Kakšen “vrtčevski” tip starša ste

Vsako jutro lahko vidimo različne tipe mamic in očkov, ki pripeljejo svojega otroka v vrtec. Na primer:

Vir: parentsociety.com
Vir: parentsociety.com

Poslovni starš

To je tip starša, ki deluje odmaknjeno, ki drži distanco. Komaj kdaj pozdravi druge starše, avtomatično položi otrokove stvari v omarico, pospremi otroka do igralnice, na hitro se nagne kot, da bi otroku dal kratek objem in odide brez oziranja.

Neorganiziran starš

To je starš, ki očitno zamuja, izgleda zmedeno s polovičnim nasmehom na obrazu, pogosto pozablja otrokove stvari in se posledično ponovno vrača.

Starš, ki se obotavlja

Ta starš se nikakor ne more ločiti od otroka, objema ga, poljublja, ga zadržuje, pa naj to otrok hoče ali ne. Ponavadi je še nekaj, kar mora ta starš vprašati vzgojiteljico, medtem pa večkrat v ogledalo poškiliti v igralnico. Še malo se bo zadržal, saj mora preverite, če je na oglasni deski kaj, kar je prejšnji dan spregleda.

kaksen-vrtcevski-stars-ste

Glasen starš

Pojavi se in postane središče pozornosti. Glasno pozdravlja vse, vključno z zaposlenimi, otroki in drugimi starši. Z vsemi se heca in očitno je poln energije.

Starš pod stresom

Pride s težkim in trdnim korakom in vleče otroka za sabo. Ta starš ima očitno vse mogoče stvari v glavi in z otrokom nima nobene interakcije. Otrok lahko srečno steče v igralnico, željan pozitivne energije, lahko pa je starš že prenesel svoj stres na otroka in je objokan.

Starš, ki se jezi

Takoj ko pride v vrtec, se zaplete s stvarmi, ki jih je treba rešiti. Zakaj v omarici mojega otroka ni obešalnika? Zakaj je postelja mojega otroka v kotu? Ali vzgojiteljice sploh dajo kakšno pozornost na otroke?

Starš z manirami

Pošteno in umirjeno vstopi z otrokom, s katerim se o nečem pogovarja. Če otrok rabi, mu pomaga pri preoblačenju. Po tem sledi objem, poljubček in “vidimo se kasneje” ter odide.

***

Na neki točki smo bili vsi vsak od teh tipov starša. Dobro vemo, kako je biti obotavljajoči se starš. Če so otroci zelo majhni, jim na začetku novega vrtčevskega leta dajemo velik objem in poljub, potem pa bi najraje še malo ostali.

Preostali del leta se običajno premikamo med poslovnim staršem in staršem z manirami. So jutra, ko se nam mudi v službo, otroka objamemo in poljubimo in že nas več ni. Naslednje jutro imamo mogoče čas globoko vdihniti in peljati otroka v vrtec, tako da mu lahko celo pomagamo pri povezovanju s prijatelji in vzgojiteljicami.

Ste kdaj razmišljali o tem, kako pripeljete in puščate otroke v vrtcu? Ste pozorni na druge starše?

Mogoče je najboljše, da si včasih postavimo eno samo vprašanje: Kakšen “vrtčevski” tip starša bi vaš otrok potreboval?

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor