Katero vrsto klimatske naprave izbrati?

Katero vrsto klimatske naprave izbrati?

Ob vse bolj vročih poletjih so postale klimatske naprave nepogrešljiv del naših domov. Čeprav so v osnovi namenjene hlajenju prostorov, pa so zaradi velikega napredka v tehnologiji postale tudi učinkovite ogrevalne naprave.

Zaradi vse bolj pestre izbire klimatskih naprav je njihov nakup lahko precej zahtevna naloga. Pri tem je potrebno upoštevati predvsem naše želje in potrebe, hkrati pa pomisliti na glavne lastnosti, ki so potrebne, da bodo klime učinkovito opravljale svoje delo.

Prvi korak k pravemu nakupu je, da se odločite, katere in kako velike prostore v stanovanju želite hladiti in temu primerno izbrati pravi tip klimatske naprave.

Klasične klimatske naprave z notranjo in zunanjo enoto

Med najbolj priljubljenimi je zagotovo hlajenje in ogrevanje s split klimatskimi napravami. Te so trenutno na trgu najbolj razširjene, a je njihova namestitev mogoča, le če to dopuščajo pogoji na mestu montaže.

Kot že ime pove, imajo tovrstne klime dve enoti. Zunanja enota se nahaja zunaj objekta in zrak ohladi in razvlaži. Notranja enota pa je nameščena znotraj objekta. Njena glavna naloga je, da z ohlajenim zrakom hladi vaše prostore.

Takšna delitev na dve enoti se je izkazala za najbolj udobno, saj je zunanja enota, ki je bolj hrupna, izven bivalnih prostorov, notranja enota pa poskrbi za vpihovanje hladnega zraka v prostor. Obstajajo tudi multi split klimatske naprave, pri katerih je na eno zunanjo enoto vezanih več notranjih enot. Te so še posebej primerne v večstanovanjskih objektih, z njimi pa lahko učinkovito hladite in ogrevate tudi več bivalnih prostorov hkrati.

Split klimatske naprave veljajo za zelo učinkovite. Na voljo so različni modeli, ki se med seboj razlikujejo glede na moč delovanja in njihovo funkcionalnost. V osnovi pa je princip delovanja vseh klim z notranjo in zunanjo enoto enak.

Katero vrsto klimatske naprave izbrati?

Klimatske naprave brez zunanje enote

Kadar namestitev zunanje enote na pročelje stavbe ni mogoča ali pa si ne želite večjih posegov v prostor ali steno, je najboljša rešitev klima brez zunanje enote. Princip delovanja je v osnovi podoben klasičnim klimatskim napravam, saj je tudi njihov namen v končni fazi enak – to je hlajene bivalnih prostorov.

Edina razlika je v njihovih komponentah. Medtem, ko se kompresor pri split klimatskih napravah nahaja v zunanji enoti, pa ga imajo modeli brez zunanje enote vgrajenega kar v notranji enoti. Notranja in zunanja enota sta torej združeni v eno napravo, ki jo namestimo na steno enega od bivalnih prostorov, zato jo imenujemo tudi fiksna klima brez zunanje enote.

Prenosne klimatske naprave

Če je klima brez zunanje enote in jo je mogoče premikati iz enega mesta na drugega, govorimo o prenosnih klimatskih napravah. Njihova zasnova sicer ostaja enak fiksnim, a zahteva po prenosljivosti kljub temu v veliki meri vpliva na njihov delovanje.

Prenosna klima je tako v primerjavi s fiksnimi različicami bistveno manj zmogljiva in manjša. Prav tako ne zahteva nobenih posegov v prostor. Za hlajenje uporablja zrak iz prostora, še vedno pa potrebuje dostop do zunanjosti za izpihovanje odvečnega toplega zraka.

Ena največjih prednosti, ki jih ima prenosna klima, je njeno široko področje uporabe. Ta vrsta klimatskih naprav je primerna za situacije, ko investicija v stanovanje ni prioriteta in takrat, ko poseg v stavbo ni mogoč. Seveda pa jo lahko kadarkoli vzamete s seboj na dopust, vikend ali pa jo po potrebi prestavljate iz enega prostora v drugega.

Katero vrsto klimatske naprave izbrati?

Zakaj izbrati klimatske naprave z montažo?

Za čim bolj optimalno delovanje klimatske naprave je ključnega pomena tudi mesto njene namestitve. Zato je pametno, da montažo opravi strokovnjak, ki vam bo pomagal izbrati najbolj primerno mesto, hkrati pa bo poskrbel, da bo naprava delovala optimalno.

Zavedati se je potrebno, da je pri namestitvi klimatske naprave potrebno razmišljati dolgoročno, zato so klimatske naprave z montažo najbolj ugodna rešitev. Včasih je smotrno izvesti nekoliko bolj komplicirano izvedbo, kar bo dolgoročno prispevalo k boljši kvaliteti življenja v vašemu domu, pa čeprav je začetna cena morda s tem nekoliko višja.

Ker je potrebno pri tem pomisliti na mnogo dejavnikov, se za klimatske naprave z montažo vedno obrnite na strokovnjaka. Le-ti v tem primeru poskrbijo, da je naprava pravilno priklopljena. Pri namestitvi zunanje enote je potrebno zagotoviti ustrezen pretok zraka, pri postavitvi notranje enote pa mora biti le ta na takšnem mestu, da z njo hladimo prostore, v katerih se največ zadržujemo.

Izbiro klimatske naprave prilagodite svojim potrebam in željam

Če se odločate za nakup klimatske naprave, je vredno temeljito razmisliti o vaših potrebah in željah. Glede na to, da so vam na voljo modeli klimatskih naprav, ki imajo zunanjo enoto ali pa so brez nje, najprej pomislite, kateri prostor boste z njo ogrevali in kam jo boste postavili.

Na podlagi dejanske situacije bo tako odločitev veliko lažja, saj morate nato razmisliti le še o njeni zmogljivosti, varčnosti in funkcionalnosti. Ne glede na lastnost klime, je naše mnenje, da so klimatske naprave z montažo vedno dobra izbira, saj vam strokovni monterji prihranijo veliko skrbi, hkrati pa poskrbijo za njihovo čim bolj optimalno delovanje.

Besedilo in fotografije: Petrol d.d.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor