Čas z očetom – skupaj z otrokom tlakujta pot najlepših spominov

Čas z očetom

Očetje imajo močan vpliv na otrokov razvoj. Najpomembnejša je tista interakcija z otrokom, ki poteka vsakodnevno, skoraj rutinsko. Tukaj se najbolje izkaže kvaliteta odnosa. Kako čas z otrokom oplemenitit tako, da bosta oba največ odnesla od njega? Otroci začutijo, ko se  potrudite in dodate kanček več, kot samo golo skrb za njihove potrebe. Toda čas je dragocen za vse in tudi očetje morajo kombinirati čas za službo, za partnerja in zase. Predstavljamo vam nekaj predlogov, kako čas, ki ga otroci prebijejo z očetom, narediti še nekoliko bolj poseben:

 • Pogovarjajte se z otroki. Pripovedujte jim zabavne zgodbe, šalite se z njimi. Ko dojenčki in majhni otroci poslušajo odrasle govoriti, se zraven učijo, tudi če vsega ne razumejo. Poglablja pa se tudi čustvena vez med vami.
 • Berite otrokom in z otroki. Branje otrokom na glas je odličen način preživljanja skupnega časa. Branje in pripovedovanje zgodb pa vzpodbudno vplivata tudi na razvoj možganov in govora.
 • Razlagajte. Pokažite otrokom stvari, ki se vam zdijo zanimive in vredne pozornosti – npr. opozorite jih na bager na gradbišču ali na polžjo hišico na travniku. Vzbudite otrokovo zanimanje in mu odgovorite na vprašanja, ki vam jih zastavlja.
 • Govorjenje je pomembno. Trenutki, ko ste povsem na voljo otroku in mu izkazujete svojo nedeljeno pozornost, so resnično dragoceni. Če za nekaj časa pustite svoje delo in se posvetite otroku, mu boste s tem okrepili občutek pomembnosti in samozavesti.
 • Bodite dober vzornik. Otrok se uči odnosov z drugimi, preko odnosa, ki ga gradi z vami. Vsak starš mora včasih uporabiti besedico ‘ne’, toda tudi to je priložnost za učenje, če le jasno razložite svoja pričakovanja. Pohvalite otroka za sodelovanje in lepo vedenje. Bodite prijazni. Otroci vas želijo posnemati.
 • Postavljajte izzive in ustvarjajte priložnosti za učenje. Če ste dovolj pozorni, boste zlahka ugotovili, kako zastaviti igro, da bo primerna otrokovim sposobnostim – ne pretežka in ne prelahka. Ko skupaj sestavljajta sestavljanko, otroku nakažite, kam naj položi manjkajoči košček. To je veliko bolje, kot pa da ga pustite, da predolgo išče ali pa da mu celo sami postavite košček na ustrezno mesto.
 • Otroku ponudite izbire. Namesto da mu rečete, naj si obleče majico, poskusite raje takole » Katero majico želiš obleči, rdečo ali zeleno?« Ko otroku ponudite izbiro, mu s tem pomagate graditi samostojnost in odgovornost. Otrok ima občutek, da so tudi njegove odločitve pomembne.
 • Uporabite smisel za humor, med branjem, razlago ali igro. Humor je zmeraj dobrodošel.
 • Igrajte se grobe igre. Ravsajte se in pustite otroku da vas premaga, vendar tako, da se mora za zmago potruditi. Bodite igrivi in domiselni. Otroci se bodo naučili, da so lahko močni tudi brez agresivnosti.

Za kvalitetno preživet čas z otrokom ne potrebujete posebnega znanja in veščin. In verjetno počnete že veliko od naštetega. Vsakokrat ko ste z otrokom, tudi ne morete in ne rabite ustvarjati posebnega vzdušja.  Toda če se zavedate, na kakšen način se otroku približati, bo takih trenutkov veliko.

Očetova toplina in fizična naklonjenost gradita otrokovo samozavest, taki otroci pa se tudi veliko manj soočajo z vedenjskimi in čustvenimi težavami.

Groba igra in ravsanje

Groba igra in ravsanje sta zabavna tako za otroke kot za odrasle. Otroci se razgibajo ter hkrati preizkušajo svoje fizične sposobnosti in omejitve v varnem okolju. Med grobo igro z očetom se naučijo nadzorovati čustva, kot so jeza, navdušenje in želja po zmagi. Taka igra pa ima tudi družbeni vidik: otroci se naučijo, kaj je ‘fer’.

Še nekaj nasvetov, kako se lotiti grobe igre z otrokom:

 • Načrtujte čas za igro. Otroci postanejo med grobo igro zelo vznemirjeni in potrebujejo kar nekaj časa, da se umirijo. Zato premislite, kam v dnevu jo umestiti. Pred obroki ali pred spanjem ni najbolj pametno.
 • Postavite pravila. Ko nekdo reče, da ima dovolj ali se poškoduje, je to nepreklicen znak za odmor oz. prekinitev igre.
 • Če se zgodi nesreča, ustavite igro, umirite strasti in se pogovorite. Dajte otrokom jasno vedeti, da je šlo za nesrečo. Ko se solze posušijo, lahko nadaljujete, vendar le, če otroci to želijo.
 • Vzpodbujajte otroke, da ponovno poskušajo, tudi če izgubijo.
 • Včasih je treba otroku pustiti, da zmaga. Konec koncev ste vi najmočnejši in največji igralec. Otrok bo navdušen, če vas bo premagal.

Želimo vam veliko čudovitih povezovalnih trenutkov z vašim otrokom.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor