Zaščitimo otroke pred komarji z naravnimi sredstvi

Komarji in klopi na pohodu

Pa smo dočakali lepo vreme in preživljanje časa v naravi se lahko začne. Slaba stran tega je, da vas takoj, ko pridete skozi vrata, napadejo komarji. Redkokje se najde srečnež, ki se s to nadležno mrčes celotno sezono ne sreča. Zaradi teh motečih letečih insektov ne morete uživati v prečudoviti naravi z vašimi prijatelji in družino kot bi lahko. To je zelo neprijetno, celo na živce vam gre. V tistem trenutku začnete razmišljati o sredstvih za zaščito proti komarjem. Vemo, da so kreme in spreji proti komarjem lahko kar dragi. Tisti najbolj učinkoviti pa so celo škodljivi, še posebej za otroke.

Zascitimo-otroke-pred-komarji-z naravnimi-sredstvi

Kaj pa naravna sredstva proti komarjem? Ali lahko pomagajo, so dovolj učinkovita?

Učinkovita so, sicer ne toliko kot sintetična, zato pa jih je potrebno pogosteje nanašati. Naravna sredstva niso draga, so pa primerna za otroke, celo za dojenčke.

Najbolje je, da izberete sredstva z več sestavinami, saj njihova sinergija še bolj odbija komarje. Lahko pa naredite naravno sredstvo za zaščito pred komarji tudi sami.

Nekatera eterična olja so lahko kar agresivna za kožo, lahko celo izzovejo alergično reakcijo, zato obstajajo točno določeni odmerki posameznih sredstev, ki jih lahko uporabljamo pri majhnih otrocih. Zaradi tega vam priporočamo, da za otroke od rojstva do  treh let ne uporabljate doma izdelanih pripravkov. Najboljše naravno, varno in učinkovito sredstvo proti komarjem za majhne otroke je Zanzi Bimbi pršilo, naravno, z eteričnimi olji, ki so ljudem prijetnega vonja. Pršilo je narejeno s skrbno izbranih rastlinskih izvlečkov, ki ne dražijo kože. Vsebuje eterična olja limonske trave, pelargonije, poprove mete, sivke in litseje. To pršilo lahko uporabljate tudi pri najmlajših. Starši pravijo, da je to odlična in preizkušena naravna rešitev.

Zascitimo-otroke-pred-komarji-z naravnimi-sredstvi-1

Kako naredimo sredstvo proti komarjem

Pravzaprav je naravno sredstvo za zaščito proti komarjem zelo enostavno narediti. Naravno sredstvo bo učinkovito odganjalo komarje, potrebno jih je le nanašati vsake dve uri. Za zaščito proti komarjem lahko uporabite naslednja eterična olja:

 • olje nageljnovih žbic
 • olje poprove mete
 • rožmarinovo olje
 • olje limoninega evkaliptusa
 • ricinusovo olje
 • olje cimeta
 • olje citronele
 • olje cedre
 • olje geranije
 • olje limonske trave
 • olje čajevca
 • olje pačulija

Zmešajte izbrana eterična olja z oljčnim oljem in jih redno nanašajte na kožo ter se tako zaščitite od malih nepridipravov.

V repelent lahko dodate tudi sivkino, borovo, česnovo ali bazilikino olje.

Če se odločite za nakup bio repelentov, priporočamo, da izbirate izdelke z več sestavinami, ker so praviloma učinkovitejši od tistih repelentov, ki vsebujejo samo eno ali dve sestavini.

Ne pozabite, da nekateri faktorji, kot so dež, plavanje ali tuširanje, lahko oslabijo delovanje repelenta, pa ga morate potem ponovno nanesti.

Koristen nasvet
Komarji ne marajo vetra! Za kampiranje izberite meto, kjer piha lahen vetrič.

Zascitimo-otroke-pred-komarji-z naravnimi-sredstvi-4

Naravni repelent proti komarjem in klopom za nanašanje na obleko

 • 60 kapelj eteričnega olja sivke
 • 30 kapelj limoninega evkaliptusa
 • 30 kapelj citronele
 • 30 kapelj olja čajevca
 • 50 kapelj pačulija
 • 1 dl 70% alkohola

Vse sestavine dajte v stekleničko za sprej s pršilom. Stekleničko dobro pretresti in razpršite po obleki.

Naravni repelent proti komarjem (za nanašanje na kožo)

V 90 ml baznega olja (npr. lešnikovo, mandljevo olje) damo:

 • 30 kapljic cedre
 • 40 kapljic prave sivke
 • 20 kapljic limoninega evkaliptusa

Dobro premešati in namazati izpostavljene dele kože (ne obraza).

Zanimivosti o komarjih

Ogljikov dioksid je ena od stvari ki jih komarji zaznavajo v njihovem iskanju krvi. Komarji locirajo fizično večje osebe hitreje, ker večje osebe izdihajo več ogljikovega dioksida kot manjši ljudje.

Če poleti radi pijete pivo, lahko za komarje postanete atraktiven plen. V raziskavi, ki jo jo naredili leta 2011, so osebe, ki so imele v krvi alkohol, mnogo bolj privlačile komarje.

Osebe, ki se ukvarjajo s telesno vadbo, bodo privlačile več komarjev po treningu zaradi kislin, ki se izločajo skozi znoj.

Različne vrste komarjev napadajo različne dele telesa Nekatere vrste se lotijo gležnjev zaradi večjega števila bakterij, ki se tam nahajajo, medtem ko druge vrte napadajo vrat in obraz zaradi bližine ogljikovega dioksida, ki ga izdihavamo.

Po drugi strani nekateri ljudje zaradi kombinacije kemičnih vonjav, ki jih izločajo, odbijajo komarje od sebe.

Komarji letijo skozi pravo gnečo kemikalij, a so sposobni izločiti tiste, ki jih privlačijo in peljejo k ljudem. Ko je kombinacija teh vonjav drugačna ali napačna, komarji tega signala ne povežejo s tistim, ki mu pravi, da je v bližini morebitna žrtev.

POMEMBNO! Kaj je DEET?

Lucija Peharič iz inštituta za varovanje zdravja poudarja:

Repelenti  vsebujejo deet, kemikalijo, ki odganja žuželke, vendar je precej škodljiva za kožo in vdihavanje. V literaturi so opisani tudi primeri, ko so se ob nekajdnevni ponavljajoči se uporabi pripravkov z več kot 30 odstotki deeta pojavili zastrupitve z motnjami orientacije, hoje, govora in gibanja, zmedenost, epileptični krči in v posameznih primerih smrt.Ravno zaradi tega je na mestu opozorilo, da pri otrocih med 2. in 12. letom starosti uporabljajte repelente, ki imajo manj kot 10 odstotkov deeta. Izogibajte se ga tudi ljudje z luskavico, aknami in tisti, ki imate težave s kožo. Po nekaj urah si repelent sperite s kože.”

Kako še drugače zaščitimo otroka pred komarji

 • Otroci naj nosijo ohlapna oblačila nekričečih barv z dolgimi rokavi.
 • Namesto sandalov naj imajo nogavice in čevlje
 • Zjutraj in ob mraku ostanite doma, saj so takrat komarji najaktivnejši
 • Ne uporabljajte dišav, mil in olj, ki privabljajo insekte
 • Pokrijte voziček z mrežo proti komarjem
 • Na okna namestite komarnike
 • Ne zadržujte se ob stojeći vodi, saj se tam največ zadržujejo komarji,

Kako ublažimo pik komarja

Predstavljamo vam naravne načine, ki pomagajo, da mesto komarjevega pika manj srbi.

Led

Terapija z ledom bo ublažila srbenje in preprečila oteklino na mestu vboda. Let omrtvi živce, ki povzročajo srbenje in bolečino, zato se boste z ledenimi oblogami rešili obeh težav.

Eterična olja

Olje čajevca rešuje težave s srbenjem, otekanjem in bolečino, deluje pa tudi protivnetno in protivirusno, tako da preprečuje tudi vnetja.

Kis

To domače “zdravilo” s svojimi kislinami zaustavlja srbenje. Nakapljite nekaj kapljic kisa na košček vate in prislonite na mesto vboda. Jabolčni kis je najbolj učinkovit, saj ima le malenkost manj kisline.

Med

Med ima širok spekter delovanja in je vsesplošno zdrav, deluje protivnetno in ima antibakterijske lastnosti. Priporočamo, da vtrete malo medu neposredno na mesto vboda.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima alkalno komponento, ki nevtralizira ph kože. Tapkanje sode na mestu vboda zmanjšuje vnetje in srbenje.

Mleko in voda

Zmešajte mleko in vodo v enakem razmerju in mokro oblogo postavite na mesto vboda. To je zelo učinkovito zdravilo, pomaga zmanjšati vnetje, srbenje in oteklino. To je dober način tudi za lajšanje sončnih opeklin.

Tapkanje in ščipanje

Zveni trapasto, vendar deluje. Tapkanje mesta vboda ustvarja občutek bolečine namesto srbenja. Nežno ščipanje mesta vboda je drugi način za ublažitev srbenja. Najpomembnejše pa je to, da na ta način ublažite srbenje od vboda bilo katerega insekta, ne samo komarja.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor