Energetska izčrpanost staršev

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Energetska izčrpanost staršev

Pišeta Lea in Nina Beznik

Zelo pogosto je vzrok različnih nesoglasij in vzgojnih izzivov v družini prav v tem, da so starši energetsko izčrpani, da nimajo dovolj zemeljske energije, da bi bili potrpežljivi, dosledni, vztrajni in hkrati ljubeči. Pogosto starši “teorijo o vzgoji” obvladajo, vendar je iz knjig in predavanj ne morejo prenesti v prakso.

In kar nekaj časa sem iskala odgovor na vprašanje “Zakaj? Zakaj, če starš točno ve, kaj mora storiti, in ve, da bo to dobro za otroka, zakaj tega ne stori?”.

In ko sem našla odgovor, me niti ni tako zelo presenetil, bil mi je popolnoma logičen: Če nimamo energije, prave, življenjske, zemeljske, umirjene energije, ne moremo vzgajati, ne moremo biti sočutni, ne moremo razumeti otroka in, kar je še huje, vsa svoja neprijetna čustva, vso svojo raztresenost in nemir prenesemo na otroka, ta pa izgubi varnost in zaupanje, kar izraža z različnimi stiskami in krog se sklene.

Koliko staršev se srečuje z močnimi občutki krivde, ker mislijo, da ne znajo, da ne razumejo otroka, ko preprosto ne zmorejo, ko »znorijo« in kričijo na otroka, pa je morda največji razlog za ljubeče odnose ali pa vsaj odskočna deska v gradnji odnosa z otrokom v tem, da ponovno pridobimo moč, energijo, sproščenost, voljo in zaupanje vase.

Pomislite na situacijo, ko ste se vi dobro počutili, ste bili dobre volje, spočiti, sproščeni in ste imeli dovolj energije – kako so se takrat vedli vaši otroci, kakšni so bili takrat vaši odnosi?

Opažamo, da je največja stiska sodobnega starša pomanjkanje energije, izčrpanost, napetost ter negativno razmišljanje. Kot prvo je seveda pomembno, da to prepoznamo in si priznamo, da sta morda naša izčrpanost in preutrujenost vzrok naših težav.

Drugi korak je, da to sprejmemo in prevzamemo odgovornost. To pomeni, da ne krivimo drugih, da ne pričakujemo, da če se bodo otrok, partner ali stari starši spremenili, da bo naše življenje boljše, lažje, da bomo srečnejši, boljši starši ipd.

Tretji korak je, da to spremenimo, da najdemo pot iz stanja izčrpanosti. Da poiščemo možne rešitve in jih vpeljemo v svoje življenje.

Kako se kaže izčrpanost pri starših

Izčrpan starš:

 • ne more nadzorovati svojih čustev in reakcij (se pretirano razburi, se hitro razjoče, je obupan, grozi, na otrokove ali partnerjeve reakcije se odzove zelo burno)
 • ne more biti potrpežljiv
 • je pogosto napet in nervozen
 • nima volje in moči za pogovor in igro z otrokom
 • pogosto reče stvari, ki otroka ali partnerja prizadenejo in jih kasneje obžaluje ter si s tem naloži še občutke krivde
 • »zbeži« v gledanje televizije, se »priklopi« na računalnik ali telefon
 • ne zaupa vase, v svoje starševske sposobnosti, v svoj način vzgoje
 • ima lahko težave z nespečnostjo ali pa zjutraj zelo težko vstane in nikoli ne čuti, da je pravzaprav spočit
 • posega po mastni in sladki hrani ter raznih stimulansih
 • ima težave s telesno težo (prevelika ali premajhna)
 • se sooča z neutemeljenimi strahovi in tesnobami (močan strah pred tem, da se otroku ne bi kaj zgodilo, negativne misli glede svoje ali otrokove prihodnosti, močan tesnoben občutek, da moramo otroka zaščiti pred svetom)
 • ima težave s koncentracijo in spominom
 • čuti potrebo po umiku in izolaciji
 • se sooča s fizičnimi težavami, kot so težave s ščitnico, težave s sklepi in hrbtenico, slabokrvnost in težave s krvožilnim sistemom, težave z zobmi, z motnjami v imunskem sistemu
Ocena:
[Skupaj: 11 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Lea & Nina Beznik

Sva sestri in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z družino in iščemo odgovore na vzgojna vprašanja.

Dodaj odgovor