Poletne težave s kožo

Poletne težave s kožo

Seveda so najpogostejša poletna kožna težava opekline. Pomembno se je zaščititi, vendar pa je še nekaj kožnih težav, povezanih z visokimi poletnimi temperaturami, ki lahko ogrozijo naše poletne dneve. Predstavljamo vam pet poletnih kožnih težav, o katerih morda niste pomislili, a bi morali.

Glivične okužbe

Najpogostejša glivična okužba v vročih mesecih je tinea oziroma dermatofitija. To je površinska kožna okužba, ki se zaradi vlažnosti kože pogosteje razvije poleti. Opazimo jo kot ˝žareče luske na ramenih, prsih ali vratu˝.

Vzrok

To okužbo povzročajo glivice, ki tudi sicer živijo na naši koži, a jim pogoji v vročih mesecih omogočajo da se razmnožujejo, s tem pa nam povzročajo nevšečnosti. Bolj kot se znojite, večja je verjetnost, da se boste srečali z nadležnimi glivicami.

Preventiva in kurativa

Najboljši preventivni ukrep je – tuširanje. Posebej priporočljivo je, da se stuširate po treningu, kopanju v morju ali po daljšem zadrževanju v vlažnem in toplem okolju. Če pa vseeno opazite simptome te okužbe, se posvetujte z dermatologom.

Nevarne rastline

Če radi kampirate ali planinarite, vam lahko strupeni hrast, koprive ali bršljan hitro pokvarijo dan v naravi. Ob stiku z nekaterimi rastlinami se lahko namreč pojavi alergijska reakcija na površini kože, ki jo imenujemo kontaktni dermatitis. Reakcija se izraža v obliki srbečice, pordelosti ali luščenja kože, v težjih primerih pa se pojavijo še mehurji in otekline.

Vzrok

Najpogosteje izzove kontaktni dermatitis bršljan, povzročijo pa ga lahko tudi druge, manj znane rastlinske vrste. Sivka, narcise in krizanteme so le nekatere izmed njih.

Preventiva in kurativa

Najboljši način za preprečevanje kontaktnega dermatitisa je, da ste pozorni na svojo okolico, še posebej na kampiranju ali na sprehodih po nepoznanem območju. Izogibajte se hoji po visoki travi in neprehodnih stezah. V kolikor pa se na koži vseeno pojavi reakcija, poiščite v lekarni kremo, ki vsebuje kortikosteroide, ki hitro in učinkovito blaži simptome.

Piki žuželk

Pik žuželke se lahko konča z resnimi posledicami. Tako borelioza, kot virus Zahodnega Nila se začne z nedolžnim srečanjem z žuželko. Manj nevarno, pa vendarle resno, je tudi praskanje mesta pika. Praskanje do krvi lahko privede do okužbe, ki lahko resno ogrozi naše zdravje.

Vzrok

Mit pravi, da je velikost pika odvisna od velikosti žuželke, ki vas je napadla. Ovržena je tudi teorija, da pik ni nevaren, če je na mestu pika majhna reakcija. Spremljajte svoje zdravstveno stanje po piku in ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.

Preventiva in kurativa

Vsekakor pa je najpomembnejša preventiva. Na prostem uporabljajte repelente, v stanovanju pa zapirajte okna in vrata ali pa namestite mreže, ki žuželkam preprečujejo vstop.

Folikulitis

Če večino časa preživite v športnih ali sintetičnih oblačilih ste v nevarnosti, da se pri vas pojavi folikulitis. Folikulitis je vnetje lasnega mešička. Po videzu spominja na mozolj, najpogosteje pa se pojavlja na ramenih, stegnih, bradi in mečih.

Vzrok

Bakterije, ki sicer živijo na koži, lahko izzovejo okužbo ob nošenju tesnih oblačil ali ob padcu imunskega sistema. Bakterije in glivice se dobro počutijo v toplem, vlažnem in temnem okolju. Folikulitusu so posebej podvržene ženske po depilaciji. Do okužbe lahko pride tudi pri kopanju v bazenski vodi, ki ni dovolj klorirana.

Preventiva in kurativa

Najboljši način za preprečitev nastanka folikulitusa je redno tuširanje, pogosto preoblačenje in nošenje ohlapnih, bombažnih oblačil. Če veste, da ste nagnjeni k vnetju lasnih mešičkov, uporabljajte antibakterijska mila, v resnejših primerih, pa vam lahko zdravnik predpiše oralni antibiotik.

Mehkužke (Molluscum contagiosum)

Mehkužke so virusno obolenje, ki se kaže v obliki prosojnih bradavic in je najbolj razširjeno med otroki. Te bradavice niso nevarne, a lahko trajajo tudi do nekaj let in jih je težko pozdraviti.

Vzrok

Do okužbe pride z neposrednim stikom z okuženo osebo ali preko vode v bazenu, oblačil ali predmetov za osebno higieno. Odrasli imajo boljši imunski sistem, zato se mehkužke pri njih redkeje pojavijo.

Preventiva in kurativa

Preprečevanje okužbe je preprosto – dobra higiena. Če pa do okužbe vendarle pride, je treba poiskati zdravniško pomoč, saj so ti izrastki zelo kužni. Zdravnik bo opravil manjši poseg na koži in mehkužke odstranil.

Chace Beech/huffpost

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor