Učite svoje sinove spoštovati ženske, izražati čustva in početi različna opravila

Učite svoje sinove spoštovati ženske, izražati čustva in početi različna opravilaFantje bolj kot punce potrebujejo pomoč pri vzpostavljanju odnosov z drugimi ljudmi. Kar se naučijo doma, v veliki meri vpliva na njihov bodoči odnos do žensk, odraslih, starejših … Nanj bo vplivala tudi okolica, a na to je malce težje vplivati …

Ena od pomembnejših stvari, ki bi jih morali prenesti na svojega sina, je odnos do nasprotnega spola. Spodbujati ga morate, da s puncami sodeluje ter se z njimi spoštljivo pogovarja. Ko bodo v puberteti, jih opozorite, da je spolnost nekaj posebnega, ne pa nekaj poceni ali sramotnega in da pornografska vsebina ni primeren način za izražanje spolnosti.

To, kako se oče vede do svoje partnerke in drugih žensk, sodeluje pri hišnih opravilih, spoštuje partnerkino mnenje in lepo in spoštljivo komunicira z njo, je najboljši način, da se otrok nauči spoštovati ženske.

Če se tudi samo do otroka vedete spoštljivo in brez ustrahovanja in izsiljevanja, bi morali enako dobiti tudi od sina ali mu vsaj jasno dati vedeti, da ne boste tolerirali nespoštljivega in nesramnega odnosa, če do njega pride, ker obstajajo sprejemljivejši načini komunikacije. Tako fantje kot punce imajo čustva in morajo se naučiti, kako jih izražati. Če se do dečkov starši vedejo, kot da morajo vedno biti “močni” in “pogumni” in brez solz, potem lahko zares postanejo brezsrčni, da bi se teko zaščitili. Tako jim boste povzročili veliko težav v odnosih z ljudmi, v odnosu do življenja in pozneje pri vzgoji lastnih otrok. Opazite njihova čustva, pogovarjajte se o njih, kot se pogovarjate o kateri koli drugi pomembni temi. Vedite, da se da istočasno biti močan in čustven.

Govorite o lastnih čustvih, naj so prijetna ali manj prijetna, govorite o vseh. Tudi takrat, ko se počutite nemočni in se vam svet ruši, naj sin vidi, da je vse to normalno in da se iz tega da izplavati z določenim veščinami in zavedanjem lastnih čustev in prepričanj. Navsezadnje, naj se nauči poiskati pomoč in podporo pri ljudeh, ki ga imajo radi in ga cenijo ali pa strokovno pomoč, če pride do resnih težav. Zatiranje čustev ali ignoriranje težav nista v veselje in to ni rešitev.

Naj sin ve, da od njega nihče ne pričakuje, da je superman, vedno kos vsem nalogam, hvalite pa tudi njegove sposobnosti na bilo katerem področju. Če ga zanima kuhanje, mu pokažite nekaj trikov, s katerimi bo očaral svoje prijatelje in prijateljice, spodbujajte ga k raziskovanju in učenju. Naj se nauči vsega, kar mu bo v nekem trenutku lahko pomagalo, da bo lahko popolnoma samostojno brez kakršne koli pomoči skrbel zase. Zares grozljivo je gledati nekatere moške, ki ne znajo vklopiti pralnega stroja ali si skuhati karkoli več od jajc. Več veščin iz vsakdanjega življenja, ki jih bo skozi odraščanje obvladal, več samozavesti in samozaupanja bo imel. Pred puncami se mu ne bo treba dokazovati na cenene načine, kot so velikost avtomobila ali količina denarja na računu, bo pa tudi bolje razumel, kako se počutijo ženske, ki veliko delajo v službi in doma in kaj je družba od njih dolga leta pričakovala.

Vsi ti temelji za razvoj samozavestnega moškega se gradijo že od malih nog in želje, da vaš sin npr. opere kad po kopanju, sprazni pomivalni stroj ali pospravi igračke, ko se neha igrati. Včasih vse to dolgo traja, a se splača biti potrpežljiv zdaj in se veseliti rezultatov, ki bodo vsekakor prišli. Ko se zatakne, poskusite pospravljanje in druga hišna opravila spremeniti v igro, ker je tako vse lažje. In, zelo pomembno, naj bo vaš partner njegov vzornik, sami pa se ne pritožujte nad vsem, kar počnete, ker bo tako sin že od malega dobil idejo, da so vsa hišna opravila navadna tlaka, namesto da jih vidi kot pot do večje urejenosti in uživanja v čistem in dišečem okolju, v katerem je veliko bolj prijetno živeti.

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor