Vulvovaginitis – vnetje nožnice in vulve

Kaj je vulvovaginitis ali vnetje nožnice?

Glivično vnetje, ki je pogost vzrok za vulvovaginitis, prizadene približno 75% žensk v času njihovega življenja. Pri otrocih je vnetje nožnice lahko posledica nizke ravni estrogena. Običajno se po enem tednu zdravljenja stanje izboljša.

Vulvovaginitis - vnetje nožnice in vulve

Vulvovaginitis je vnetje oz. okužba vulve in vagine. Je zelo pogost pojav, ki prizadene ženske in dekleta vseh starosti in ima različne vzroke. Drugi imeni za to stanje sta vulvitis in vaginitis.

Po poročanju ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni bakterijsko vnetje nožnice prizadene skoraj 30 % žensk v času njihovega življenja. Glivična vnetja so še bolj razširjena in se v času življenja pojavijo pri treh od štirih žensk.

Kaj povzroča vnetje nožnice?

Poznamo več različnih povzročiteljev, ki sprožijo okužbo vagine in njene okolice. Med drugim so vzroki tudi naslednji:

 • bakterije
 • glivice
 • virusi
 • paraziti
 • okoljski dejavniki
 • spolno prenosljive bolezni
 • izpostavljenost alergenom
 • kemična dražila

Bakterije

Določene bakterije se lahko razmnožijo in povzročijo nožnično vnetje. Te bakterije so streptokoki, gardnerella, stafilokoki. Bakterijska okužba lahko povzroči kašast bel izcedek z neprijetnim vonjem.

Glivice

Eden od najpogostejših vzrokov za vnetje nožnice je kandida albicaus. Ta glivična okužba lahko povzroči srbenje in gost, bel vaginalni izcedek, podoben skuti. Ta infekcija se pogosto zgodi po jemanju antibiotikov, saj antibiotiki lahko uničijo bakterije, ki so normalno prisotne v vagini in zavirajo nastanek glivic. To potem vodi v glivično okužbo.

Virusi

Virusi, ki povzročajo vnetje nožnice, se ponavadi prenašajo s spolnostjo. To vključuje tudi herpes in humani papiloma virus (HPV).

Paraziti

Gliste, garje in uši lahko povzročajo vnetje vulve in nožnice.

Okoljski dejavniki

Slaba higiena in alergeni lahko povzročijo vnetje. Oprijeta oblačila se lahko drgnejo ob kožo in povzročajo draženje. Razdražena koža je bolj dovzetna za nožnično vnetje kot normalna koža. Zaradi razdražene kože pa se lahko podaljša tudi doba okrevanja.

Spolno prenosljive bolezni

Vulvovaginitis lahko povzroči tudi spolno prenosljiva trhimonioza. To povzroča nelagodje, srbečico in obsežen izcedek. Ta je lahko rumen, zelen ali siv. Pogosto ima čuden vonj. Tudi klamidija, gonoreja in herpes lahko povzročijo vnetje. Takšne okužbe pri otrocih so lahko opozorilni znak možne zlorabe.

Kemikalije

Tudi nekatere kemikalije lahko povzročijo vulvovaginitis. Te kemikalije so pogosto prisotne v milih, ženskih sprejih, parfumih in vaginalnih kontracepcijskih sredstvih. Pogoste kemikalije, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo, so naslednje:

 • parabeni
 • natrijev sulfat
 • triklosan
 • dioksan

Če se kateri od teh pojavlja med sestavinami vaših mil in pralnih praškov, boste morda želeli te zamenjati za hipoalergene ali takšne, ki ne vsebujejo dišav. To bo naslednjo okužbo najverjetneje preprečilo.

Vulvovaginitis pri otrocih

Pri deklicah pred puberteto je to eden najpogostejših razlogov za obisk ginekologa. Zdravniki menijo, da je vzrok nizka raven estrogena.

