Apgarjeva lestvica – ocenjevanje novorojenčka

Večina staršev se je takoj po porodu ali pri odpustu iz porodnišnice srečala z Apgarjevim ocenjevanjem svojega novorojenčka oz. Apgar testom.

Apgar lestvica - ocenjevanje novorojenčka

Z Apgar-jem ocenjujejo vitalnost novorojenčka. To ocenjevanje je dobilo ime po ameriški zdravnici Virginiji Apgar 1952. leta, v široko uporabo pa je prišel leta 1960. Ta zelo preprost test meri pet osnovnih parametrov pri novorojenčkih, pri čemer dodeljuje ocene od 0 do 2 po parametru, potem se vse sešteje in dobimo končno oceno od 0 – 10 točk.

Apgarjev test je nastal zato, da bi lahko na edinstven način ocenili zdravje in vitalne znake dojenčka po celem svetu in kako se posamezen otrok na splošno prilagaja na samostojno življenje zunaj maternice.

Parametri ocenjevanja po Apgarju

  • barva kože
  • srčni utrip
  • mišični tonus
  • refleksi
  • dihanje

Koža je po porodu lahko bleda ali rožnata, srčni utrip odsoten, bistveno ali malo upočasnjen, mišični tonus je lahko v popolnosti odsoten ali pa močno izražen. Refleksi so lahko odsotni, lahko so oslabeli ali normalni. Vrednost vsakega od teh znakov se ocenjuje s posamezno oceno 0, 1 ali 2, skupni seštevek vseh ocen pa daje končno oceno in vpogled v splošno stanje novorojenčka.

Oceno med 8 in 10 se ocenjuje kot odlično, ocene med 5 in 7 pomenijo, da je otrok rojen v “lahki depresiji”, ocena 3 do 4 pomeni, da je otrok srednjega oz. slabšega zdravja, medtem ko 2 do 0 pomeni, da je otrok rojen v hudi asfiksiji (huda motnja dihanja), pravzaprav ni dihal in je na splošno slabega zdravja.

Apgar test naredijo, ko je novorojenček star eno minuto in potem še pet minut po porodu. Če otrok takoj po porodu zajoče in deluje budno in bistro, da večina zdravnikov oceno 10, ki se včasih zmanjša na 9, če so otrokove roke ali stopala modra, kar je pogosto in ni zaskrbljujoče. Po petih minutah večina otrok običajno dobi oceno 10, ker kažejo znake dobrega prilagajanja na zunanji svet.

Čeprav to ni absolutna vrednost, ker se stanje novorojenčka po porodu lahko hitro spremeni na bolje ali slabše, je Apgarjev test odličen pokazatelj stanja novorojenčka in priznana in enotna lestvica ocenjevanja po celem svetu.

Apgar lestvica

Barva kože

2celo telo je rožnato
1telo je rožnato, okončine so pomodrele
0telo je sivo-modro ali bledičasto

Srčni utrip

2nad 100 utripov na minuto
1pod 100 utripov na minuto
0ni utripa

Mišični tonus

2močan, aktivno gibanje udov
1šibak, nekaj upogibanja okončin
0mlahav

Refleksi (odziv na kateter ali na draženje nosne sluznice)

2kašljanje, kihanje
1kremženje
0se ne odziva

Dihanje

2pravilno, spremlja ga kričanje
1nepravilno, neredno
0ne diha

Po rojstvu vsak otrok rabi nekaj časa, da se prilagodi v novo okolje in z ustrezno zdravniško oskrbo večina otrok to zelo uspešno naredi. Zato pozabite na številke in raje uživajte z vašim dojenčkom.

Klinfo

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor