Razvoj štirinajstletnika

Za 14-letnike je puberteta že povsem stara novica. Ampak to, da (pri)dobivajo vedno več privilegijev in svobode s strani staršev je tisto, kar jim je pomembno. Štirinajstletniki so običajno že precej zadovoljni sami s seboj, čeprav so šli skozi težavno obdobje in faze v spreminjanju njihovih teles in so se do sedaj že povsem navadili na to, da niso več malo otroci. In tudi starši sedaj lahko že malo lažje zadihate, saj se bo vaš najstnik, ki je še nedolgo nazaj bil muhast in je hitro menjal razpoloženja, spremenil v veselega, nasmejanega najstnika, še posebej, ko bo kaj želel od vas. 🙂 Kar pa ne bo tako malokrat.

Razvoj štirinajstletnika

V iskanju prave aktivnosti

Štirinajstletniki radi preizkušajo nove stvari, včasih celo več novih stvari hkrati. Sedaj se že zavedajo svojih zmožnosti in so v fazi iskanja tiste ”njihove stvari”. V tem času je pomembno, da vašemu najstniku dovolite preizkušati nove stvari, seveda pa določite okvirje oziroma meje, znotraj katerih boste vi kot starši še vedno imeli pregled nad tem, kaj vaš najstnik počne in boste lahko kontrolirali, če poleg novih aktivnosti vestno skrbi še vse ostale zadolžitve in odgovornosti, ki jih ima – recimo, ali redno opravlja šolske naloge ipd.

Močan čut za dosežke in zaupanje prihajata prav iz tega, da so najstniki vse bolj vpleteni v aktivnosti; to vodi k vse boljšemu občutku samozavesti in lastne identitete. Zato, starši, dovolite vašemu štirinajstletniku aktivnosti in hobije. Toliko, kot jih vi in oni zmorete.

Biti všečen

Štirinajstletni najstniki želijo biti všečni, sprejeti in biti del skupine. Včasih si že prav obupano želijo, da bi bili sprejeti med svojimi sovrstniki. Individualnost 14-letnikom ni pomembna; večinoma bodo osramočeni, če bodo izpostavljeni s strani učiteljev ali vas, staršev.

Najstniki lahko postanejo vznemirjeni, če niso sprejeti v skupino sovrstnikov. O sebi lahko začnejo misliti slabo in se počutijo zavrnjene. Če opazite, da se z vašim najstnikom to dogaja, ga skušajte vključiti v klub, šport, družbene aktivnosti v vašem kraju, katerih člani so tudi drugi najstniki, ki imajo podobne interese in hobije kot vaš štirinajstletnik.

Najti pravo skupino vrstnikov je lahko prava loterija. Včasih zadeneš, spet drugič izgubiš. In tako lahko nekaj tako preprostega kot je najti prijatelje, skupino vrstnikov, ki mislijo enako, od najstnika zahteva veliko napora.

Starši, odebelite svojo kožo!

Štirinajstletniki zelo radi primerjajo in zavračajo vse, ampak res čisto vse, kar prihaja s strani njihovih staršev. In verjemite, v njihovih očeh boste marsikdaj padli nizko. Ne le, da vam bodo dali vedeti, kdaj po njihovo ”nimate pojma”, ampak vas bodo zaradi tega tudi spravili v zadrego. In naj bo to za starše še tako boleče, je v tem obdobju zelo pogosto, da štirinajstletni najstniki ne želijo biti videni skupaj s starši v javnosti. Ne bodite zato užaljeni ali pa se vsaj potrudite, da ne bi bili. Takšno vedenje je, žal, za najstnike normalno.

Pogovorite se z vašim najstnikom, če je šel predaleč in je pretiraval in mu dajte vedeti, da je njegovo obnašanje in/ali besede do vas naravnost žaljivo in zato nesprejemljivo. A hkrati skušajte, da ne naredite ”scene” pred njegovimi prijatelji v stilu vpitja pred vsemi prijatelji:”Kar daj, zabodi me v srce!” in se pri tem tolčete po prsih – ja, to je vsekakor pretirano. A nikar ne pozabite, včasih morate vašega najstnika spomniti na to, da ste tudi vi, tako kot on, oseba s čustvi, zato se na samem pogovorite z njim.

Prav tako se z vašim najstnikom dogovorite glede meje, ki jo boste skupaj postavili in bo veljala takrat, ko sta skupaj v javnosti, da ga ne bi osramotili. Za primer, če gre cela družina na šolsko nogometno tekmo, določite pravila – brez objemanja ali govorjenja, kako prikupni so, ko se vedejo že čisto odraslo. Vseeno pa naj vas vaš najstnik pozdravi, medtem ko bo med polčasom šel mimo vas. S postavitvijo takšnih ”pravil igre v javnosti” boste vašemu štirinajstletniku pomagali, da se bo počutil bolj neodvisnega in manj zaskrbljenega glede tega, kaj neki bodo njihovi starši ”bleknili” in jih s tem osramotil v bližini drugih ljudi, še posebej sovrstnikov.

Vas skrbi, da se vaš štirinajstletnik ne razvija normalno?

Mnogi starši so zaskrbljeni, da socialni in čustveni razvoj njihovega štirinajstletnika prehitevata ali pa nista dovolj hitra. Ali pa starši vidijo znake zlorabe najrazličnejših prepovedanih substanc ali znake težav z duševnim zdravjem, saj je adolescenca pogosto težavna, še posebej s socialnega in čustvenega vidika. A če se vam zdi, da so znaki, ki kažejo na težave, resnične, potem nikar ne oklevajte in vašemu najstniku nemudoma poiščite pomoč.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor