Najboljši vodnik za hujšanje – pregrehe in ‘vse zmerno’

24. Pregrehe in ‘vse zmerno’

Ko smo pisali o tem, kaj bi morali jesti in česa ne, ste se zagotovo vprašali, če res nikoli ne boste smeli jesti določen hrane ali pa si lahko vsake toliko privoščite kakšno pregreho. Odgovor na to vprašanje ima velik vpliv na to, koliko se boste držali diete.

Obstajata dva očitno različna pogleda – za in proti. Spoznajmo oba, vi pa se boste odločili, kateri pogled vam bolj ustreza.

Argumenti za

Prvo stališče je, da je dovoljeno jesti vse, ampak zmerno, zaradi česar vam ni treba iz prehrane izločiti vse ne preveč dobre hrane in če bi se tega poskušali držati, bi vam bilo še težje vztrajati pri pravilni prehrani.

Uživanje v nečem, česar drugače ne bi smeli jesti (nezdrava hrana), je čisto v redu, dokler to počnete zmerno, se pravi ne preveč in ne prepogosto. Malo hitre prehrane tedensko, dvakrat mesečno, med prazniki ali samo za posebne priložnosti je čisto ok.

Z znanstvenega stališča to ne bo škodovalo hujšanju, niti se ne boste zredili, če predpostavimo, da ne grešite prepogosto in to počnete zmerno. Saj se spomnite edinega pravega dejstva, mar ne? Recimo, da je dnevni vnos kalorij, ki ga potrebujete za hujšanje, 2500 (500 manj od vzdrževanja telesne teže). To pomeni, da boste v enem tednu pridelali 3500 kalorij energijskega primanjkljaja  in tako v enem tednu shujšali pol kilograma.

Recimo, da se vsako nedeljo pregrešite in pojeste dodatnih 500 kalorij nezdrave hrane. Vaš tedenski primanjkljaj energije bo tako namesto 3.500 znašal 3.000 kalorij. Je kaj razlike? Seveda je, a je resnično majhna. Še vedno na teden pridelate 3.000 kalorij primanjkljaja, kar pomeni, da še vedno hujšate. Še naprej bi s tako prehrano na teden izgubili nekaj manj kot pol kilograma.

Še en dober način, kako se pregrešiti brez strašnih negativnih posledic, je, da skompenzirate te  dodatne kalorije, ki ste jih pridobili.

Če na primer veste, da si boste danes privoščili 500 kalorij nezdrave hrane, lahko naredite prostor za te kalorije tako, da boste ta dan pojedli za 500 kalorij manj hrane, kot bi je običajno.

Torej, če je vaš dnevni vnos kalorij 2.500, potem tistih 500 kalorij, ki jih dobite s pregreho, vnesite v dnevni načrt kalorij. Bolje tako, kot pa da poleg 2.500 v telo vnesete dodatnih 500 kalorij nezdrave hrane.

Lahko pa poskusite dodatnih 500 kalorije pokuriti z vadbo. Se pravi, če ste grešili in v telo vnesli dodatnih 500 kalorij, jih pokurite z dodatno vadbo. V vsakem primeru bi morala vaša skupna dnevna bilanca kalorij 2.500.

Medtem ko boste pri prvem načinu nekaj malega manj shujšali, pri drugem načinu ne bo hujšanje nič manjše.

To pomeni, da če vse počnete kot morate, ne grešite prepogosto in to počnete zmerno, je ideja “vse zmerno” odlična. Še naprej hujšate in se ne redite in občasno se lahko tudi pregrešite. V vsakem primeru ste vi zmagovalec.

No, vsaj nekateri so. Naj pojasnimo.

Argumenti proti

Zamislite si naslednje. Os najstniških let dalje ste vsak dan pokadili veliko cigaret. Velikokrat ste prenehali kaditi, a nikoli niste imeli dovolj močne volje, da bi to tudi uresničili. Ste pa končno prišli do tega, da prenehate. Ne kadite že dva tedna in odlično vam gre. In zdaj ste se odločili, da ne boste popolnoma nehali kaditi, ampak boste enkrat na teden na skrivaj prižgali cigaret.

Kaj, mislite, se bo zgodilo? Zagotovo obstajajo ljudje, ki bodo tako pokadili en cigaret na teden do konca življenja. Obstajajo pa tudi tisti, in takih je verjetno večina, ki bodo ponovno pričeli kaditi.

Zdaj pa zamenjajte “kajenje” s ” hrano” in “cigarete” s “pregreho” in razumeli boste, zakaj obstaja tudi argument proti.

To je pogled, pri katerem zaradi pregreh le ohranjate interes za tako vrsto hrane. Če popolnoma izločite tisto, kar vas mika, bo želja po taki vrsti kmalu ponehal. Če pa po drugi strani popustite in sebe s pregrehami dobesedno izzivate, bo želja po taki hrani ostala in bo bola vse močnejša, dokler ne boste pričeli vsak dan popuščati.

Glede hujšanja bi to za vas bilo pogubno. Pomislite malo. Spomnite se, ko smo prej pisali o tem, da preveč vnesene energije sproža nabiranje kilogramov in da je za večino nezdrava hrana najpogostejši vir viška energije. To bi pomenilo, da sami sebe goljufate z isto hrano, zaradi katere ste se zredili in uživali v primarnem vzroku vaših težav.

Zato lahko pregrehe in “vse z mero” pri večini ljudi povzročijo le negativen rezultat.  Omeniti moramo še en argument proti, čeprav nima nobene zveze s hujšanjem. V debati grešiti ali ne grešiti pogosto pozabljamo na dejstvo, da so pregrehe večinoma nezdrava hrana. Seveda, jeste jo občasno, vendar pa je še vedno to nezdrava hrana, polna nenasičenih maščob in soli in prav nič d0brega ni v tem za naše zdravje, pa čeprav jo jemo samo enkrat tedensko. Pregrehe morda ne bodo vplivale na vašo težo, so pa vsekakor nevarne za vaše zdravje.

Kaj torej storiti?

Dobro vprašanje, na katerega vam ne moremo dati odgovora. To je stvar vsakega posameznika, ki temelji na tem, kako močno voljo imate ali je nimate. Mislite, da lahko le občasno  grešite ali pa vas bo le opominjalo na to, kako vam manjka stari način prehrane in  se boste zato vrnili k njej? Na to si lahko odgovorite le sami.

Če bi vam resnično morali kaj priporočiti, potem menimo, da je bolje, da se odločite za argument proti in se popolnoma odrečete pregreham. Seveda je to le naše mnenje, saj le sami najbolje veste, kaj je za vas najbolje.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor