Ko najbolj presenetijo preproste igrače

Ko najbolj presenetijo preproste igrače

Otroci obožujejo kreativnost in uporabo svoje lastne domišljije. Igrače otrokom nudijo možnost, da spoznajo svoj potencial in v igri igrajo vlogo, ki jim je pisana na kožo. Skozi igro otrok razvija samozavest in občutek ponosa na svoje dosežke. Igrače pogosto nudijo širok nabor igralnih možnosti: navadna škatla lahko postane hiška, gusarska ladja, gasilski avto ali pobarvanka.

1. Igrače, ki spodbujajo k ustvarjanju realnih življenjskih situacij

Pomembno je, da imamo igrače, ki spodbujajo otroško domišljijo, kreativnost in socialne veščine. Igralni kompleti miniaturnih figuric, kuhinjske igrače, čajni kompleti, kovček za prvo pomoč, igrače telefoni ali daljinski upravljalnik Fisher Price. Te pomagajo otroku, da se skozi igro spoznava z realnim svetom. Ponudite mu možnost oblačenja v oblačila odraslih, gasilcev, zdravnikov – vse to odpira svet domišljije.

2. Igrače, ki spodbujajo reševanje izzivov

Igrače za razvrščanje oblik, sestavljanke in podobno, pomagajo otroku krepiti koncentracijo in sposobnosti reševanja težav. Vse to bodo potrebovali tako v šoli kot v odraslem življenju.Primer tovrstne igrače je nihajoča piramida, ki je popolna izbira, ko je malček pripravljen na sedenje in zlaganje. Najljubša Fisher-Price-ova klasika s številnimi načini igre razvija malčkovo koordinacijo oko-roka in ga seznanja s konceptom relativne velikosti, ko se uči razvrščati in zlagati obroče od največjega do najmanjšega. V primeru, da otrok ne razvrsti pravilno, se igra zanj namreč ne konča, obroč mu ostane. Tako je otrok sam motiviran, da igro ponavlja, dokler ni ob tem uspešen in razvija koncentracijo ter samokritičnost.

3. Igrače, ki spodbujajo kreativnost

Otroci radi barvajo: ponudite jim vodene barvice, voščenke in papir. Podobno je s plastelinom in igralnimi kockami – oblikovanje različnih podob pomaga pri logičnem razmišljanju in kreativnosti. Odlična izbira so pisane razpoloženjske voščenke Fisher-Price, ki so prepoznavni format za male racavčke.  Poučujejo ga o barvah in zaporedju, medtem ko ga seznanjajo z občutki in čustvi.

4. Žoge

Igre z žogo pomagajo pri razvoju koordinacije. Odlične so tudi za razvoj socialnih kompetenc, hkrati pa otrokom pomagajo razumeti zmago in poraz.Otroci naj imajo knjige vedno na dosegu roke! In to čim več! Tudi, če se le pretvarjajo, da berejo ali pa zgolj opazujejo slike, s tem trenirajo svojo domišljijo in se pripravljajo na učenje branja. Tako z igračami kot s knjigami moramo ravnati spoštljivo in otrokom biti otrokom vzor, da se lahko naučijo spoštovanja.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor