Koliko staršev bi danes napisalo takšno pismo učitelju?

Preberite pismo, ki ga je Abraham Lincoln napisal učitelju svojega prvorojenega sina, tik preden ga je poslal v prvi razred. Koliko staršev bi danes napisalo takšno pismo? Učitelj je en od najlepših in najpomembnejših poklicev. Na žalost ta poklic danes niti približno ni tako cenjen.

Koliko staršev bi danes napisalo takšno pismo učitelju?

»Danes gre moj mali sin v šolo in vse mu bo nekaj časa neznano in novo, zato bi vas prosil, da boste do njega obzirni in prijazni. To je pustolovščina, ki ga lahko odvede preko kontinentov. Avantura, ki jo bodo verjetno spremljale vojne, tragedije in trpljenje. Takšno življenje bo zahtevalo vero, ljubezen in pogum.

Zato prosim, dragi učitelj, da ga vzamete v roke in ga naučite tiste stvari, katere mora znati. Naučite ga, vendar bodite pri tem nežni, če lahko. Naučite ga, da pride na vsakega sovražnika tudi en prijatelj.Moral bo vedeti, da niso vsi ljudje pravični in iskreni. Naučite ga tudi, da na vsakega slabega človeka pride en junak, na vsakega pokvarjenega politika predan vodja.

Naučite ga, da je deset prigaranih centov veliko več vrednih od enega najdenega dolarja, da je v šoli bolj častno zgrešiti kot goljufati. Naučite ga, kako naj izgublja dostojanstveno in kako naj uživa v zmagi, ko zmaga.

Naučite ga, da bo obziren do ljudi, vendar nepopustljiv do nepopustljivih. Odvrnite ga od zavisti, če lahko, in ga naučite skrivnosti spokojnega nasmeha. Če lahko, ga naučite, kako se lahko smeji, tudi ko je žalosten, naučite ga, da solze niso sramota; naučite ga, da je lahko slava tudi v porazu in obup v uspehu. Naučite ga, da se ne ozira na cinike.

Če lahko, ga naučite čarobnosti knjig, vendar mu tudi dajte čas, da razmišlja globlje o skrivnosti ptic na nebu, čebel na soncu in cvetju na zelenem griču. Naučite ga, da verjame v lastne ideje, četudi mu vsi pravijo, da so napačne.

Poskušajte dati mojemu sinu moč, da ne sledi množici, ko to vsi počnejo. Naučite ga, da posluša vsakogar, naučite ga tudi, iz vsega slišanega razbere in zadrži samo tisto, kar gre skozi sito resnice.

Naučite ga, da svoje znanje in talente proda najboljšim ponudnikom in tudi to, da srce in duša nimata cene. Naj ima pogum biti nepotrpežljiv in potrpežljivost za pogum. Naučite ga, da ima vedno močno vero vase, ker bo tako imel tudi močno vero v človeštvo in Boga.

Veliko zahtevam od vas, poskusite storiti najbolje, kar lahko. On je tako krasen majhen fant in on je moj sin.«

Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor