Kako (p)ostati odlični starši – več se smejte

Kako (p)ostati odlični starši - več se smejte
Designed by Freepik

Le starši, ki so srečni, lahko uresničijo nalogo, ki je najpomembnejša: ohraniti radost otrok.

Sama sem si zadala nalogo, da dan brez smeha je zame in za mojo družino izgubljen dan. In tako vsak dan prakticiram kakšne norčije, da se smejimo. Ponavadi, ko mi to čez dan ne uspe, kar zvečer na postelji pričnem žgečkati otroke in potem oni mene in že sam otroški smeh me nasmeji do ušes.

Raziskava je pokazala, da se povprečni štiriletnik nasmeji tristokrat na dan, povprečni odrasli pa petnajstkrat na dan. Vsakodnevni smeh dokazano izboljša naše razpoloženje, pospeši ustvarjalnost in nam da dodatno energijo. Poskrbite, da se boste smejali vsak dan. Sposodite si smešnice ali komedije in si jih oglejte skupaj z otroki, preberite šale ali pa se žgečkajte pred spanjem. Otroci, ki se znajo smejati iz srca, so veseli otroci. In veseli otroci so zdravi otroci. Če otrok ponoči ne more spati, ne prakticiraj brutalnih tehnik, da ga celo noč pustiš jokati. Ali veš, kako na ta način škodiš otroku? Se zavedaš, da se pri tem v otroku porajajo nešteti strahovi in upada njegova samovrednotenje? Verjamem, da so nekatere noči težke. Nekatere noči se zdijo nevzdržne. Vendar kljub vsemu naporu, ki ga terjajo od tebe kot starš ali se ne splača ohraniti nasmeha v očeh in na obrazu tvojega otroka? Otroško veselje je najpomembnejše.

Smejalna terapija se uporablja celo za zdravljenje bolezni in lajšanje trpljenja. William James, utemeljitev sodobne psihologije je zapisal: ”Ne smejimo se, ker smo srečni. Srečni smo zato, ker se smejimo.” Smej se. Smej se sam. Smej se s partnerjem. Smej se z otroki. Smej se kadarkoli. Vendar, ne na račun drugih.

Naredi vse, prav vse, da bi ohranil in vzpodbujal smeh svojih otrok. Otroško veselje je najpomembnejše in najboljša popotnica za življenje, ki mu jo lahko podariš. Najpomembnejši cilj vzgoje otrok je, da bo otrok enkrat zapustil domačo hišo oziroma starše radosten, lahkoten in hkrati odgovoren in dosleden.

Kdor svoje otroke vzgaja lahkotno, obenem pa ciljno usmerjeno, jih na ta način uči ”strategije delfinov”, ki jih v istoimenskem delu modro in z veliko humorja opisujeta avtorja Dudley Lynch in Paul Kordis. Razlikujeta štiri tipe vedenja, ki jih opišeta na primerih živali, in sicer krapa, ”navidezno razsvetljenega krapa”, morskega psa in delfina. Njuna razvrstitev je zelo dobra in na čudovit način ponazarja, kaj lahko doseže vzgoja v dobrem ali slabem smislu oziroma kakšni so rezultati nezavednih programov.

Krapi pravijo: Ne morem zmagati. Nato ponavljajo to sporočilo v različnih oblikah, vse do zanikanja resničnih posledic poraza.

 • V preteklosti sem bil nemočen in tak bom ostal zmeraj.
 • Moje trpljenje ima smisel.
 • Poraz je del življenja.
 • Vsi pomembni dosežki vsebujejo elemente žrtovanja.

”Navidezni razsvetljeni krapi” pa menijo drugače: Vse ribe naj se ljubijo in skrbijo druga za drugo. Da se bo to res zgodilo, moralo le verjeti. To prepričanje podpirajo na različne načine:

 • Ni pomembno, kdo zmaga ali izgubi – pomembno je le, kako človek igra.
 • Ni cilj tisto, kar šteje, ampak pot.
 • Vselej moramo pustiti, da gredo stvari svojo pot in vse bo dobro.

Morski psi pa mislijo: Jaz moram zmagati. Naslednje se izraža v sledčih oblikah:

 • Dejstvo je, da en morski pes požre drugega.
 • Resnično ti nisem hotel odtrgati roke, vendar nisem imel druge možnosti, ko si zgrabil moj plen.
 • Konkurenca je neizogibna.

Delfini pa pravijo: Rad bi, da zmagava oba in naj bo ta zmaga elegantna in prepričljiva. Ni pomembno, kakšne so možnosti in kako velike so težave.

 • Naučimo se izkoristiti moč valov.
 • Naučimo se izpustiti in osvoboditi.
 • Vsak posameznik naj razvije trdno spoštovanje.
 • Bodimo odgovorni.
 • Odkrijmo svoj življenjski smoter in ravnajmo v skladu z njim.

Te definicije in prispodobe živali in njihovih stilov ponazarjajo, kaj povzročajo njihovi nazori v prenesenem pomenu in kakšna je posledica vzgoje.

Nikoli ne pozabi: postaneš to, kar misliš! Natančneje: tvoj otrok bo postal to, kar misliš, da bo!

Zato si čimprej prisvoji strategije delfinov in naj bo tvoje življenje veselo, lahkotno in uspešno, kot je življenje delfinov.

Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor