Presenečenja v partnerskem odnosu

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Presenečenja v partnerskem odnosu

Piše Tadeja Milivojevič Nemanič

Osnovne začimbe partnerskega odnosa so zahvale in ljubeča vedenja.

Vendar pa učinki osnovnih začimb po nekaj mesecih začnejo bledeti, če ostane samo pri tem. Predvsem zato, ker je vse tako predvidljivo. Prijetni dražljaji izgubijo učinek, če se ponavljajo v rednih in predvidljivih intervalih. Kar pomislite na spolnost: kaj če bi vas partner vedno, brez izjeme božal po določenem vzorcu: 5x na levo, 5x na desno pa trije krožni gibi in spet od začetka. Kmalu bi postalo dolgočasno.

Zato v partnerskem odnosu potrebujemo še druge, manjkrat uporabljene začimbe, kajti kakor predvidljivost po eni strani pomeni varnost, naključje vnaša negotovost in pričakovanje in zato povečuje ugodje (če seveda govorimo o stvareh, ki so nam všeč).

Tole trditev dobro ilustrira igrica, ki se jo večkrat gremo pri nas doma: eden se uleže na trebuh in si dvigne majčko, tako da ima gol hrbet. Drugi se ga pa dotika. Samo dotika s prstom. Na vrat pa na križ pa na bok pa na rebra, … Večina ne zdrži več kot minuto, čeprav gre le za dotik, ki ne žgečka. Vendar igra zaradi negotovosti in pričakovanja, kdaj in kje bo naslednji dotik, kmalu postane nevzdržna. Dotik tako sproži zelo potenciran odziv.

Zato so v partnerskem odnosu tako pomembna tudi presenečenja. Ta preprečujejo, da bi odnos postal dolgočasen in enoličen. Presenečenje je lahko listek z napisom »Rad te imam«, prvi pomladanski zvonček, čokolada pod blazino, povabilo v kino, vikend počitnice, smučanje sredi tedna … Velja pa si zapomniti, da morajo biti presenečenja nekaj, kar je partnerju všeč, kar si želi, ali kar si sam ne bi privoščil in da so veliko slajša nepričakovana in neredna presenečenja, kot šopek rož vsak torek zvečer.

Še ena stvar je, na kateri se splača delati. To so igrivosti in norčavosti. Večinoma si kot ljubeča vedenja ali presenečenja poklanjamo mirne, tihe, »odrasle« dejavnosti, kot je masaža, zajtrk v postelji, šopek, sprehod, … Nikoli oz. redko se ob takih dejavnostih sprošča veliko, veliko energije.

Ob igrivostih in norčavostih pa se nasmejimo do solz, se zabavamo; ena od definicij zabave je, da je to dejavnost, ki ne zahteva posebnih spretnosti, nima pravil, se je ne da početi narobe in pogosto vzbuja smeh iz trebuha.

Po drugi strani pa ne glede na to, da za zabavo ni pravil, je za marsikoga izjemno težka dejavnost. Težka zato, ker se je potrebno odpreti, ker se moraš za zabavo počutiti dovolj varnega, ker si, ko se zabavaš, zelo ranljiv. In kadar tega v odnosu ni, potem je zabava zelo težka, če ne nemogoča. Takrat mora par najprej pridobiti nazaj izgubljeno zaupanje in varnost, predenj se sploh lahko loti zabave.

Pod igrivosti in norčavosti lahko spada karkoli, le da nama je obema smešno in zabavno: lahko je škropljenje z vodo, plezanje po drevesih, žgečkanje in prerivanje, uganjanje norčij, pripovedovanje vicev, obujanje spominov na skupne »katastrofe«, …

Moj predlog: pripravite partnerju presenečenje ali že ta vikend izkoristite za kako družabno igro.

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini.

Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.
Tadeja Milivojevič Nemanič
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Tadeja Milivojevič Nemanič

Tadeja Milivojevič Nemanič

Najprej sem mama in žena, mama 3 najstnicam in 9 letnemu fantiču ter že skoraj 20 let poročena. Potem pa sem Imago terapevtka, kar sem postala po zaključenem podiplomskem študiju kemije. Odnose med atomi so profesionalno zamenjali odnosi med ljudmi, predvsem v družini. Izobraževala sem se tudi pri danskem družinskem terapevtu Jesperju Juulu, iz v čustva usmerjene terapije za pare pri dr. Leanne Campbell iz Kanade ter iz TRE, Vaj za sproščanje napetosti, stresa in travme, pri ga. Jelki Slapar.

Dodaj odgovor