Kaj je pozitivnega v otrokovi nepotrpežljivosti

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Kaj je pozitivnega v otrokovi nepotrpežljivosti

“Ali je sploh lahko kaj pozitivnega, ko je moj otrok nepotrpežljiv in vse zahteva takoj?
Kaj mu nisem služkinja!”

Nekako tako se je zvrtel tihi miselni tok pri meni, ko sem prvič slišala, da se v otrokovi nepotrpežljivosti skriva tudi veliko pozitivnega. Verjamem, da se vsaka mamica izmeno zaveda, kako zelo je za življenje pomembno, da otrok razvije veščino potrpežljivosti. Ravno tako pa ob tem vse več staršev želi, da otrok ostane zvest sebi, da ohranja svojo avtentičnost, da se bo postavil zase.

In kaj se zgodi potem?
Obvisimo nekje vmes, ker včasih res ne vemo, kje je pravi balans me postavljanjem meja, ali s potrpežljivostjo utišamo otroka v njegovi edinstvenosti. Nekako s v nas mešajo stare in novi vzorci vzgoje.

Kaj se dejansko v trenutku, ko otrok nekaj hoče (igračo v trgovini, vodo, ker je žejen, biti prvi ali takoj na vrsti itd.) in v trenutku preklopi na vse tiste izraze nepotrpežljivosti, ki smo jih deležni pri vzgoji,  to so:

  • jok,
  • kričanje,
  • tudi grde besede,
  • udarjanje, nekateri metanje reči,
  • zavijanje z očmi ali
  • kakšen drug intenziven čustven odziv.

Saj res, kaj je v tem lahko pozitivnega? Pa poglejmo!
Ali bi rada, da ima otrok močno notranjo motivacijo za reči, ki jih počne?
Kaj pa moča fokus?
In vztrajnost?
Si mogoče pomislila, da takrat, ko pade v nepotrpežljivost, je velikokrat ravno to, da v sebi nosi eno slikico o tem, kaj bi rad in ima močno notranjo motivacijo glede tega, fokus in vztrajnost. Torej, otrok vse to, kar ga želimo, da ima, v sebi že nosi. Naša naloga je, da ga naučimo ta malinovec čustev razredčiti.

Ali poglejmo drugače!
Otrok v sebi prebudi tri konje, ki jih mora zdresirati, to so močna volja in motivacija, fokus, vztrajnost in naša naloga je, da smo kočijaž otroku oz. mentor, učitelj, kako na to doseže. In to delamo, ko rečemo Ne, postavimo meje, rečemo MALO POČAKAJ, kdaj kaj prestavimo.
Naravno je, da otrok ob tem ne bo pol radosti in sreče, samo mi kot starši moramo vedet, kaj v danem trenutku v vzgoji počnemo za življenje in učimo otroka. Torej se le najde v tem veliko pozitivnega.

Drugič pa ti povem več o igrah, knjigah, ki so ti lahko v pomoč pri učenju otroka o potrpežljivosti.

Alex Pin

Alex Pin

Sem Aleksandra - Alex Pin. Del moje poti je pisanje knjig predvsem za otroke. Pišem pa tudi za starše o drugačnem pogledu na vzgojo in o jazbecih ter otrokovih supermočeh.

Po poklicu sem učiteljica in 10 let sem delala v šosltvu,10 let kot coachinja, sedaj pa najraje pišem knjige in pomagam mamicam, da najdejo svojo avtentičnost in sebe v vzgoji.

Seveda se je tudi meni obrnil svet na pravo mesto, ko sem poslala mama. Dobila sem novo poslanstvo, da naučim otroka vere vase za življenje. Potem je nekega dne sin pri svojih štirih letih rekel: »Mami, nekdo v moji glavi mi govori, da sem slab fant.«

Tako se je začela moja pot zavestnega, pozitivnega, odgovornega starševstva ob jazbecih in supermočeh.

Sem avtorica več inovativnih knjig za otroke, skozi katere otrokom in odraslim kažem pot do samozavedanja, pomagam staršem pri vzgoji in osebnem razvoju, predvsem pa jim želim vlivati vero vase, jih učiti, kako okrepiti vztrajnost, odločnost in samozavest.

Čutim, da je moja pot prižigati lučko pri starših, ker s tem prižgemo luč prihodnosti.
Alex Pin
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor