Celoviti pristop k razvoju otroka – primer Timoteja, ki ob stimulativnem okolju pospešeno napreduje

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Pišeta Jerneja in Klemen Renko

Preden gremo h konkretnemu primeru, bi vas spomnila le na nekatera dejstva o razvoju otrok, ki so preverjena. Namreč vse, kar sva kadar koli zapisala in povedala, je preizkušeno na lastnem otroku. Zadnja leta pa tudi na otrocih, ki jih starši pripeljejo na evalvacijo in potem delajo z njimi po individualnem programu.
V nadaljevanju pa vam predstaviva Timoteja, prikupnega fanta z ogromno energije, ki ob stimulativnem okolju napreduje s pospešeno hitrostjo.

Če vaš otrok zaostaja v razvoju, imejte vedno v mislih naslednja dejstva:

  • Premalo se zavedamo, kako so za učenje pomembna zgodnja leta, ko se možganske celice hitreje razvijajo.
  • Prepogosto se starši obremenjujemo z diagnozo, ki pravzaprav niti ni tako pomembna, je le simptomatska razlaga, ki otroke etiketira.
  • Rast možganov je dinamičen proces, ki ga lahko pospešimo. Možgani rastejo z uporabo.
  • Vsak otrok je produkt okolja, v katerem raste. Za stimulacijo možganov je torej potrebno, da obogatimo otrokovo okolje.
  • Pustimo otroku svobodo pri učenju. Otroka seveda spodbujamo, a velja pravilo “Pomagaj mi, da naredim sam”.
  • Otrok naj osvoji vse stopnje razvoja. Določeno stopnjo lahko pospešimo, da se prehod na naslednjo zgodi prej.
  • Otroci s težavami v razvoju zmorejo več kot si mislite. Sovražnik, ki jim stalno preti, pa je čas.

Tisti, ki se strinjate z navedenimi dejstvi, ste pripravljeni …

Danes torej začnemo z obravnavo našega malega »manekena« Timoteja. Za naju zelo pomemben del v začetku obravnave je mnenje staršev. Starši so namreč tisti, ki bodo z otrokom vsakodnevno izvajali predvideni razvojni program, in zato je pomembno, da se z njimi uskladiva ter poenotiva videnje otrokove problematike.

Kaj sta nama torej starša povedala o svojem malem Timoteju? Zakaj sta naju obiskala? Kaj ju je najbolj skrbelo?

Torej, starša o Timoteju:

Timotej se je rodil 10. decembra 2016. Kmalu po rojstvu smo zaznali, da glavo izrazito obrača v desno stran in da se zelo težko osredotoči na stvari na sredini. Pri treh mesecih je zato v posvetovalnici dobil napotnico za razvojno ambulanto. Po enem mesecu je gledanje v desno sicer izzvenelo, v razvojni ambulanti pa so mu diagnosticirali težko držanje »sredine«, prešibke trebušne mišice, zategnjenost mišic na desni strani. Napoten je bil na fizioterapijo.

Po prvi fizioterapiji sva bila s partnerjem šokirana, saj nisva bila pripravljena na toliko negativnih informacij, npr. da ima roke in ramena preveč zategnjena, da premalo uporablja trebušne mišice, da preveč gleda nazaj, da preveč zateguje glavo nazaj, da nepravilno prijema predmete in igrače, da ne sledi dobro predmetom, ki mu jih pokažeš itd. Kot mami mi je bilo takrat res težko. Timoteju na fizioterapiji ni bilo všeč, saj mu vaje očitno niso ustrezale, otroci pa to seveda pokažejo z jokom. Vsem pa je jasno, da je ob tem otrok še bolj zakrčen in ne more izvajati vaj, tako kot bi jih moral. Ker kot bivša športnica vem, da je za napredek potrebno vsakodnevno, trdo delo, se mi je zdelo, da Timotej s fizioterapijo enkrat na teden premalo vadi in premalo napreduje. Poleg tega pa sem bila prepričana, da bi mu lahko drugačne vaje, ki bi mu bolj ustrezale, še bolj pomagale pri napredku, saj če eno stvar delaš z užitkom, so rezultati hitrejši.

Z Jernejo se kot sokrajani poznamo že od prej, vendar pa sva šele skozi branje njenega bloga spoznala, koliko dela sta s Klemenom vložila v njuno hčer Nino, ki je prekrasna deklica, koliko časa sta vložila v izobraževanje na področju razvojnih problemov otrok in koliko na tem področju dejansko vesta. Vse se je pravzaprav zgodilo približno istočasno: Jernejin blog, naša prva fizioterapija ter najino iskanje prave poti, kako pomagati Timoteju, da bo hitreje napredoval. Po pogovoru sva se odločila, da ju pokličeva in vprašava, če bi bila pripravljena svetovati, katere aktivnosti bi bile za Timoteja najbolj primerne. Jerneja in Klemen sta se z veseljem odzvala.

Mogoče ste se v tej zgodbi našli tudi vi z vašim otrokom. Če vas kar koli zanima, vprašajte.

V nadaljevanju vam bova predstavila proces evalvacije Timotejevega stanja in pripravo individualnega razvojnega programa zanj.

Jerneja in Klemen Renko
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Jerneja in Klemen Renko

Jerneja in Klemen Renko, svetovalca, motivatorja in trenerja za področje celostnega pristopa pri razvoju otrok. Svetujeva družinam z otroki z zaostankom v razvoju kot tudi tistim staršem, ki verjamete, da ste prav vi, predvsem v prvih letih otrokovega življenja, najboljši učitelji svojim otrokom. Jasno, da se morate starši učiti pri dobrih strokovnjakih. Dejstvo pa je, da brez vas ne gre, kajti prav med mamo in očetom ter otrokom je posebna vez, ki jo najboljši strokovnjak na tem svetu nikoli ne more ustvariti. Zavedava se, da lahko s pozitivno energijo, trdim delom in disciplino maksimalno izkoristimo potencial, ki ga ima vaš otrok.

Dodaj odgovor