Najmočnejša stvar, ki jo lahko izrečeš drugi materi

Zgodba neke mamice …

Pred nekaj tedni je ena mojih najdražjih prijateljic izgubila svojo 21-mesečno dojenčico za vedno, ko je mala dojenčica nepričakovano in  iznenada umrla. S prijateljico živiva na različnih koncih države, zato sem se odpravila na obisk prejšnji konec tedna. Priznam, bila sem zelo živčna, ker nisem vedela, kaj bom rekla prijateljici in njenemu možu. Kako naj najdem prave tolažilne besede? Kako naj se sploh izognem temu, da bi rekla kaj napačnega? Želela sem najti prave besede, glede na to, da pišem, so besede en od redkih načinov, s katerim se resnično znam izraziti.

Vir: Flickr;vLeon Fishman
Vir: Flickr – Leon Fishman

Razen tega, da sem bila popolnoma izgubljena zaradi njene izgube. Ker imam doma dva zdrava otroka, sem čutila, da se ne morem resnično povezati z njeno bolečino, kako naj jo bom potem sploh sposobna tolažiti, če s tem nimam nobenih izkušenj? Oborožena s polnim žepom verzov iz Biblije in malho naučenih fraz sem stopila v njen dom in niti v milijonu let ne bi mogla najti močnih in zaznamujočih besed, ki bi jih lahko spregovorila v času, ko sva bili skupaj. Namesto tega so besede prišle od nje. Meni.

Od nje. Meni.

Tako je. Moja prijateljica, ki je v tem trenutku dokazala, da je ena najmočnejših oseb, kar jih poznam, je v tem času žalovanja rekla nekaj, kar bo za vedno ostalo v mojem srcu. Bila je tako enostavna fraza, ki pa je tako globoko prodrla vame. Med opisovanjem dogodkov, ki so vodili do smrti njene dojenčice, mi je poskušala izraziti, kako se ji je trgalo srce, ko je v bolnišnici držala svojega sladkega otroka še minute in ure po njeni smrti. Med opisovanjem tega trenutka kot njene največje nočne more mi je v solzah, ki so tekle po njenih licih, dejala: “Ti si mama, ti veš.”

Ti si mama, ti veš.

Ta fraza mi je vzela sapo – kot tudi vso zbranost, ki sem jo uspela obdržati do tega trenutka. Ker v tem trenutku, s to frazo, sem pričela razumeti vso razsežnosti njene žalosti. Seveda sem bila popolnoma strta zaradi nje že prej, saj je smrt težka za vsakogar. Ampak priznam, da nisem popolnoma razumela svoje vloge kot prijateljica ali kot nekoga, ki je tudi mama. Vidiš, ves ta čas sem besede, ki naj bi jih izrekla, iskala na napačnem koncu, namesto da bi poiskala najino najosnovnejšo povezavo: materinstvo.  In medtem ko nisem doživela bolečine, ki pride skupaj z izgubo otroka, razumem radost, ki jo izkusiš, ko otroka vzameš v naročje. In to izgubiti? Za to se ne da najti besed.

najmocnejsa-stvar-ki-jo-lahko-izreces-drugi-materi

Razen morda “Jaz sem mama, jaz vem.”

Izguba otroka je za vsako mati najhujši strah – ni važno, kakšna mati si ali kakšna mati se odločite biti. Od teh dni dalje imam to misel neprestano v glavi, ko se primerjam z ostalimi  materami. Seveda imamo vsaka svoj pristop do materinstva in vzgajanja otrok, imamo pa tudi eno skupno stvar – naša srca so neločljivo povezana z našimi otroki. To naredi celotno tekmovanje in primerjanje med materami, no, popolnoma smešno.

Ti si mama, ti veš.

Torej, ko sem šla s svojo materjo, ki so ji pred kratkim diagnosticirali raka na dojki, na obsevanje, sem v čakalnici ošvrknila s pogledom mlado mamico z majhnim otrokom. Imel je kakšna tri leta (čeprav je težko reči, ker je bil tako droben). Ogrnjen z barvastim Superman ogrinjalom in z masko na obrazu je sedel v maminem naročju. Nekaj mu je zašepetala. Moje srce se je ustavilo. To mati tukaj je zabolelo zaradi tiste matere tam. In solze so mi začele teči po licih, čeprav je nisem niti malo poznala. Čeprav smo skupaj sedeli v čakalnici kakih 30 sekund in čeprav je moja mati sedela poleg mene na svoje obsevanje. To je noro, sem pomislila. Saj niti ne poznam te ženske.

najmocnejsa-stvar-ki-jo-lahko-izreces-drugi-materi

Ampak nekaj vem, vem, da sem mati.

In pozneje, ko sem čakala, da mi v restavraciji zapakirajo večerjo, je ena od uslužbenk telefonirala na wc-ju. Trudila se je najti varuško za svojega otroka, dokler ne konča svoje pozne izmene. Bila je vsa iz sebe. Bila je razburjena. Moje srce je še enkrat preskočilo in solze so ponovno privrele na oči.

Jaz vem, jaz sem mama.

Ko sem se vrnila k svoji materi, strtega srca zaradi prijateljičine izgube, me je mati poskušala potolažiti. Vprašala me je, če sem v redu. Mene! Ona je tista, ki je bila na obsevanju, jaz bi morala njo tolažiti.  In potem me je prešinilo, zakaj je ona zaskrbljena zame, kako se počutim.

Ona ve, ona je mama.

In potem na letalu, ko sem se peljala domov, je nova mati stala z dojenčkom v naročju skoraj cel čas štiri in pol urnega poeta, ker ko se je poskusila usesti, je dojenček začel jokati. Izgledala je izčrpana in uničena. Pogosto je gledala na uro, ampak je vztrajala stoje in poljubljala njegovo malo golo glavico.

Jaz vem, jaz sem mama.

Vidite, da obstaja nit, ki nas vse združuje. Skrbne matere. Brezskrbne matere. Doječe matere. Nedoječe matere. Bogate matere. Revne matere. Matere bolnih otrok. Matere zdravih otrok. Matere. Ta nora, brezpogojna ljubezen do naših otrok je zasidrana globoko v vsaki od nas mater.

In to je boleče na trenutke. Zato nas vsaka ganljiva reklama spravi do solz. Zato ne moremo gledati poročil. Zato se usedemo v avto in jočemo, ko otroka prvi dan pustimo  šoli. Zato so alergije zastrašujoče. Zato nas srce boli vsakič, ko slišimo za splav ali težave s plodnostjo. Zato ostajamo budne pozno v noč, ker nas skrbi za naše najstnike. Zato kapne solza v kavo, ko pomislimo, da bodo naši otroci nekoč zapustili naše gnezdo. Zato je smrt otroka neke druge matere tako skrajno srce parajoča …

 

To je tudi razlog, da bi morali vedno podpirati ostale matere. Ne samo tiste, ki trpijo nepredstavljivo bolečino ob izgubi otroka, ampak tudi matere, ki gredo skozi težek čas .. in celo tiste matere, ki imajo samo kakšen slab dan. Objemite jo in če s težavo najdete prave besede, je vse, kar bi resnično morali reči: “Jaz vem, jaz sem mama.”

Ampak to verjetno že veste. Konec koncev ste tudi vi mama.

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor