10 načinov, kako se povezati s svojim otrokom

Globoka povezanost s svojim otrokom je ključ do čustvenega zdravja, sodelovanja, vpliva in mirnih domov, vendar ostati povezan v vrvežu vsakdanjega življenja je lahko velik izziv. Če želite, da bo naš odnos rasel, napredoval in se krepil še leta, si moramo takšno globoko povezanost želeti. Tu je 10 načinov, kako se povezati s svojim otrokom. Vse to zahteva čas in predanost, vendar je izkupiček na koncu večji kot karkoli drugega, kar boste kdajkoli dosegli.

10 načinov, kako se povezati s svojim otrokom

Bodite osredotočeni

Ne prinašam sporočila proti tehnologiji in nihče ne pričakuje, da pustite neprebrano e-pošto ali neoprano perilo, vendar pa si moramo vsak dan ustvariti tisti čas, ki ga bomo prilagodili svojim otrokom. Ni potrebno, da je veliko tega časa vsak dan. Mogoče bomo lahko iztisnili samo deset minut na dan, vendar si bomo morda lahko kasneje v tednu izborili še kakšno uro več. Ključno je, da v tem izbranem času resnično usmerimo našo pozornost na otroke.

Vedeti morate, kaj daje otroku občutek ljubljenosti in to mu dajajte vsak dan

Nekateri otroci potrebujejo več naklonjenosti, drugi pa rabijo slišati besede potrditve. Zelo priporočam knjigo 5 jezikov ljubezni otrok avtorjev Gary Chapman, Ross Campbel, ki vam bo pomagala razumeti jezik ljubezni vašega otroka in kako v praksi uporabljati vse jezike ljubezni. Če je vaš otrok dovolj star, ga enostavno vprašajte, kaj je tisto, zaradi česar se počuti najbolj ljubljenega. Izogibajte se stvari, ki so v nasprotju z njegovim jezikom. Na primer, če so jezik ljubezni vašega otroka besede potrditve, bodite še posebno previdni pri kritiziranju tega otroka. Seveda vam ni potrebno imeti knjige, da bi dali vašemu otroku občutek ljubljenosti. Povejte jim, kaj vam je pri njih všeč, spodbujajte jih in bodite ljubeči.

Pokažite iskreno zanimanje za otrokove interese

Minecraft (računalniška igrica) ali One Direction (glasbena skupina) vas morda ne bodo navdušili, vendar pa boste lahko tudi presenečeni, ko boste spoznali pri čem vse uživate, ko si boste vzeli čas in se prepustili otrokovemu svetu.

Bodite starš, s katerim se otrok lahko pogovarja

To pomeni, da ste sposobni poslušati, brez da bi vnaprej sodili. Odrasli imamo nagnjenje, da želimo primakniti svoj lonček, še preden otrok konča stavek. Pogosto razvrednotimo njihov čustva z besedami “oh, to ni taka stvar” ali pa damo nasvet, ko otrok v resnici samo želi, da ga poslušamo.

Uporabljajte pozitivno discipliniranje

Opustite avtoritarna dejanja in bodite otroku vodja in učitelj. Kazni, kot so tepežkanje in timeout, povzročajo odtujitev in otroka ne učijo, kako se izboljšati. Poučevanje spretnosti za reševanje težav in uporaba poštenih in logičnih posledic z zdravo dozo sočutja pa bosta povezanost ohranila nedotaknjeno in otroku dala sposobnosti za boljše samoobvladovanje.

Igra postane močna, ko pride do povezave

Lovite jih po travniku, tecite skozi škropilce, imejte plesno zabavo ali se oblecite in vedite drugače, izven pravil.  Otroci hrepenijo po taki vrsti aktivne igre in smeha z vami in to je zanesljiv način, kako se z otrokom hitro povezati.

Ljubeči rituali naj postanejo del dneva

Večina ljudi misli, da je za to priložnost, ko otroke spravljamo v posteljo in to je čudovit čas za povezovanje, vendar pa so tudi druge možnosti. Od pripravljanja zajtrka skupaj vsako jutro do sporočil v otrokovem nahrbtniku. Polno je majhnih priložnosti, da čez dan otroku posredujete pomembno sporočilo, da ga imate radi. Da je pomemben.

Pripovedujte jim družinske zgodbe in zgodbe iz mladosti

Otroci radi poslušajo, kako je bilo, ko ste vi bili majhni in to jim tudi pomaga, da vas spoznajo bolje. Pričnejo razumevati, da niste samo mama ali oče, ampak oseba z zgodovino in svojo zgodbo in to vas bo zbližalo.

Začnite s svojim otrokom pisati dnevnik

Redno pišite en drugemu. To bo odprlo možnosti, da vam otrok sporoči stvari, ki jih morda noče izreči v obraz, poleg tega pa bo dnevnik lep spomin na otroštvo in nekaj, kar bo cenil, ko odraste.

Po prepiru vedno vzpostavite kontakt

Če ste vpili ali bili nesramni, priznajte napako in se opravičite. Ne dovolite, da bi se slabi občutki množili. Poiščite načine, s katerimi boste težave čim bolj pozitivno premagali.

Rebecca

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor