, stabilnost in povezanost ter ustvarjalnost za uresničevanje svojih vizij,
da boš z veseljem ljubila sebe in vse, ki so ti blizu,
da boš korajžna in srčna zase in za vse, ki jih imaš rada.
Naj ti ne bo treba prehoditi pekla, tako kot sem ga jaz!

Stopam torej na pot poslanstva (ali pa je to ista pot, le da sem prišla do novih priložnosti? ), po kateri me vodita moja cikličnost in intuicija ter strokovnost, ki se ji v tem obdobju intenzivno posvečam, da bom lahko svoje poslanstvo tudi strokovno in znanstveno podprla. V kratkem bom predstavila svoje pripomočke in orodja, ki te pripeljejo do boljšega počutja!

Če želiš biti obveščena, mi piši na: polnosrcna@gmail.com in dobila boš obvestilo o mojih pripomočkih za izboljšanje počutja. Lahko pa me tudi spremljaš na www.srcna.si in SRČNA fb: Srčna.si. Objavila sem že kar nekaj prispevkov o svoji osebni rasti in razvoju in sledile bodo sveže vsebine o mojem poslanstvu! 

Ko sem se pred meseci odločala, v katerem tednu bi bila gostja v skupini Odgovorno starševstvo, nisem načrtovala, da bi bil to ravno teden, ko imam menstruacijo. A nekaj dni pred svojim gostovanjem, sem ugotovila, da bo potekalo ravno v času moje menstruacije! Če ni to čarobno! Menstruacija je priložnost za poglabljanje vase, za razvijanje novih potencialov. Menstruacija je prehod, prostor za čiščenje, priprava za nov krog, za novo energijo in neverjetno, kako se je vse poklopilo, ker sem poslušala svojo intuicijo in se energetsko uskladila s svojim cikom, ne da bi to načrtovala zavestno. Takšne korake morda že delaš tudi ti, lahko pa začneva delati skupaj!

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor