Igra – vrnite otrokom otroštvo

Skrajšati počitnice in podaljšati pouk?

To besedilo pišem kot reakcijo na novico, da se pripravlja načrt, da bi šolske dneve podaljšali in počitnice skrajšali. Minister za izobraževanje si obeta, da bo več časa, preživetega v šoli, izboljšalo rezultate testov britanskih učencev do uspešnosti, kot jo imajo učenci iz Kitajske, Singapurja in ostalih vzhodnoazijskih držav. Paradoksalno ta načrt se je pojavil samo nekaj mesecev potem, ko se kitajski Minister za izobraževanje objavil poročilo z naslovom: “Deset ukrepov za zmanjšanje akademskega bremena za učence osnovnih šol”, v katerem poziva na krajše bivanje otrok v šoli, manj domačih nalog in manj opiranja na rezultate testov pri vrednotenju šol.

Vrnite otrokom otroštvo

Dobri pri testih, slabi pri vsem drugem

Pedagogi iz vzhodnoazijskih držav pričenjajo opažati ogromen neuspeh svojih izobraževalnih sistemov. Razširjen izraz, s katerim opisujejo učence, ki prihajajo iz kitajskih šol, je “gaofeng dineng”, kar pomeni “dobri pri testih, slabi pri vsem drugem”, pravi znanstvenik Yong Zhao, kitajski strokovnjak za izobraževanje. Glede na to, da se učenci ves čas samo učijo, jim ne preostane nič časa za kreativnost, odkrivanje oz. sledenje svojim strastem ali razvijanju fizičnih in  socialnih spretnosti. Še več, ena pred kratkim izvedena velika raziskava, ki so jo opravili britanski in kitajski znanstveniki, je pokazala, da kitajski otroci zaradi stresa trpijo za izredno velikimi dozami anksioznosti, depresije in psihosomatskih motenj. Izgleda, da je glavni vzrok temu akademski pritisk in pomanjkanje igre.

Igra je naraven način učenja

Vsi sesalci se igrajo, ko so majhni, tisti, ki se morajo največ naučiti, se tudi največ igrajo. Mesojedci se več igrajo od rastlinojedcev, ker se je težje naučiti loviti kot pa pasti hrano. Primati se igrajo več kot drugi sesalci, zato ker je njihov način življenja bolj odvisen od učenja kot od njihovih prirojenih instinktov.  Otroci, ki se morajo največ naučiti, se igrajo veliko več od ostalih primatov – takrat, ko jim je to omogočeno. Igra je naraven način, s katerim se otroci in drugi sesalci učijo. V skupnostih, kjer je glavna dejavnost lov, se lahko otroci po cele dneve igrajo in raziskujejo, zato ker odrasli razumejo, da oni tako vadijo spretnosti ki jih morajo pridobiti, da bi bili sposobni ljudje, ko odrastejo.

Vrnite otrokom otroštvo

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor