Partner in hišna opravila – združite nezdružljivo

Starševstvo je že samo po sebi naporno, je pa še bolj stresno, če s partnerjem ne delite hišnih opravil ali skrbi za otroka. Tukaj je nekaj načinov, kako “nagovoriti” svojega moža, da vam pomaga …

Partner in hišna opravila - združite nezdružljivo

Delitev obveznosti in odgovornosti je en od izzivov, s katerimi se srečujemo v zvezi, zato ne preseneča dejstvo, da je to ena izmed stvari, zaradi katere se partnerja najpogosteje prepirata. Večina žensk je daleč od slike popolne gospodinje, vendar pa uspevajo oddelati skoraj vsa hišna opravila, moški pa se v glavnem opravil izogibajo ali pa se pritožujejo, če so doma nekaj primorani narediti. Kljub desetletjem feminističnega napredka se od žensk še naprej pričakuje, da je kuharica, snažilka in varuška.

Tukaj je nekaj načinov, kako pristopiti k partnerju in ga pridobiti za pomoč pri hišnih opravilih.

Neposreden pristop

Nekatere ženske samo namigujejo, da pri hišnih opravilih potrebujejo pomoč, izogibajo pa se direktnemu vprašanju, ker verjetno mislijo, da se bodo partnerji sami ponudili, če bodo želeli pomagati. Vendar pa ne more biti tako. Morda je vaš partner zrasel v družini, v kateri so obveznosti bile tradicionalno razdeljene na moške in ženske, zato se ne želi vmešavati v vaša opravila. Morda pa je len in se izogiba dodatnih obveznosti. Enosatavno, če ne vprašate, ne boste vedeli.

Dogovor/kompenzacija

S partnerjem se ne bi smeli pogajat ali ga izsiljevati, vendar pa je včasih to nujno. Ko se pogovarjate o hišnih opravilih, mu v zameno za njegovo pomoč ponudite nekaj, kar mu je všeč. Če, na primer, želi v nedeljo v miru pogledati tekmo, odpeljite otroke ven, njemu pa zaupajte pranje posode po večerji naslednjih nekaj dni. Karkoli mu boste ponudili v zameno, naj to ne bo napornejše in bolj stresno od hišnih opravil, ki bi jih sami opravili.

Bodite šefica

Glede na to, da ste do sedaj vi bili zadolženi za vsa hišna opravila, naj tako tudi ostane. Partnerju v naprej povejte, kaj točno mora opraviti. Moški so nagnjeni k velikim projektom, zato se ne čudite, ko mu rečete, naj počisti kuhinjske pulte, se bo raje odločil za veliko pospravljanje in odstranjevanje nepotrebnih stvari iz garaže.

Ne godrnjajte

Če boste godrnjali, vas bo vaš moški še bolj ignorila. Ko se vam partner pridruži pri gospodinjskih opravilih, ne hodite za njim po hiši in ne kritizirajte ga, kako čisti. Morda dela ne opravi ravno po vaših standardih, a se vsaj trudi in se bo sčasoma izboljšal. Ne pozabite ga pohvaliti in spodbuditi, podpora ni rezervirana samo za otroke.

Zmenite se

Redko kdo ima rad hišna opravila, vendar pa nekatera raje opravljamo kot druga. Če vaš mož prezira neko delo, vam pa ni težko, ga opravite sami, njemu pa zaupajte nekaj, v čemer se bolje znajde.

yumama

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor