Negativna telesna samopodoba

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Uvod: Težave, s katerimi se otroci pogosto soočajo v šolskem okolju

Težava

Ranjena samopodoba je v današnjem času pri otrocih, še posebej pa pri mladostnikih, zelo pogost in pereč pojav. Mladi so v veliki večini nezadovoljni s svojim telesnim videzom. Dekleta predvsem hrepenijo po vitkosti, natreniranosti posameznih telesnih delov, ki so v nekem obdobju »trendy«, fantje pa si predvsem želijo biti višji in močnejši. Veliko časa preživijo pred ogledalom in spremljanju najrazličnejših influencerjev (vplivnežev) na družbenih omrežjih, ki narekujejo modne smernice ter vse bolj privzgajajo nerealne lepotne standarde.

Mladi idealizirane podobe na družbenih omrežjih (Tik- Tok, Instagram, YouTube) sprejemajo precej naivno. Predvsem premalokrat ozavestijo, da so podobe »popolnosti« zgolj privid. Filtrirane, grafično obdelane in sploh skrbno načrtovane fotografije najvplivnejših ikon družbenih omrežij so pri mladih sprejete brez filtra kritičnosti. Primerjanje lastnega telesa z lepotnimi ideali ter slepo zasledovanje popolnosti, pa seveda vodi v razočaranje, občutek »nedovojdobrosti«, v spopdanje s tesnobo, sramom in strahom: »Kako me vidijo drugi?« Mladi občutijo razočaranje nad sabo in svojim telesom, sramujejo se svojega izgleda in tako počasi tonejo v socialno osamo in kronično nezadovoljstvo, ki pušča negativni pečat tudi na veselju do obiskovanja šole, druženju s prijatelji in sošolci ter motivaciji za učenje.

Ozadje

Pri ustvarjanju negativne telesne samopodobe pa mediji nosijo le en del vpliva. Kako bo otrok dojemal svoje telo in koliko bo na njegovo samovrednotenje posledično vplivali tudi mediji, je v veliki meri odvisno od vzgoje. Samopodoba je precej nalezljiva – tako kot mama gleda na lastno telo, bo na svoje telo najverjetneje gledala tudi hčerka. Če se sami neprestano ukvarjamo z gubami, kilami in nasploh s telesnostjo, bo to zaznal in povzel tudi naš otrok. Zato bodimo predvsem pozorni nase, saj najbolj vzgajamo, ne takrat, ko otroku govorimo, kaj je zanj najboljše, temveč, ko mu to kažemo s svojimi dejanji.

Kaj lahko storimo starši?

Razmislite in ukrepajte:

  • Pogovarjajte se z otrokom o najrazličnejših medijskih pasteh, ki ogrožajo pozitivno samopodobo in nam skozi idealizirane podobe govorijo, da takšni kot smo, nismo ok.
  • Razvijate pri otroku (in tudi pri sebi) kritičen pogled na idealizirane podobe influencerjev in jih/se seznanite z »odgovornim« (in »neodgovornim«) influencerstvom.
  • Z vzgledom naučite otroka, da je telo čudovit instrument in ne zgolj »obešalnik« za blagovne znamke ali objekt za ličenje.
  • Razmislite – kaj najpogosteje pohvalite pri otroku? Se kompliment nanašajo na otrokov (telesni) izgled? Pohvalite otrokove spretnosti, veščine, znanje in ne (zgolj) njegov videz (še posebej to velja za dekleta!).
  • Vaš najstnik veliko časa preživi pred ogledalom? Omejite otroku čas pred zrcalom.
  • Razmislite – kakšen pa je vaš odnos do lastnega telesa? Ste otroku vzgled zdrave skrbi za telo? 😉

Uvod: Težave, s katerimi se otroci pogosto soočajo v šolskem okolju

Lucija Čevnik
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...