Ko se puberteta prične, se kislost v vagini poveča, zaradi česar se okužbe ustavijo. Pred puberteto pa okužbe lahko zdravimo z dnevnim umivanjem, steroidi in v majhni meri tudi z antibiotiki. Otroka je potrebno tudi nadzorovati pri njegovi straniščni higieni. Da se okužba ne ponovi, lahko pripomore tudi ohlapno spodnje perilo.

Kakšni so znaki vulvovaginitisa?

Glede na izvor okužbe so simptomi lahko zelo različni. V glavnem pa zajemajo sledeče znake:

 • draženje v vaginalnem predelu
 • srbenje
 • vnetje okoli sramnih ustnic in presredka
 • povečana količina vaginalnega izcedka z močnim vonjem
 • nelagodje med uriniranjem

Kako vulvovaginitis diagnosticiramo?

Zdravnik to bolezen diagnosticira s pomočjo opisanih simptomov in mogoče tudi preko odvzema vzorca vaginalnega izcedka.

V večini primerov bo moral zdravnik opraviti vaginalni pregled. S tem pregledom bo odkril vzrok nastanka infekcije. Vaginalni izcedek bodo tudi mikroskopsko preiskali. S tem bo zdravnik lahko ugotovil izvor okužbe in vam omogočil hitrejše in bolj uspešno zdravljenje.

V redkih primerih je potrebno vzeti majhen vzorec tkiva za dodatno preiskovanje. Preiskava je navadno potrebna le, če klasične metode odpovejo ali so vidna določena kritična območja.

Kako vulvovaginitis zdravimo?

Korektno zdravljenje nožničnega vnetja je odvisno od tipa okužbe in organizma, ki jo je povzročil. Nekaterevrste vulvovaginitisa lahko pozdravite sami. Vseeno pa se morate posvetovati z zdravnikom, preden pričnete s kakršnim koli zdravljenjem.

Domača pomoč

Če ste pred tem že kdaj imeli okužbo, ki so jo povzročile kvasovke, potem boste spet lahko poskusili z že znanimi izdelki iz lekarne, ki jih lahko kupite brez recepta. za zdravljenje tovrstne okužbe so na voljo vaginalne kreme, svečke, posebna mazila in tablete. Strt česen in kokosovo olje, oba znana po svojih antibakterijskih lastnostih, lahko tudi pripomoreta k zdravljenju vnetja.

Farmacevt vam lahko svetuje, kaj vam bo glede na simptome lahko pomagalo in kako stvar uporabljati pravilno. Če pa se po tednu dni vnetje ali izcedek ne izboljšata, je vseeno nujen klic zdravnika.

Nekatere simptome seveda lahko omilimo sami tudi v domači kadi, v katero natočimo toplo vodo, ki nam sega le nekje do višine bokov in v njej za nekaj časa posedimo. Če težave povzročajo bakterije, vam bo zelo pomagalo, če vodi dodate nekaj kapljic olja čajevca, kisa ali nekaj morske soli, ki pomagajo uničiti bakterije. Seveda pa v kadi ne smete sedeti predolgo in po končanem kopanju prizadeti predel obvezno zelo dobro osušite z brisačo.

Na kaj moramo biti pozorni pri vulvovaginitisu?

Večina oblik te okužbe se s pravilnim načinom zdravljenja odpravi dokaj hitro. Kot smo že omenili, če se po enem tednu stanje ne izboljša, se morate obrniti na svojega zdravnika. Lahko pa boste ugotovili, da so alternativna zdravljenja bolj učinkovita.

Okužbe zaradi kvasovk in bakterij se ne prenašajo s spolnostjo, zato med zdravljenjem le teh ni potrebno prekiniti s spolnimi odnosi. Če pa je vzrok okužbe spolno prenosljiva bolezen ali virus, bo potrebno s spolnostjo prekiniti, dokler tako vi kot vaš partner ne bosta zaključila z zdravljenjem, pravijo na kliniki Mayo.

Če so za okužbo krive glive kvasovke, je zelo verjetno, da se bo okužba vztrajno vračala in bodo zanjo najučinkovitejša sredstva, kot smo že povedali, razni produkti, ki jih v lekarni dobite brez recepta.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor