Pet pomembnih stvari za dober odnos starša in učitelja

Spoštujte učitelja

Ko pridete v šolo po otroka, se ne pogovarjajte po mobilnem telefonu in ne obračajte hrbta tako, da povsem ignorirate učitelja. Vedno pozdravite učitelja, tako pokažete spoštovanje in osnovno kulturo. Pokažite osebi, ki preživi ure z vašim otrokom, da ga cenite. Poskrbite tudi, da je otrok v šoli pravočasno, saj tudi s tem pokažete spoštovanje. Otrok, ki zamuja, ustavi cel razred in moti normalen začetek pouka. Prav tako poskrbite, da pravočasno vračate vse podpisane papirje. Če vseeno nekaj pozabite, si ne izmišljujte izgovorov. Učiteljem so čisto dovolj poskusi otrok, da se izvlečejo, ko nekaj ne naredijo. Tega ne potrebujejo še od vas.

Pet pomembnih stvari za dober odnos starša in učitelja

Zaupajte učitelju

Učitelji iskreno cenijo tiste starše, ki resnično poslušajo njihovo mnenje in zaupajo izkušnjam in občutkom učitelja, še posebno takrat, ko gre za slabe stvari. Morda vi mislite, da vaš otrok nikoli ne bi nikogar udaril, a mogoče se je zgodilo prav to. Učilnica otroku predstavlja popolnoma drugačno skupnost kot družinsko okolje in učitelji so priča obnašanju, ki ga starši v večini primerov niti ne morejo videti.

Če vam učitelj sporoči nekaj presenetljivega o vašem otroku, to mirno sprejmite. Povsem zgrešeno je, da se jezite na učitelja in takoj zahtevate ravnatelja, na primer. Učitelj želi sodelovati z vami za dobrobit otroka in prav je, da ste mu za to hvaležni.

Ko slišite o svojem otroku kakšno slabo stvar, vas to v prvem trenutku lahko zelo vznemiri, a v resnici so to zelo koristne informacije, ki lahko otroku veliko pomagajo. Četudi se ne strinjate z mnenjem učitelja, se zberite in pokažite zaupanje tako, da ga mirno poslušate.

Pet pomembnih stvari za dober odnos starša in učitelja

Čeprav se vam morda zdi vse skupaj logično in očitno, moramo zopet poudariti, da vključevanje staršev v izobraževanje otrok dela čudeže. Poleg tega, da otroci angažiranih staršev običajno ne motijo pouka, vključenost staršev učitelju jasno kaže, da mu nudite podporo pri izobraževanju vašega otroka.

Sodelujte z učiteljem?

Najprej boste morali delati na temu, da vaš otrok osvoji delo domačih nalog kot prednostno vsakodnevno opravilo pred vsemi ostalimi obveznostmi. Redno opravljanje domačih nalog mu bo olajšalo učenje in pomagalo, da čim bolj obvlada snov, kar je cilj vsakega učitelja.

V vključenost spada tudi redna prisotnost na roditeljskih sestankih. Pa čeprav se vam zdijo dolgočasni, lahko na roditeljskem sestanku izveste, kaj je tisto, kar učitelj išče, kaj je v načrtu in programu in podobno. Učitelja lahko podprete tudi tako, da ga vprašate, če potrebujete kaj materiala – robčki, radirke, lepilo ipd. Vsak učitelj rad vidi, da ste na isti strani.

Komunicirajte z učiteljem

Komunikacija z učitelji je zelo pomembna, tudi informacije o zdravju, sreči in napredku, ki ga otrok dosega, bi morale nemoteče krožiti med vami in učiteljem. Če se v vaši družini zgodi ali dogaja kaj pomembnega, bi učitelj moral biti o tem obveščen, da bi lahko vedel, kakšne spremembe lahko pri otroku pričakuje. Seveda ni treba čakati na kakšno krizo ali problem, da bi začeli komunicirati z učiteljem, povsem v redu je, če z njim delite tudi vse tisto pozitivno.

Novice, da otrok napreduje pri urah kitare ali da bere veliko knjigo, lahko veliko bolje predstavijo vašega malčka učitelju in mu s tem pomagate, da dobi o njemu celovitejšo sliko.

pet-pomembnih-stvari-za-dober-odnos-starsa-in-ucitelja

Pokažite hvaležnost učitelju

Otroci ne morejo izkazovati hvaležnosti učitelju vsak dan in čisto v redu je, da to kdaj pa kdaj naredimo tudi starši. Vsi vemo, da je delo učitelja naporno. Pomagajte takrat, ko lahko, pustite sporočilo podpore ipd. Vsak učitelj je zadovoljen, če ve, da starši cenijo trud, ki ga vlaga v delo z otroki.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor