Zakaj so očetje pomembni

Zakaj so očetje pomembniZakaj so očetje pomembni

Očetje igrajo pomembno vlogo pri vzgoji močnih hčera in samozavestnih sinov

Očetje vzgajajo drugače kot matere, saj imajo svoj način komunikacije, pravi strokovnjak na tem področju Dr. Kyle Pruett. Dojenčki že pri 8 tednih razločijo med materino in očetovo interakcijo.

Preko interakcije tako z materjo kot z očetom dobijo otroci bogate izkušnje na področju medosebnih odnosov in komunikacije. Brez da bi se tega eksplicitno zavedali, se otroci naučijo, da se moški in ženske lotevajo stvari na drugačen način. To pa je zelo pomembno za njihov nadaljnji razvoj.

Očetje gradijo samozavest

Samo poslušajte starše na otroškem igrišču. Kdo otroke vzpodbuja, naj splezajo še malo višje ali da naj potiskajo pedale še malo hitreje? Kdo jim pravi, da naj bodo previdni? Vloga matere je zaščitniška, očetje pa vzpodbujajo otroke, da gredo še korak dlje.

Vsako pretiravanje v katerokoli smer je seveda nezdravo. Če imamo na eni strani spodbujanje tveganja brez misli na morebitne posledice in na drugi strani izogibanje vsakršnemu tveganju, tako ne bomo vzgojili neodvisnih in samozavestnih otrok. Toda če so otroci deležni prave mere obojega, bodo obogatili svoje izkušnje in nadgradili samozavest.

Očetje omogočijo vpogled v svet moških

Dekleta, čigar očetje aktivno sodelujejo pri njihovi vzgoji, bodo s predstavniki nasprotnega spola razvijala bolj zdrave odnose. Očetje jim namreč dajo vedeti, kako mora moški ljubiti in spoštovati žensko. Taka dekleta zelo hitro prepoznajo znake neprimernega vedenja do žensk.

Fantje se že nagonsko zgledujejo po očetih, ki so njihovi junaki, saj jih ščitijo in jih vzpodbujajo, da se spopadajo z življenjskimi preizkušnjami. Sinu je oče zgled pravega moškega. S spoštljivim odnosom do svoje žene in drugih žensk na splošno, sinu pokaže, kakšen mora biti.

Nasveti za utrjevanje odnosa med očetom in otrokom

  1. Z otrokom počnite stvari. Dokončajta nalogo skupaj, kot npr. okopajta psa, sestavita model letala ali počnita katerokoli drugo stvar, v kateri oba uživata, npr. gledanje filma.
  2. Z otrokom se pogovorite o pomembnih življenjskih odločitvah. Če morate sprejeti odločitev, se poskusite posvetovati z otrokom. Ali bi morali sprejeti novo službo? Ali bi bilo pametno zamenjati telefon za novejši model? Presenečeni boste nad odzivom in modrostjo svojega otroka.
  3. Zanimajte se za otrokove šolske obveznosti. Pokažite zanimanje za to, kaj se učijo v šoli. Če ima kakršnekoli težave, ga poslušajte, vzpodbujajte in mu pomagajte.
  4. Naj otrok ve, da vas lahko pokliče, kadarkoli vas potrebuje. Dajte mu vedeti, da ste mu na razpolago zmeraj, ko potrebuje pomoč ali samo nekoga, da posluša. Svojo obljubo jemljite skrajno resno. Če opazite otrokov neodgovorjeni klic, ga pokličite nazaj.
  5. Praznujte pomembne mejnike v otrokovem življenju. To bo pustilo pri otroku neizbrisen pečat za celo življenje.
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor