Prtljaga iz otroštva in … otroci kot rožice

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Piše dr. Tadeja Milivojevič Nemanjič

Ta teden bom govorila, kako prtljaga iz otroštva vpliva na naše starševstvo. Kako ovira, da bi z otrokom res bili v stiku. Da bi ga res videli. Da bi videli, kakšnega otroka smo dobili.

Za to si bom preko celega tedna pomagala z »rožicami«. Tako kot je v semenu rastline zapisano, v kakšno rastlino le ta lahko zraste, je to zapisano tudi že v novorojenčku. V semenu rastline je zapisan ves njen potencial, le še pogoji morajo biti primerni, da se razvije v najlepšo rastlino, kot se ta rastlina lahko.
In pogoji so pomembni: poglejte kako mogočno je drevo na mirnem, širokem polju! To isto drevo bi v gozdu imelo veliko manjšo krošnjo. Morda niti ne bi zraslo. 

Različne rastline imajo različne potrebe. Nekatere rastline imajo rade veliko sončne svetlobe, druge polmrak, nekatere je potrebno zalivati nekajkrat na teden, druge nekajkrat na leto, nekatere imajo rade visoke temperature in veliko vlage, druge hladno in suho ozračje. Če želimo, da naša rastlina postane najlepša kot sploh lahko postane, moramo v prvi vrsti vedeti, katero rastlino imamo in v kakšnih pogojih uspeva. In čeprav je dela še veliko, vsaj vemo, v katero smer moramo iti.

Na nek način so otroci kot mlade rastline. Vse, kar moramo storiti mi, je, da ugotovimo, katero rastlino imamo, da jo sprejmemo tako kot je in se naučimo na pravi način skrbeti zanjo. In to je težje, kot izgleda na prvi pogled. Pogosto ravno zaradi svoje prtljage ne moremo videti, kakšno rožico smo dobili. Zato seveda ne znamo na pravi način skrbeti zanjo: ali jo glede na njene potrebe zalijemo preveč ali premalo, jo damo na pretoplo ali prehladno mesto, presvetlo ali pretemno, …

Bolj kot poznamo sebe, svojo prtljago, svoje nezadovoljene potrebe in preživetvene strategije, bolj kot jih ozavestimo in zacelimo, bolj bomo znali videti tudi svoje otroke (in tudi partnerje).

Kaj potrebuje vsaka rožica?

Kaj potrebuje vsaka rastlina na tem svetu? Zaradi lažje razlage se bom osredotočila le na tri stvari: vodo, hranila v zemlji in svetlobo/toploto. Čeprav to potrebuje vsaka rastlina, pa vsaka to rabi na drug način, v drugačnih razmerjih.

Na moji risbici je tabela, ki kaže, kako se glede tega razlikujeta kaktus in marjetica. (Biologi oz. botaniki, ne mi zameriti kake netočnosti.) Kaktus raste v bolj suhih, sončnih krajih in zato v primerjavi z marjetico potrebuje manj vode, manj bogato prst in več svetlobe/toplote. Želim poudariti, da kaktus ni boljši ali slabši od marjetice. Samo drugačen je! Tako kot je drugačen vsak otrok, ki ga dobimo. Tako kot je drugačen tudi vsak starš.

Zaradi svoje prtljage običajno starši znamo bolje poskrbeti za eno vrsto rožic kot za drugo. V družinah z več otroci starši pogosto dobimo različne rastlinice: kaktus in marjetico, orhidejo in družinsko srečo, mesojedko in fikus. Ali pa celo kaktus in marjetico naenkrat – kot dvojčka.
Tisti, ki imate tako kot jaz več otrok, verjetno lahko opazite, da so si med seboj različni: že po spolu ali videzu, po fizioloških potrebah: koliko hrane, pijače, počitka ali gibanja potrebujejo. Morda opazite tudi, da z enim nimate nobenih težav, da čutite, da sta povezana, z drugim pa … je vsak dan izziv.

PRIMER: Ana in Tone imata 2 otroka: 10 letnega Marka, ki je že po naravi bolj tih in nežen ter 7 letno Katjo, ki kar prekipeva od energije in idej. Ana je odraščala v družini z zelo avtoritativnim in hkrati koleričnim očetom, ki je po službi želel imeti mir. Zaščitila se je tako, da je postala zelo mirna in neopazna, vedno je poskrbela, da so drugi v redu, naučila se jim je iz oči brati želje in razpoloženje. Hkrati pa se je počutila nepomembno in nemočno. S takimi kovčki je prišla v odraslo dobo in s tem tudi v zakon s Tonetom. Tone pa je odraščal v družini, kjer sta se oče in mama veliko in glasno kregala in jima za otroka ni ostalo ne dosti volje, ne dosti časa. Tone se je že zelo zgodaj navadil poskrbeti zase. Če se je nekaj odločil, je znal poiskati somišljenike, ki so se mu pridružili. Doma je bil le toliko, kot je bilo nujno. Večino časa je bil zunaj s prijatelji.

Kaj mislite, s katerim od otrok se je bolje razumela Ana in s katerim Tone?
In vi, znate prepoznati, kakšno rožico ste dobili?

Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor