Odlični razlogi, zakaj odpeljati vašega otroka na morje

Če ste v dilemi, ali naj že letos peljete svojega otroka na morje, še posebno, če ima komaj nekaj mesecev, so tukaj odlični razlogi, zakaj ni treba več o tem razmišljati. Poleg tega, da bo otrok na svežem zraku, mu plaža ponuja tudi veliko priložnosti za razvoj. To je idealen prostor za raziskovanje. Zato pozabite na klimatizirane prostore, igralnice ali druge zaprte prostore, ampak pojdite naravnost na morje, kadarkoli se vam pokaže priložnost.

Poglejte zakaj naj bo plaža igrišče.

odlicni-razlogi-zakaj-odpeljati-vasega-otroka-na-morje

Otroci na plaži odkrivajo nove teksture in materiale

Pomislite, koliko denarja letno porabite za razne igračke, knjige ali aktivnosti, ki otroku omogočajo odkrivanje novih tekstur in čutnih izkušenj. Otroci skozi nove senzorične izkušnje razvijajo fino motoriko, pridobivajo znanja o tem, kako deluje svet in vadijo tudi jezik. Zdaj pa pomislite, koliko različnih tekstur dobimo na plaži. Tu so suh pesek, moker pesek, kamenčki, školjke, morska trava, voda, topel pesek, hladen pesek, veter itd. Ko otroci pridejo na takšen prostor, se začnejo obnašati kot znanstveniki in se učijo skozi svoja čutila. Za male znanstvenike je plaža popolni laboratorij.

Plaža je za dojenčke in otroke odlično mesto za spanje

Gotovo ste opazili, kako dojenčki in otroci na morju lepo spijo. Temu doprinese zvok valov, ki ga oni preprosto obožujejo. Ta zvok uporabljamo tudi doma, ko ga predvajamo na televizorju ali računalniku. kaj je torej lepšega o naravnega zvoka na plaži? Zvok valov in pihljanje vetra pri dojenčkih ustvarjajo znani zvok materinega trebuha, ki so ga poslušali devet mesecev. To jih pomirja in uspava.

odlicni-razlogi-zakaj-odpeljati-vasega-otroka-na-morje

Na plaži se otroci neizmerno zabavajo

In za to ne potrebujejo najnovejših modnih dodatkov ali najmodernejših igračk. Otroci se navdušujejo nad bežanjem od valov, nad peskom, ki ga lahko kopljejo in z njim polnijo kanglice, ki jih potem prevračajo in podobno. V zgodnjem otroštvu je ponavljanje način učenja in raziskovanja. Doma je to nenehno branje iste pravljice in gledanje iste risanke, na morju pa vse te naravne igre, ki smo jih našteli.

Na morju se otroci zaljubijo v naravo

Kje drugje kot na morju lahko otroci vidijo različne vrste ribic, ki so jih mogoče videli le v risanki? Raziskave so pokazale, da se odnos in obnašanje do narave izoblikujeta v zgodnjem otroštvu in da izpostavljanje nestrukturiranemu odprtemu okolju kot je plaža, otrokom pomaga razvijati spoštovanje narave. To potem vodi k bolj zdravemu načinu življenja v kasnejših letih.

odlicni-razlogi-zakaj-odpeljati-vasega-otroka-na-morje

Na morju se otroci nadihajo slanega zraku in brkljajo po slani vodi

Slana voda je naraven odziv na respiratorne težave, od nenehno polnega noska pa vse do težav kot so ekcemi. Morska voda vsebuje magnezij, njena slanost pa pomaga pri zdravljenju razdražene kože, medtem ko naravna vlažnost na plaži pomaga pri hidraciji nosne votline.

Na morju otroci dobijo vitamin D

Majhnega dojenčka, starega manj kot  šest mesecev, ni treba nastavljati soncu, malo večjim otrokom pa prija neposredni dotik sonca. Tako skladiščijo vitamin D. Za to ni treba veliko časa, svetli koži je dovolj 15 minut neposredne izpostavljenosti soncu, malo temnejšemu tenu nekoliko več. Nepotrebno, celo škodljivo je biti na močnem soncu, za dovolj vitamina D zadostuje že blago jutranje in popoldansko sonce.

Na morju otroci razvijajo domišljijo

Zanje so plaža in morje nekaj povsem novega. Predstavljajte si, kako otroku izgleda to morsko prostranstvo in to, da ni mogoče videti konca vode na obzorju. Plaža jih motivira za raziskovanje in igre vlog. Domišljija otrokom pomaga v razvoju, ker predstavlja pomembno spodbudo za učenje tekom celega življenja.

odlicni-razlogi-zakaj-odpeljati-vasega-otroka-na-morje

Poleg vsega tega, na morju boste naredili najlepše fotografije

Vi samo lovite njihove trenutke igre, uživanje in grimase, ki jih delajo in opa, to je odlična slika. Ne pozabite, da morate narediti tudi nekaj golih slikic, vsi jih imamo …

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor